Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Šport

Jamajské štafetárky na 4x100 m nezvládli úlohu favoritiek

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Víťazné kvarteto Melissa Jeffersonová, Abby Steinerová, Jenna Prandiniová a Twanisha Terryová viedlo v pretekoch od úvodu.

Eugene 24. júla (TASR) - Víťazkami štafety na 4x100 m žien sa na domácom atletickom svetovom šampionáte v Eugene stali Američanky vo svetovom výkone roka 41,14 s. Vo finále prekvapujúco zdolali Jamajčanky, ktorým nepomohla ani účasť všetkých troch medailistiek z individuálnej súťaže stovky v tíme a so stratou štyroch stotín sekundy získali striebro. Bronz pripadol Nemkám v čase 42,03.

Víťazné kvarteto Melissa Jeffersonová, Abby Steinerová, Jenna Prandiniová a Twanisha Terryová viedlo v pretekoch od úvodu. Zlatá z trate 200 m v Eugene Shericka Jacksonová na záverečnom úseku mohutne doťahovala, no Twanisha Terryová, ktorá v individuálnych pretekoch nepostúpila do finále a obsadila na stovke 11. priečku, svoju úlohu finišmanky zvládla. Američanky sa vrátili na trón krátkej štafety po piatich rokoch, naposledy triumfovali na MS 2017 v Londýne.

Tridsaťpäťročná opora jamajského tímu Shelly-Ann Fraserová-Pryceová rozšírila svoju celkovú zbierku medailí z MS na 14. Na konte má 10 zlatých a 4 strieborné. "Všetky dámy bežali dobre, je mi cťou vedľa nich stáť na pódiu. Mám dobrý pocit, toto je druhý šampionát, na ktorom som získala tri medaily. Pracovala som veľmi tvrdo a predvádzala konzistentné výkony. Na trati som nechala srdce i dušu," odmietla prejaviť sklamanie po nečakanej prehre víťazka stovky a strieborná z dvojstovky v Eugene.

Američanky potvrdili, že cieľom k úspechu v štafetách niekedy nie sú individuálne kvality, ale zohratosť pri predávkach. "Preteky boli elektrizujúce. Na štadióne zavládol ošiaľ a my sme dokázali priviezť titul domov," tešila sa podľa AFP Terryová.

Ženy - štafeta 4x100 m:


1. USA (Melissa Jeffersonová, Abby Steinerová, Jenna Prandiniová, Twanisha Terryová) 41,14 s - svetový výkon roka,
2. Jamajka (Kemba Nelsonová, Elaine Thompsonová-Herahová, Shelly-Ann Fraserová-Pryceová, Shericka Jacksonová) 41,18,
3. Nemecko (Tatjana Pintová, Alexandra Burghardtová, Gina LÜckenkemperová, Rebekka Haaseová) 42,03,
4. Nigéria 42,22 - kontinentálny rekord,
5. Španielsko 42,58,
6. Veľká Británia 42,75,
7. Švajčiarsko 42,81,
8. Taliansko 42,92