Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Janka Gantnerová prišla aj o vysokú funkciu v olympijskom výbore

Janka Gantnerová Foto: TASR/Michal Svítok

Výkonný výbor Slovenského olympijského výboru doplnil olympijský tím, Gönci povedie výpravu na II. zimných olympijských hrách mládeže v roku 2016 v nórskom Lillehammeri

Bratislava 30. októbra (TASR) - Nedávna šéfka slovenského lyžovania Janka Gantnerová prišla aj o vysokú funkciu v olympijskom hnutí krajiny. Ako informuje webportál olympic.sk, Výkonný výbor Slovenského olympijského výboru (VV SOV) sa na štvrtkovom zasadnutí oboznámil s písomným oznámením nedávno zvoleného nového prezidenta Slovenskej lyžiarskej asociácie Františka Repku, podľa ktorého predsedníctvo SLA odvolalo bývalú prezidentku SLA z exekutívy SOV.

Tento krok umožňujú Stanovy SOV, pretože do exekutívy bola Janka Gantnerová zvolená ako delegátka zastupujúca SLA. "Predsedníctvo SLA vyjadrilo vôľu, aby SLA zastupoval prezident SLA," uvádza sa v liste podpísanom Františkom Repkom.

Trojnásobná zjazdárska olympionička viedla slovenskú výpravu na tohtoročných zimných olympijských hrách v Soči. V exekutíve SOV pôsobila v druhom funkčnom období, po prvý raz bola zvolená po OH 2008 v Pekingu, druhýkrát po hrách 2012 v Londýne. Jej mandát mal trvať do najbližšieho valného zhromaždenia po olympiáde 2016 v Riu de Janeiro, teda ešte dva roky.

Ako uvádza olympic.sk, na štvrtkovom zasadnutí výkonného výboru sa prezident SOV František Chmelár poďakoval Janke Gantnerovej za doterajšie pôsobenie v SOV, aj v orgánoch Slovenskej olympijskej marketingovej, a.s., ktoré celkovo označil za veľmi prínosné. Janka Gantnerová sa ostatným členom exekutívy poďakovala za dobrú spoluprácu. Členovia VV SOV však na návrh prezidenta schválili jej zotrvanie vo funkcii predsedníčky ekonomickej komisie SOV.

Počet členov VV SOV sa v dôsledku rozhodnutia SLA o odvolaní Janky Gantnerovej zo SOV znížil z tucta na jedenásť. V súlade so Stanovami SOV sa preto na najbližšom valnom zhromaždení SOV, ktoré sa bude konať na jar 2015, uskutočnia doplňujúce voľby na uvoľnené miesto jedného člena VV SOV. Na tomto valnom zhromaždení bude SLA zastupovať už nový delegát. Vo voľbách budú môcť v prípade ich navrhnutia kandidovať členovia SOV – individuálne osobnosti, ako aj delegáti všetkých členských subjektov SOV, ktoré v súčasnosti nemajú zastúpenie vo VV SOV.

Po ukončení pôsobenia Janky Gantnerovej vo VV SOV je momentálne jedinou ženou v exekutíve členka Medzinárodného olympijského výboru (MOV) na Slovensku Danka Barteková. Jej členstvo v exekutívnom orgáne národného olympijského výboru ex officio je dané Olympijskou chartou a je kodifikované aj v Stanovách SOV. Zimné športy majú v exekutíve SOV v súčasnosti jediného reprezentanta – prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja Igora Nemečka, ktorý je viceprezidentom SOV pre zimné športy.

Výkonný výbor SOV doplnil olympijský tím, Gönci povedie výpravu na II. zimných olympijských hrách mládeže v roku 2016 v nórskom Lillehammeri



Výkonný výbor Slovenského olympijského výboru (SOV) na svojom štvrtkovom zasadnutí schválil doplnenie Slovenského olympijského tímu (SOT) o šiestich športovcov. Ako informuje webportál olympic.sk, ich aktuálny počet sa tak zvýšil na 44, z toho 39 je z letných a 5 zo zimných športov. Ide o otvorený projekt, do ktorého môžu pribúdať ďalší športovci, ale niektorí môžu aj vypadnúť. Trinásti členovia SOT sú štipendisti Olympijskej solidarity Medzinárodného olympijského výboru.

