Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Inter ide do novej sezóny s novým trénerom a cieľom obhájiť titul

Na snímke uprostred s loptou Peter Sedmák (Inter) strieľa na kôš. Foto: Pavel Neubauer

Inter tak aj po druhom titule v rade opäť vymenil kouča.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Basketbalový klub BK Inter Incheba Bratislava vstúpi do novej sezóny slovenskej extraligy s jasným cieľom obhájiť titul. Mužstvo prešlo viacerými zmenami kádra a má opäť aj nového trénera, tretieho za uplynulé tri sezóny. Skúsený český odborník a najúspešnejší tréner slovenskej extraligy František Rón vystriedal na poste Olega Meleščenka. "Žlto-čierni" otvoria nový ročník už v sobotu o 18.00 h duelom so Svitom.

Inter tak aj po druhom titule v rade opäť vymenil kouča. Prvýkrát vyšla zmena z iniciatívy klubu, tentokrát to bolo inak. "Predtým, ako sme sa dohodli s Frantom Rónom, dali sme ponuku aj Olegovi. On sa však rozhodol ísť cestou atraktívnejšieho zamestnávateľa a pokiaľ viem, orientoval sa na ruskú ligu. On chcel najprv čakať na ponuku zo zahraničia, my sme čakať nechceli. Preto sme oslovili trénera Róna," uviedol generálny manažér Michal Ondruš.

Päťdesiattriročný kouč má bohaté skúsenosti so slovenskou najvyššou súťažou, v ktorej pôsobil sedem sezón, získal štyri majstrovské tituly (3xPezinok, 1xLevice) a iba raz chýbal vo finále play off. Okrem toho je aj štvornásobný český majster a viedol aj reprezentácie oboch krajín. "Mal som ponuku zostať v Komárne, ale potom prišla táto z Interu a ľudia, ktorí ma poznajú, vedia, že mám rád výzvy. Viem, že budem pod tlakom očakávania dobrých výsledkov a som na to zvyknutý. Mne to nevadí a motivuje ma to ďalej. Ideme po najvyšších cieľoch. Ale nebudeme pozerať len na najvyššie očakávania, chcem ísť od zápasu k zápasu a motivovať hráčov, aby premýšľali nad tým, ako zdolať najbližšieho súpera," uviedol Rón.

Okrem nového kouča prešiel výraznými zmenami aj káder. Opustili ho viacerí skúsení hráči ako Michal Baťka, Justin Graham či Derek Williams. Nahradili ich napríklad americký krídelník Jordan Dykstra, chorvátsky rozohrávač Peter Babič či domáci navrátilec Peter Sedmák. Inter stavil túto sezónu na slovenských hráčoch a tak sú v 13-člennom kádri iba traja cudzinci. "Káder je poskladaný dobre a každá pozícia je zdvojená. Máme dosť slovenských hráčov, čo ma teší. Určitá zodpovednosť a ťarcha viesť tím už bude na nich. Aj z tohto pohľadu sa na sezónu teším," pokračoval Rón.

Už menej bol spokojný s predsezónnou prípravou. "Hlavne z toho dôvodu, že mužstvo prenasledovali zranenia a choroby. Mali sme veľmi málo tréningov, keď sme mohli hrať 5 na 5 a skúšať rôzne obranné a útočné systémy. Mali sme však veľmi dobrý zápasový program, zohnali sme veľa ťažkých súperov a je škoda, že len dva z nich sme odohrali v zostave, v akej nastúpime v sobotu na extraligu," dodal Rón.

Po roku sa do tímu vrátil Peter Sedmák. Dvadsaťdeväťročný pivot strávil uplynulú sezónu v bulharskom tíme Balkan Botevgrad. "Poznal som prostredie Interu, čo zavážilo. Sme v šatni dobrý kolektív a to je veľmi dôležité. Myslím si, že keď sa postupom času pridá aj Maťo Rančík, budeme na tom ešte lepšie," uviedol Sedmák. Líder M. Rančík, ktorý s klubom podpísal novú dvojročnú zmluvu, sa ešte nezotavil zo zdravotných problémov a tak bude tímu na začiatku sezóny chýbať. Do úvodných kôl nezasiahne ani nováčik Peter Šimek.

Kapitánom zostal Andrej Kuffa, ktorý si v mužstve vyskúša tretieho trénera za tri roky. "To je život. My ako hráči to neovplyvníme. Veríme manažmentu, že vždy vyberú dobrého trénera, ktorý nám pomôže a dotiahne nás k titulu. Myslím si, že pán Rón je presne taký," uviedol.

Vstupné sa oproti minulému roku nezmenilo. Za jeden zápas si diváci zaplatia tri, za permanentku 60 eur, deti do 120 cm majú vstup zdarma. Vstupenky sa dajú zakúpiť aj cez internet. Inter bude hrať domáce zápasy vždy o 18.00 h a v sobotu, s výnimkou dvoch-troch nedieľ. Všetky duely na ihriskách súperov tak bude hrať v stredy. "V novej sezóne máme v Bratislave druhý ligový subjekt - Karlovku a oni budú hrať v opačnom garde. Som veľmi spokojný, že prišlo k tejto dohode. Je to výhodné hlavne pre fanúšikov," uviedol Ondruš.

