Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

Izagirre vyhral po úniku 12. etapu Tour de France, Sagan zaostal

Španielsky cyklista Ion Izagirre z tímu Cofidis víťazí po samostatnom úniku v 12. etape 110. ročníka Tour de France, ktorá viedla z Roanne do strediska Belleville-en-Beaujolais vo štvrtok 13. júla 2023. Foto: TASR/AP

Žltý dres má naďalej v moci Dán Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma).

Belleville-en-Beaujolais 13. júla (TASR) - Španielsky cyklista Ion Izagirre vyhral po samostatnom úniku štvrtkovú 12. etapu 110. ročníka Tour de France. Jazdec tímu Cofidis triumfoval na kopcovitej 168,8 km dlhej trati z Roanne do strediska Belleville-en-Beaujolais s takmer minútovým náskokom pred domácim Mathieuom Burgaudeauom. Na čele celkového poradia sa nič nezmenilo, žltý dres má naďalej v moci Dán Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma). Slovák Peter Sagan od začiatku členitej etapy zaostával a medzi najlepšími chýbal.

Izagirremu vyšiel atak na poslednom klasifikovanom stúpaní dňa a po 30-kilometrovom sóle sa po roku 2016 tešil z druhého etapového vavrínu na Tour de France. "Celú Tour som čakal na tento moment. Bolo to náročné, ale zvládol som to. Cítil som dnes formu, mal som aj výbornú pomoc od tímu. Bol to dlhý únik, no veril som si v ňom. Pre náš tím sú to zatiaľ skvelé preteky a verím, že ešte nejaké víťazstvo vybojujeme," povedal v cieli 34-ročný Bask, ktorý sa za pomoc špeciále poďakoval kolegovi z tímu Cofidis Guillaumeovi Martinovi.

Prvú horskú prémiu na Cote de Thizy-les-Bourgs (4,3 km/ 5,6%) získal pre seba Daniel Martinez z Ineosu, druhú na Col des Ecorbans (2,1 km/6,9%) Giulio Ciccone zo stajne Lidl-Trek. Pri jednom z krátkych zjazdov sa tvrdému pádu nevyhol David de la Cruz a Astana tak prišla už o svojho tretieho jazdca na prebiehajúcej Tour. Únik dňa sa začal rodiť necelých 90 km pred cieľom, počet jazdcov v ňom sa napokon ustálil na čísle 15 s viacerými známymi menami. Vingegaard a jeho najväčší konkurent v boji o celkové prvenstvo Tadej Pogačar zo Slovinska (SAE Team Emirates) neprejavili záujem únik naháňať a išli bok po boku pomalším tempom.

Jedinú šprintérsku prémiu vo štvrtkovom itinerári vyhral z úniku Dán Mads Pedersen (Lidl-Trek) pred Holanďanom Mathieuom van der Poelom (Soudal–Quick Step). Sedemdesiat kilometrov pred cieľom mala vedúca skupina pred Vingaardom a spol. náskok už skoro štyri minúty, Saganovo grupeto malo takmer 12-minútové manko a ešte výraznejšie zaostával napríklad Caleb Ewan. V úniku mali po dvoch jazdcoch iba Cofidis, Lidl–Trek a Movistar. Na tretej horskej prémii dňa Col de la Casse Froide (5,2 km/6%) bol najrýchlejšie Guillaume Martin (Cofidis). V zjazde sa potom utrhla dvojica Van der Poel a Kostaričan Andrey Amador (EF Education-EasyPost), ktorí rýchlo získali výraznejší náskok.

Van der Poel sa v stúpaní na predposledný kopec Col de la Croix Montmain (5,5 km/6,1%) osamostatnil na čele od Amadora, no v kopci ho najskôr dobehla dvojica Thibaut Pinot (FDJ) a Matteo Jorgenson (Movistar) a potom nastúpil Izagirre z Cofidisu. Ten nechal všetkých za sebou a na poslednom klasifikovanom kopci dňa Col de la Croix Rosier (5,4 km/7,7%) získal pre seba bonusovú horskú prémiu. Dvadsať km pred cieľom mal Španiel v zjazde na šesťčlennú skupinu okolo Pinota náskok viac ako 30 sekúnd, pelotón so žltým dresom strácal štyri minúty. Izagirre v strhujúcom tempe svoj odstup od prenasledovateľov v závere ešte zvyšoval a suverénne si prišiel pre víťazstvo. Za ním skončil Saganov tímový kolega Burgaudeau, tretí skončil Američan Matteo Jorgensen. Vingegaard naďalej vedie celkové poradie o 17 sekúnd pred Slovincom Tadejom Pogačarom, do elitnej desiatky sa po štvrtku posunul domáci Thibaut Pinot.

Sagan v 12. etape za najlepšími výrazne zaostal, ale s limitom nemal problém: "Bolo to dnes v pohode, mal som rezervu 16 minút, takže sme v skupine mohli ísť aj pomalšie. Najťažšie boli prvé dva kopce, kým sa to upratalo. Tam sa fakt letelo, tí čo pretekali vpredu asi veľmi necítili reťaz," uviedol Sagan pre RTVS.

V piatok je na programe kopcovitá 13. etapa s náročným cieľovým stúpaním na Grand Golombier (138 km), ktorá bude zdatnou previerkou pre ašpirantov na celkové poradie.

Výsledky 12. etapy (Roanne - Belleville-en-Beaujolais, 168,8 km):
1. Jon Izagirre (Šp./Cofidis) 3:51:42 h
2. Mathieu Burgaudeau (Fr./TotalEnergies)
3. Matteo Jorgenson (USA/Movistar) obaja +58
4. Tiesj Benoot (Belg./Jumbo-Visma) +1:06
5. Tobias Johannessen (Nór./Uno-X) +1:11
6. Thibaut Pinot (Fr./Groupama-FDJ)
7. Guillaume Martin (Fr./Cofidis) obaja +1:13
8. Dylan Teuns (Belg./Israel-Premier Tech)
9. Ruben Guerreiro (Portug./Movistar Team) obaka +1:27
10. Victor Campenaerts (Belg./Lotto Dstny) +3:02
... 154. Peter SAGAN (SR/TotalEnergies) +27:57


celkové poradie po 12. etape:
1. Jonas Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 50:30:23 h
2. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) +17
3. Jai Hindley (Aus./Bora-Hansgrohe) +2:40
4. Carlos Rodriguez (Šp./Ineos Grenadiers) +4:22
5. Pello Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) +4:34
6. Adam Yates (V.Brit./SAE Team Emirates) +4:39
7. Simon Yates (V.Brit./Jayco AlUla) +4:44
8. Thomas Pidcock (V.Brit./Ineos Grenadiers) +5:26
9. David Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) +6:01
10. Pinot +6:33
... 134. SAGAN +2:30:36


bodovacia súťaž:
1. Jasper Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck) 323 b.
2. Mads Pedersen (Dán./Lidl-Trek) 179
3. Bryan Coquard (Fr./Cofidis) 178
... 32. SAGAN 37


súťaž vrchárov:

1. Neilson Powless (USA/EF Education-EasyPost) 46 b.
2. Johannessen 30
3. Felix Gall (Rak./AG2R Citroen) 28