Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

POTVRDENÉ: Nemeček zostáva šéfom SZĽH, tesne porazil Lintnera

Z kongresu Slovenského zväzu ľadového hokeja v Bratislave. Na snímke úspešný kandidát na prezidenta SZĽH Igor Nemeček. Prezidentom SZĽH sa na ďalšie štvorročné obdobie stal doterajší šéf Igor Nemeček. Vo voľbách na štvrtkovom 8. kongrese SZĽH v Bratislave získal 58 hlasov. Jeho protikandidát Richard Lintner len 45. Bratislava, 25. júna 2015 Foto: TASR/Michal Svítok

Igor Nemeček zdolal jediného súpera Richarda Lintnera v tajnej voľbe.

Bratislava 25. júna (TASR) - Prezidentom Slovenského zväzu ľadového hokeja sa na ďalšie štvorročné obdobie stal doterajší šéf Igor Nemeček. Vo voľbách na štvrtkovom 8. kongrese SZĽH v Bratislave získal 58 hlasov. Jeho protikandidát Richard Lintner len 45. O dôveru hnutia do cyklu s vyvrcholením domácich MS 2019 sa uchádzali iba oni dvaja, z pléna nevzišiel iný kandidát okrem už dávnejších favoritov.



Tajné voľby sa značne predĺžili, s rátaním hlasov až na viac ako tri hodiny. Hoci prezident na ďalšie štvorročné obdobie bol zvolený hneď, Dozorná rada nie a podľa stanov sa nemohli výsledky vyhlásiť osobitne.



Z kandidátov na členov 3-člennej Dozornej rady SZĽH postúpili do 2. kola tajných volieb Andrej Gmitter s 51 hlasmi, Jaroslav Lušňák získal o jeden menej, Martin Kalnický a Ivan Droppa po 31 a Ľubomír Vaic 30. Neuspeli Mojmír Božík, Branislav Semančík, Ján Kobezda, Dárius Rusnák, ani Ladislav Szuťányi. Druhé skrutínium dosadilo do funkcií Gmittera (68 hlasov), Droppu (64) a Vaica (57). Predsedom sa stal Gmitter.



Fotogáleria z 8. volebného kongresu SZĽH


Nemeček zdôraznil, že si váži podporu delegátov štvrtkového kongresu. Protikandidátovi Richardovi Lintnerovi sa poďakoval za korektný súboj a nevylúčil budúcu spoluprácu. "Som rád, že to máme za sebou. Musím konštatovať, že si zvolenie do funkcie veľmi vážim. Súboj bol korektný, za čo sa chcem poďakovať aj protistrane. Na bodoch, ktoré mal Richard vo svojom programe, už pracujeme a budeme ich dopĺňať o naše. Chcem, aby sa po MS 2019 zhodnotilo viac pozitív ako negatív," uviedol na tlačovej konferencie bezprostredne po voľbe Nemeček.



Obaja kandidáti v predvolebnom rozhovore uviedli, že si vzájomnú spoluprácu po oznámení výsledkov nevedia predstaviť. Nemeček však nič nevylúčil: "Nikdy nehovor nikdy. S kolegami vo výkonnom výbore budeme o tom hovoriť. Počas kongresu ma veľa toho neprekvapilo, možno len fakt, že delegáti pristúpili ku všetkému zodpovedne a celý priebeh voľby brali skutočne vážne."

Lintner si stál za slovom a svoje meno neplánuje spojiť s Nemečkovým tímom. V súčasnosti navyše nie je rozhodnutý, či by prijal ponuku výkonného riaditeľa Pro Hokeja ako riadiaceho orgánu extraligy. "Platí, čo som povedal. Zároveň musím dodať, že rešpektujem väčšinovú voľbu. Neviem si predstaviť nejakú spoluprácu. V tejto chvíli nechcem hovoriť o tom, čo bude, kde budem pôsobiť."



V uplynulých troch mesiacoch mal bývalý úspešný obranca veľa práce s prípravou svojej kandidatúry. Stálo ho to veľa voľného času, ani jednu sekundu strávenú nad svojím projektom však neľutuje. "Je to pre mňa tvrdá rana. Som však hrdý na to, čo sme spravili. Ukázali sme, že v rámci náročných možností sa dá strhnúť obrovská pozornosť ľudí a fanúšikov. Ponúkli sme obrovskú podporu tomuto kongresu, čo je výnimočné, žiaľ, nevyšlo nám to. Jednotne sa za nás postavili aj osobnosti. Takáto výnimočná ponuka možno už nepríde," dodal.

