Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Šport

Iuventa myslí na finále, Kostka: V Lisabone chceme vyhrať

Na archívnej snímke radosť hráčok Michaloviec. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Kostka apeluje na hráčky, aby sa vyhli technickým chybám a hrali s rozumom.

Michalovce 26. apríla (TASR) - Hádzanárky MŠK Iuventa Michalovce odcestovali do Portugalska s cieľom prebojovať sa do finále tretej najvýznamnejšej kontinentálnej pohárovej súťaže. V nedeľu nastúpia v Lisabone (16.00 SELČ) proti domácej Benfice na odvetu semifinále Európskeho pohára, z domáceho duelu majú dvojgólový náskok 30:28.

"Ideme tam s cieľom vyhrať. Tímy sú dosť vyrovnané a už sa poznajú. Ak vydržíme 40 minút byť v tesnom kontakte, tak už aj u súpera začne úradovať psychika a potom som presvedčený, že to aj vďaka skúsenostiam zvládneme," uviedol kormidelník slovenského vicemajstra Peter Kostka podľa slovakhanball.sk. Ak sa Iuvente podarí postúpiť, bude prvý slovenský finalista niektorej z európskych pohárových súťaží hádzanárok po 26 rokoch.

Kostka apeluje na hráčky, aby sa vyhli technickým chybám a hrali s rozumom. Od domácich očakáva nátlakovú hádzanú: "Ofenzívne poňatie je súčasťou ich naturelu. Nemyslím si, že sa zatiahnu do extrémne pasívnej obrany 0-6. My sa budeme snažiť narušiť ich systém zmenou tempa. Nie sa ich pokúšať prestrieľať, ale hrať rozumne a na nižší počet útokov. Potrebujeme zvládnuť ich zmeny obranných systémov, nerobiť technické chyby, lepšie pokryť ich pivotku a byť dôslednejší." Kouč Iuventy si nemyslí, že ich v Lisabone čaká "horúca" atmosféra. "Neočakávam búrlivú kulisu. Benfica má síce krásnu halu, ale nepostrehol som, že by do nej chodilo veľa ľudí. Paradoxne, môže to byť jej výhoda. Tréner Joao Florencio totiž svoje družstvo počas duelov vyslovene koučuje, riadi ho pokynmi, hlási kombinácie, čo majú zahrať. Hráčky ho počúvajú. U nás sa pri výbornej atmosfére vďaka fanúšikom k tomu veľmi nedostal," tvrdí Kostka.

Obaja súperi mali počas týždňa ligové voľno. Michalovská výprava sa na dlhú cestu do Portugalska vydala vo štvrtok pred polnocou. V kádri absentuje brazílska krídelníčka Aline Isabel Biegerová (chýbajúce víza), ale po zranení sa vracia na rovnakom poste hrajúca Poľka Emilia Kowaliková. Iuventa stále nemôže počítať s dlhodobo zranenou spojkou Mariannou Paľovou-Rebičovou. O druhom finalistovi sa rozhodne už v sobotu večer, keď je na programe odveta španielskeho semifinále ATTICGO Bm Elche - Rocasa Gran Canaria (prvý zápas 26:24).



Európsky pohár ženy 2023/2024 - semifinále - odveta:



nedeľa 28. apríla o 16.00 SELČ

Sport Benfica Lisabon - MŠK Iuventa Michalovce

Rozhodujú: Ruud Geraets a Paul Geraets (Hol.)

/prvý zápas 28:30/