Aj tento rok sa bude konať zápas All-stars v bratislavskej HANT aréne, na programe je 13. decembra a fanúšikovia môžu opäť prostredníctvom hlasovania zvoliť zloženie tímov.

Nováčik basketbalovej ligy sa chce v debutovej sezóne aklimatizovať

Po prvý raz od sezóny 2001/02 sa v najvyššej slovenskej súťaži basketbalistov predstavia dva bratislavské tímy. Okrem majstrovského Interu, ktorý bude v extralige - po novom Eurovia SBL - obhajovať titul z uplynulého ročníka, si v elitnej spoločnosti zahrá tím VŠEMvs Karlovka Bratislava. Ten ešte pod názvom MBK Karlovka vyhral uplynulé dva ročníky 1. ligy. Vlani si to funkcionári s účasťou v extralige ešte rozmysleli, ale pred aktuálnou sezónou nezaváhali a rozšírili tak počet mužstiev v najvyššej súťaži opäť na desať tímov.

Na stredajšej tlačovej konferencii vedenie mužstva prezentovalo celý projekt a naznačilo ambície v premiérovej sezóne medzi elitou. "Sme mladý a ambiciózny klub, ktorý od svojho vzniku podporuje a rozvíja basketbalovú základňu v Bratislave a zároveň pomáha talentom z celého Slovenska pri rozvoji ich športových, ale aj študijných schopností. Sme hrdí, že úspechmi z posledných rokov bola potvrdená naša filozofia o tom, že postupnými krokmi sa klub môže dostať do najvyššej súťaže," uviedol prezident klubu Ľuboš Cibák a pokračoval: "V sezóne 2014/15 chceme naďalej plniť naše strategické ciele a vízie, byť životaschopným klubom a podporovať mladých a talentovaných športovcov. Do Eurovia SBL vstupujeme s novým strategickým partnerom a pod novým názvom A-tímu VŠEMvs Karlovka Bratislava. Tvorený bude výlučne zo slovenských hráčov a našich odchovancov, z ktorých bude väčšina študentov. Naďalej chceme zostať klubom, ktorý bude orientovaný na mládež. Chceme mať nad sebou extraligu. Tá bude motiváciou pre našich odchovancov i hráčov, ktorí prídu do Bratislavy študovať. Chceme tak vybudovať konkurencieschopný tím, založený na študentskej báze a taký, ktorý bude schopný napĺňať očakávania hráčov, fanúšikov, basketbalu a autorov filozofie a stratégie kompletného klubu MBK Karlovka Bratislava."

Smelé ambície Karlovky potvrdilo vedenie tímu angažovaním skúseného kouča Milana Černického, ktorý v súčasnosti pôsobí aj ako reprezentačný tréner SR. Ten priznal, že na slovenské pomery unikátna vízia mať klub poskladaný vylúčne zo slovenských hráčov a študentov bola jedným z dôvodom, prečo sa rozhodol pre tím extraligového nováčika. "Pre každého trénera je výzva pracovať s mladými hráčmi. V premiérovej sezóne určite nechceme byť iba do počtu. Plánom je hrať atraktívny, rýchly a agresívny basketbal. Do hľadiska týmto spôsobom chceme prilákať čo najviac divákov," naznačil ciele v novej sezóne Černický.

Jedným z najskúsenejších hráčov v mladom tíme Karlovky bude Michal Kožár. Talentovaný rozohrávač má za sebou pôsobenie v extraligových tímoch Žiliny či Spišskej Novej Vsi. "Páči sa mi dlhodobejšia vízia a poslanie klubu a aj preto sme sa s vedením dohodli na viacročnej spolupráci. V novej sezóne očakávam veľkú kvalitatívnu zmenu našich súperov a na to sa ako tím musíme poriadne pripraviť fyzicky aj mentálne. Máme hráčov, ktorí vedia do čoho idú, ale sú tu aj nováčikovia, ktorí si v prípade, že chceme byť úspešní, budú musieť na zmenu rýchlo zvyknúť. Pobiť sa o play-off bude náš základný cieľ."

Ciele Karlovky v blížiacej sa sezóne, ktorú Bratislavčania začnú v sobotu na palubovke Nitry, zosumarizoval generálny manažér klubu František Kubala. "Hlavnou ambíciou v našej prvej sezóne medzi elitou bude aklimatizovať tím v extralige. Máme relatívne stabilizovaný káder, kde väčšina má podpísané dlhodobejšie zmluvy. Viac ako 90 percent hráčov sú študenti, z ktorých značná časť sú odchovanci. Pevne verím, že poctivým prístupom všetkých zúčastnených strán od hráčov, trénerov, realizačného tímu až po vedenie klubu sa budeme týždeň po týždni, od zápasu k zápasu zlepšovať a uvidíme, k akému umiestneniu nás to v prvej sezóne dotiahne," uzavrel predsezónnu tlačovú konferencie Kubala.