Nemeček bude v nastávajúcom funkčnom období spolupracovať aj s novou exekutívou SZĽH. Jej členmi sa stali Dušan Mráz, Lukáš Machala, Róbert Lupták, Róbert Švehla, Tibor Turan a Martin Kohút. Z terajšieho Výkonného výboru sa v novom menoslove ocitol len Švehla. "Poďakoval som členom VV za ich prácu, ale chcel som tím opäť trošku zmeniť, naštartovať nových ľudí. Každý jeden z týchto ľudí prinesie zo svojej oblasti maximum, verím, že to bude fungovať," uviedol.

Z kongresu Slovenského zväzu ľadového hokeja v Bratislave. Na snímke neúspešný kandidát na prezidenta SZĽH Richard Lintner poskytuje rozhovor novinárom. Prezidentom SZĽH sa na ďalšie štvorročné obdobie stal doterajší šéf Igor Nemeček. Vo voľbách na štvrtkovom 8. kongrese SZĽH v Bratislave získal 58 hlasov. Jeho protikandidát Richard Lintner len 45. Bratislava, 25. júna 2015
Foto: TASR/Michal Svítok


Šéf slovenského hokeja si je vedomý toho, že verejnosť vzhľadom na obrovskú podporu Lintnerovej kandidatúry nebude spokojná s výsledkom voľby. "Ľudia majú na to právo, sú to ich obľúbení hráči. Vidia však len vrchol všetkého, ktorým sú majstrovstvá sveta. To, čo je dennodennou prácou zväze nie a delegáti to vedeli. Ich rozhodnutie je dôležité a smerodajné. Ľuďom však môžem odkázať, že to, čo sme sľúbili, sa nám podarí splniť," dodal Nemeček.

Z kongresu Slovenského zväzu ľadového hokeja v Bratislave. Na snímke člen výkonného výboru SZĽH Juraj Široký mladší počas hlasovania. Bratislava, 25. júna 2015
Foto: TASR/Michal Svítok


Delegáti kongresu odmietli návrh HK Nitra na zmenu stanov, ktorá by výrazne ovplyvnila volebné procedúry v pléne. Návrh predpokladal, aby riadne delegovaní účastníci kongresu z odborných komisií nemali hlasovacie právo. Na zhromaždení sa zaregistrovalo 112 delegátov a zástupcovia nitrianskeho klubu argumentovali tým, že 17 odborných komisií má v hnutí poradnú platformu a v takomto množstve výrazne ovplyvňujú voľby. "Pre nás je to principiálna otázka, lebo týchto členov komisií si vyberá vedenie zväzu a je teda predpoklad, že automaticky budú voliť toho, kto ich zamestnáva," zdôvodňoval riaditeľ HK Nitra Miroslav Kováčik. Jeho idea však nedostala potrebnú dvojtretinovú podporu.

Vizitka: IGOR NEMEČEK
- narodený 28. augusta 1961 v Bratislave
- vyštudoval Fakultu telesnej výchovy a športu, absolvent z roku 1984
pracovné zaradenie: prezident SZĽH, viceprezident Slovenského olympijského výboru pre zimné športy, člen Rady Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF)
minulé funkcie: tréner mládeže SZĽH (1987-1991), tréner v Rakúsku a Taliansku (1991-1999), generálny sekretár SZĽH (1999-2009), vedúci slovenskej výpravy na ZOH v Turíne (2006), prezident SZĽH (2011 - súčasnosť)
úspechy: vo funkcii generálneho sekretára SZĽH - striebro na MS 2000, zlato na MS 2002, bronz na MS 2003
najväčší kariéry úspech: generálny riaditeľ organizačného výboru MS 2011, ktoré sa konali na Slovensku


Po voľbách prišiel medzi médiá aj Richard Lintner a zdôraznil, že je sklamaný: "Bol som presvedčený, že ponuka, ktorú sme dali slovenskému hokeju, bola jedinečná. Predstavili sme atraktívny plán a zdá sa, že môj konkurent využil z neho veľkú časť a bude sa snažiť z neho čerpať."