Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Šport

Jana Dukátová a tri slovenské deblovky vo finále ME vo vodnom slalome

Jana Dukátová Foto: TASR/Michal Svítok

Kým jej najväčšia konkurentka Elena Kaliská do desaťčlenného finále na 18. mieste nepostúpila, ona v ňom nebude chýbať.

Augsburg 13. mája (TASR) - Na majstrovstvách Európy slalomárov na divokej vode si v nemeckom Augsburgu malé víťazstvo pripísala na svoje konto kajakárka Jana Dukátová už v semifinále. Kým jej najväčšia konkurentka Elena Kaliská do desaťčlenného finále na 18. mieste nepostúpila, ona v ňom nebude chýbať. V internom súboji o olympijskú miestenku tak vedie 1:0 a ak nad dvojnásobnou olympijskou víťazkou zvíťazí aj v Cardiff Bay, či prípadne v Pau počas júnových pretekov Svetového pohára, poletí na svoje premiérové OH.

V kategórii kajakárok sa udialo presne to, čo v mužskom singli, keď vzájomný súboj o olympijskú miestenku rozlúskol postupujúci Michal Martikán už v semifinále a Matej Beňuš sa do finálovej desiatky nezmestil. Kaliská doplatila na predposlednú 20. protiprúdnu bránku. Úplne ju na nej rozhodilo a v prúde odhodilo, najskôr však nečakane zachytila tyčku pravým listom pádla, poriadne ho rozkývala, do bránky sa potom vrátila, aby ju prešla a nehrozila päťdesiatka. Pri výjazde sa dostala do prúdu, dokonca sa od brehu musela odrážať pádlom a trvalo strašne dlho, kým sa dostala do cieľa.

Jana Dukátová príliš v smeifinále neriskovala, aj keď na 10. bránke sa taktiež dopustila úplne zbytočnej chyby s ľahkým ťukom.

V semifinále sa ukázala prekvapujúco v najlepšom svetle Francúzka Carole Bouzidiová (106,90), Jana Dukátová za ňou na 7. mieste zaostala o 3,91 a Elena Kaliská na 18-tom s dvoma trestnými sekundami až 23,53. Vo finále diváci na 'Eiskanali' neuvideli ďalšie osobnosti, v semifinále 11. Češku Hilgertovú, 19. Španielku Chourrautovú, či Nemku Schornbergovú, keď obe vynechali bránku.

Vo finále všetky tri slovenské deblovky

Na snímke Ladislav a Peter Škantárovci
Foto: TASR/Michal Svítok
Semifinále so stopercentnou úspešnosťou zvládli deblisti s postupom všetkých troch lodí. So 4. miestom Škantárovcov (112,53), 7. Kučeru s Bátikom (112,80) a 8. Hochschornerovcov (113,25) sa spájal aj slovenský pretlak, keď žiadna krajina vo finále nemala tri lode.

Hochschornerovci si dvakrát ťukli do bránok číslo 2 a 18, 'háčik' Pavol sa nešťastne pravej žŕdky dotkol hneď v úvode a takmer rovnakým spôsobom aj v blížiacom sa závere. Rýchlosť jazdy však bola druhá najlepšia, lepší od nich boli jedine Francúzi Baillie - Stott, ktorí však doplatili až na šesť trestných sekúnd a z finálovej desiatky ich v konečnom dôsledku na 11. miesto vytlačili Škantárovci.

V semifinále vládli Briti Florence - Hounslow časom 111,10.