Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Šport

I.Baranka obľuboval motocykle a chcel sa venovať automobilovému športu

Ivan Baranka v zápase 5. ročníka KHL Slovan Bratislava - Salavat Julajev Ufa 19. decembra 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenský obranca Ivan Baranka pôsobí v Rusku už šiesty rok, v súčasnosti za ruský tím KHL Avangard Omsk.

Omsk 27. augusta (TASR) - Nováčik ruského tímu KHL Avangard Omsk Ivan Baranka v detstve neplánoval byť hokejistom. V rozhovore pre KP-Omsk uviedol, že hokej dokonca ani nepatril medzi jeho obľúbené športy.

"Je to tak. Môj starší brat sa venoval hokeju. Ale, keď sme zostali bez mamy, na starosti nás mal otec. A aby som nezostával doma sám, brával ma na bratove tréningy. Mne sa v detstve páčili stroje a motocykle a chcel som sa venovať automobilovému športu. Hokeju som sa začal venovať až neskoršie."

Na to, že dobre hovorí po rusky, Baranka uviedol, že sa tento jazyk naučil až po svojom príchode do Ruska z Ameriky. "Dovtedy som poznal len abecedu. Najťažším bol pre mňa prvý rok. Tréner mi niečo vysvetlil, ale ja som ničomu nerozumel. Snažil som sa preto stretávať s ruskými hráčmi a potom sa to stávalo ľahším. Prvými hokejistami, ktorí mi pomáhali s ruštinou, boli hráči Spartaka Moskva."

Baranka pôsobí v Rusku už šiesty rok a za ten čas si už zvykol na mentalitu tunajších ľudí. "Nie je to však o národnosti, ale o ľuďoch. Stáva sa, že zlého človeka spoznáš aj na diaľku. Mám ale niekoľko veľmi dobrých známych, s ktorými sa rád stretávam. Všade na svete je to ale rovnako."

V Omsku je trénerom mužstva Fín Matikainen a je to jeho prvá skúsenosť s trénerom tejto krajiny. "Doteraz som pôsobil len pod vedením českých a amerických trénerov," povedal slovenský legionár a dodal: "U Matikainena prevláda, povedal by som, európsko-americký štýl práce. Na jeho tréningoch sa mi páči to, že všetko potom využijeme v zápase."

Baranka ďalej konštatoval, že Omsk sa mu páči svojou čistotou, že tam žijú dobrí ľudia. Privítal by, keby sa postavilo metro, v Moskve tento druh dopravy vraj využíval veľmi často.

To, že bývalý vynikajúci hokejista Vjačeslav Fetisov má svoje telo posiate stovkou jaziev získaných z jeho hráčskej kariéry, Baranku neprekvapilo. "Koľkože má rokov - 55? No mne do takého veku chýba ešte 27, takže mám čas sa k tomu dopracovať," uviedol so smiechom slovenský obranca. "Doteraz som mal len také bežné hokejové zranenia. Najťažším bolo zranenie palca."

Z ruskej kuchyne mu najviac chutia palacinky, polievka soľanka a boršč.