Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Slováci sa rozišli s Írmi remízou. Diváci videli štyri góly

Na snímke futbalisti Slovenska a Írska sa lúčia po skončení prípravného futbalového stretnutia na EURO 2016 Írsko - Slovensko v utorok 29. marca 2016 v Dubline. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenskí futbalisti dostali oba góly z pokutového kopu.

Dublin 29. marca (TASR) - Slovenskí futbalisti remizovali v utorňajšom prípravnom zápase v Dubline s reprezentáciou Írska 2:2. Predtým v marcovom asociačnom termíne odohrali zverenci trénera Jána Kozáka aj duel s Lotyšskom, s ktorým v Trnave taktiež uhrali nerozhodný výsledok (0:0).

Na solídne zaplnenom dublinskom Aviva Stadium viedli hostia od 14. minúty po góle Miroslava Stocha, Íri však odpovedali zlepenými zásahmi Shanea Longa a Jamesa McCleana z penált. Pred koncom prvého polčasu odviedol penzum práce v šestnástke domácich Róbert Vittek, ktorému Paul McShane zabránil streliť gól, ale sám si zrazil loptu do vlastnej siete - 2:2. Po zmene strán už gól nepadol a tak sa ani v piatom vzájomnom zápase Slováci nedočkali triumfu nad tímom zo "zeleného ostrova", ich bilancia je nepriaznivá 0-4-1.

Najbližšie sa Slováci stretnú až v máji na predšampionátovej príprave. Najprv na sústredení v Rakúsku odohrajú neoficiálny zápas s Gruzínskom (27. mája). Priamo z neho zamieria do Nemecka, kde sa 29. mája stretnú s úradujúcimi majstrami sveta v Augsburgu. V generálke na EURO 2016 budú hostiť Severné Írsko (4. júna v Trnave).

Úvodný gól Slovákov

Slovenský tím nastúpil oproti duelu s Lotyšskom v pozmenenej zostave, v základe sa objavilo až osem nových hráčov. Po opatrnom úvode ako prvý sebavedomo zavelil do ofenzívy, ale Hamšíkov prienik do šestnástky priniesol len náznak šance. V 14. minúte predviedol ukážkový brejk Sabo, ktorý si za poliacou čiarou obhodil brániaceho McShanea a postupoval z pravého krídla sám do šestnástky. Neulakomil sa však na strelu, našiel spätnou prihrávkou medzi dvoch obrancov voľného Stocha a ten pravačkou do protipohybu brankára otvoril skóre - 0:1.

Na snímke vľavo radosť Miroslava Stocha (Slovensko) po strelení gólu, v popredí na zemi brankár Írska Rob Elliot v prípravnom futbalovom zápase Írsko - Slovensko v utorok 29. marca 2016 v Dubline.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Penaltový obrat

Pri snahe zabrániť gólu sa zranil brankár Elliot a medzi žrďami ho nahradil Randolph. O osem minút neskôr pomohol domácim nórsky rozhodca Nielsen, ktorý posúdil pád Longa v šestnástke ako Kozáčikov faul, hoci slovenský brankár mal ako prvú v moci loptu a írsky útočník prepadol cez jeho rukavice. Sám "poškodený" z jedenástky bezpečne vyrovnal - 1:1. V 24. minúte prišla ďalšia penalta pre domácich, no tentoraz neodškriepiteľná po tom, ako Škrtel zatiahol ručnú brzdu voči aktívnemu Longovi. Loptu si na biely bod postavil McClean a hoci si Kozáčik na ňu siahol, nedokázal ju vytesniť vedľa ľavej žrde. Slovákmi dvojitý úder na chvíľu zamával, po otrasení však opäť začali produkovať svoju hru a zamerali sa na rýchle brejky. Na konci prvého polčasu sa dočkali zaslúženého vyrovnania, keď po centri Pekaríka odviedol na prvej žrdi Vittek mamutiu prácu a dôrazom prinútil McShanea ísť do lopty, ktorú si smoliarsky zrazil do vlastnej brány - 2:2.

