Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Japonci odmietli úplatky pred voľbou dejiska OH 2020

Na kombinovanej vizualizácii hore starý štadión, ktorý už zbúrali a dole podoba nového štadióna, ktorý bude dejiskom OH 2020 v Tokiu 22. decembra 2015. Foto: TASR/AP

Tokio získalo usporiadateľské práva, keď prebilo kandidatúry Istanbulu a Madridu.

Tokio 15. januára (TASR) - Japonská strana odmietla obvinenie, podľa ktorého mali organizátori OH 2020 v Tokiu pred pridelením hier zaplatiť Medzinárodnej asociácii atletických federácií (IAAF) niekoľko miliónov dolárov.

Podľa zverejnenej správy Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) bol bývalý šéf IAAF a zároveň člen MOV Lamine Diack pripravený pri voľbe dejiska OH 2020 predať svoj hlas výmenou za sponzorstvo podujatí IAAF. Tokio získalo usporiadateľské práva, keď prebilo kandidatúry Istanbulu a Madridu.

Obvinenia sa objavili po tom, čo predstavitelia tureckej atletiky získali nahrávku Diackovho syna Khalila. V jej prepise sa píše, že "Turecko stratilo pred voľbou dejiska OH 2020 podporu, pretože nezaplatilo sponzorský príspevok vo výške štyri až päť miliónov organizátorom Diamantovej ligy alebo priamo IAAF. Japonsko takú sumu zaplatilo." Hovorkyňa organizačného výboru OH 2020 v Tokiu Hikariko Ono v reakcii uviedla, že "nechápu poznámku v správe".