Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Interisti chcú zachovať svoje športoviská, mestu odovzdali petíciu

Hant aréna Foto: TASR/Martin Baumann

Petícia je súčasťou úsilia zachovať športovú halu na Pasienkoch (HANT aréna), tenisový areál Inter Bratislava i gymnastická halu.

Bratislava 28. marca (TASR) – K výzve Asociácie športových klubov (AŠK) Inter Bratislava zachovať športoviská na bratislavských Pasienkoch sa prostredníctvom petície pridalo 7000 ľudí. Petíciu, žiadajúcu urýchlené riešenie vlastníckych vzťahov k pozemkom dnes predstavitelia športového združenia odovzdali primátorovi Bratislavy Milanovi Ftáčnikovi.

"Prišli sme odovzdať petíciu, aby sme vyjadrili, že za naším úsilím stoja aj občania," uviedol pri stretnutí s primátorom prezident AŠK Andrej Kolesík. Petícia je súčasťou úsilia zachovať športovú halu na Pasienkoch (HANT aréna), tenisový areál Inter Bratislava i gymnastická halu, ktorú má AŠK Inter v dlhodobom prenájme od hlavného mesta. Budúcnosť týchto športovísk je v ohrození.

V roku 2006 totiž odsúhlasili mestskí poslanci zámenu týchto pozemkov pre súkromnú spoločnosť TESACO. Mali sa tým docieliť pozemky pod budúcim Národným futbalovým štadiónom. Športové združenie však nemalo na platenie komerčného nájomného a tak v októbri 2013 dostal AŠK i mesto od spoločnosti predžalobné výzvy. Žiada v nich zaplatiť ušlý zisk spôsobený neoprávneným užívaním pozemkov. Podľa Kolesíka táto suma predstavuje v súčasnosti približne jeden milión eur.

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik pri preberaní petície uviedol, že na aprílovom zasadnutí sa petíciou bude zaoberať mestské zastupiteľstvo. "Petícia je podklad, aby zastupiteľstvo dalo mandát magistrátu riešiť túto záležitosť," uviedol Ftáčnik. Primátor si naďalej myslí, že ideálnou možnosťou je v tomto prípade ďalšia zámena pozemkov. Podľa Ftáčnika je tejto možnosti naklonená aj druhá strana. "Zameniť by sa mali rovnocenné pozemky bez toho, aby bolo potrebné doplácať nezaplatené nájomné," povedal Ftáčnik. Priznal, že mesto so súkromnou spoločnosťou už rokovalo o možných pozemkoch, ktoré by slúžili na zámenu. "Neboli by to iba pozemky v Novom Meste, zrejme by sa to týkalo pozemkov v rámci celej Bratislavy," spresnil Ftáčnik.

Ako uviedol Kolesík, AŠK INTER by najradšej bol, ak by sa záležitosť podarila vyriešiť do konca júna, keď sa v hale na Pasienkoch uskutočnia MS v basketbale junioriek do 17 rokov. "Určite by sme lepšie spali s vedomím, že organizáciu takejto prestížnej udalosti neohrozí súčasný spor s vlastníkom pozemkov pod halou," uviedol prezident AŠK.

Po zámene pozemkov, ktorú musí odsúhlasiť zastupiteľstvo, chce mesto športovému klubu ponúknuť výrazne nižšie nájomné, ako v súčasnosti požaduje súkromný vlastník. "Pre mňa by bolo najprijateľnejšie, keby to bolo dohodou, ktorá vyhovuje mestu a je prijateľná i pre športové združenie," uviedol Ftáčnik.

AŠK Inter Bratislava je zoskupením dvanástich športových klubov - atletika, basketbal, hádzaná, rýchlostná kanoistika, kolky, športová gymnastika, rekreačná telesná výchova a šport, tenis, turistika, vodné lyžovanie a vodný motorizmus. V priestoroch Interu dnes denne trénuje viac ako 300 detí a mládeže.