Na snímke vľavo v pozadí brankár Slovenska Matúš Kozáčik dostáva druhý gól z pokutového kopu počas prípravného futbalového stretnutia na EURO 2016 Írsko - Slovensko 29. marca 2016 v Dubline.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Remízový gól Vitteka

Do druhého polčasu vstúpili oba tímy evidentne viac defenzívne zamerané, mierne navrch mali Íri. Ich výpady sa však končili pred šestnástkou súpera. Slovenských futbalistov vytrvalo hnali vpred ich krajania na tribúnach, ktorých bolo viac počuť ako domácich priaznivcov. Po hodine ich ich mohol potešiť Stoch, ale akciu Hamšíka s Vittekom nedoviedol do gólovej bodky. Jeho slabý pokus v dobrej palebnej pozícii Randolph ľahko skryl do rukavíc. V 64. minúte tréner Kozák vystriedal naraz štyroch hráčov s cieľom oživiť ofenzívu. Už o niekoľko desiatok sekúnd sa však jeho zverenci museli brániť, z nepríjemnej skrumáže však vyšli víťazne vďaka Kozáčikovi. V záverečnej 20-minútovke tempo hry aj vinou striedaní upadlo a s výnimkou strely Maka do bočnej siete už diváci viac šancí nevideli.

Na snímke radosť Slovákov po strelení prvého gólu počas prípravného futbalového stretnutia na EURO 2016 Írsko - Slovensko 29. marca 2016 v Dubline. Druhý zľava strelec Miroslav Stoch.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
.

prípravný zápas:

Írsko - Slovensko 2:2 (2:2)
Góly:
22. Long (z 11 m), 24. McClean (z 11 m) - 14. Stoch, 45. McShane (vl.). Rozhodovali: Nielsen - Lundberg, Engan (všetci Nór.), ŽK: McClean - Sabo, Pekarík, 30.217 divákov.

zostavy a striedania:

Írsko: Elliot (16. Randolph) - Christie, O'Shea (46. Pearce), McShane, Ward (79. Hayes) - O'Kane (66. Pilkington), Whelan - McClean, Hoolahan (73. McGeady), McCarthy - Long (46. Brady)

Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Saláta, Švento (88. Tesák) - Sabo (64. Duda), Greguš (74. Hrošovský) - Šesták (64. Mak), Hamšík, Stoch (64. Weiss) - Vittek (64. Nemec)

Hlasy po zápase:

Ján Kozák, tréner SR: "Osobne som chcel tento zápas vyhrať. Prvý polčas bol výborný, padli štyri góly a diváci videli veľa vzruchu pred bránami. Dovolím si však tvrdiť, že jedna penalta nebola a druhá bola veľmi prísna. Chlapci odpracovali veľmi dobre 60 minút a ukázali, že ani tieto situácie ich nevyvedú z miery. Striedaniami som chcel zvýšiť tempo hry."

Martin O'Neill, tréner Írska: "Vážne sa nám zranil brankár Elliot, to je veľmi zlá správa, ktorá nás v tomto zápase postihla. Má problém s kolenom a čakajú ho vyšetrenia. Čo sa týka zápasu, prvý polčas bol veľmi dobrý, po zmene strán sa už hra oboch tímov narušila početnými striedaniami. Úvodné dejstvo však prinieslo veľa pozitív, mužstvá predvádzali atraktívny futbal, divákom sa muselo dianie na ihrisku páčiť."

Peter Pekarík, obranca SR: "Prvý polčas bol divoký. Ujali sme sa vedenia, čo bolo super. Potom prišli dve penalty, prvá sporná, súper viedol 2:1, ale v závere polčasu sme dokázali vyrovnať. Bola super atmosféra, podobne ako v roku 2011. Prišlo veľa Slovákov, bolo ich počuť a patrí im vďaka. Remíza 2:2 v Írsku nie je zlá."
.

Na snímke futbalisti Slovenska pózujú pre skupinovú fotografiu pred prípravným zápasom Írsko - Slovensko 29. marca 2016 v Dubline.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke slovenskí fanúšikovia pred priateľským futbalovým zápasom Írsko – Slovensko v Dubline v utorok 29. marca 2016.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke slovenskí fanúšikovia pózujú fotografom pred stánkom so suvenírmi pred priateľským futbalovým zápasom Írsko – Slovensko v Dubline v utorok 29. marca 2016.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke upomienkové šály, čiapky a suveníry pre fanúšikov pred priateľským futbalovým zápasom Írsko – Slovensko v Dubline v utorok 29. marca 2016.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke sprava Glenn Whelan (Írsko), Róbert Vittek a Marek Hamšík (obaja Slovensko) počas prípravného futbalového stretnutia na EURO 2016 Írsko - Slovensko v utorok 29. marca 2016 v Dubline.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke vpravo Ondrej Duda (Slovensko) a vľavo Robbie Brady (Írsko) počas prípravného futbalového stretnutia na EURO 2016 Írsko - Slovensko v utorok 29. marca 2016 v Dubline.
Foto: TASR/Pavel Neubauer