Päť nových mien členov Slovenského olympijského tímu patrí letným športovcom, jedno zimnému. Sú nimi Alexander Slafkovský, Matej Beňuš, Elena Kaliská (vodný slalom), Peter Gelle, Martina Kohlová (rýchlostná kanoistika) a Matej Kazár (biatlon).

SOV chce prostredníctvom projektu SOT podporiť slovenských špičkových športovcov. V súčasnosti športový úsek SOV v spolupráci so Slovenskou olympijskou marketingovou, a.s., pripravuje finančný rámec projektu Slovenského olympijského výboru. Športovcov v SOT, ale prípadne aj ďalších v sledovaní na zaradenie do SOT bude SOV po podpise zmluvy s nimi podporovať zo svojich marketingových zdrojov.

Viacerí členovia Slovenského olympijského tímu potvrdili účasť na seminári pre športovcov, ktorý SOV organizuje 26. a 27. novembra v Sielnici. Na seminári sa zúčastnia kandidáti štartu na OH 2016 v Riu de Janeiro, ďalší športovci, ktorí by mali reprezentovať Slovensko na I. európskych hrách v roku 2015 v Baku, ako aj mladí nádejní športovci.

Výkonný výbor SOV sa vo štvrtok zaoberal aj pripravovaným projektom Slovenského olympijského tímu mládeže (SOTM), kritériami na zaradenie do tohto tímu, aj financovaním celého projektu. Kompletne by mal byť pripravený na spustenie do konca roka.

VV SOV ďalej zhodnotil účasť 59-člennej slovenskej výpravy na augustových II. olympijských hrách mládeže (OHM) v čínskom Nankingu. Exekutíva bez výhrad prijala hodnotiacu správu predloženú vedúcim výpravy a členom VV SOV Jozefom Göncim. Prezident SOV František Chmelár sa Göncimu poďakoval za jeho prácu a odporučil, aby viedol slovenskú výpravu aj na II. zimných olympijských hrách mládeže v roku 2016 v nórskom Lillehammeri. Členovia VV SOV tento návrh schválili a Jozefa Gönciho poverili aj vedením štábu SOV na ZOHM 2016.

Aktuálny zoznam členov Slovenského olympijského tímu (SOT):

LETNÉ ŠPORTY: Martina Kohlová, Peter Gelle, dvojkajak Juraj Tarr, Erik Vlček, štvorkajak Marek Krajčovič, Matej Michálek, Gábor Jakubík, Viktor Demín (rýchlostná kanoistika), Danka Barteková, Zuzana Rehák-Štefečeková, Daniela Demjén-Pešková, Erik Varga, Andrzej Hubert Olejník, Juraj Tužinský, Zoltán Baláž (športová streľba), Jana Dukátová, Elena Kaliská, Michal Martikán, Alexander Slafkovský, Matej Beňuš, Martin Halčin, deblkanoisti Pavol a Peter Hochschornerovci, deblkanoisti Ladislav a Peter Škantárovci (vodný slalom), Martina Hrašnová, Lucia Klocová, Matej Tóth, Marcel Lomnický, Libor Charfreitag (atletika), Peter Sagan, Peter Velits (cestná cyklistika), Natália Dubovcová, Dominika Nestarcová (plážový volejbal), Samuel Piasecký (športová gymnastika), Richard Varga (triatlon), Matej Rusnák (rýchlostná kanoistika), Richard Nagy (plávanie), István Lévai (zápasenie).

ZIMNÉ ŠPORTY: Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová, Adam Žampa (zjazdové lyžovanie), Anastasia Kuzminová, Matej Kazár (biatlon).