Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Šport

Japonský gymnasta Hašimoto obhájil titul vo viacboji jednotlivcov

Japonský gymnasta Daiki Hašimoto obhájil na MS v Antverpách titul vo viacboji jednotlivcov. Foto: TASR/AP

Hašimoto obsadil v kvalifikácii 3. miesto za dvoma krajanmi a keďže vo finále môžu štartovať iba dvaja gymnasti z jednej krajiny, nemal účasť v bojoch o cenné kovy samozrejmú.

Antverpy 6. októbra (TASR) - Japonský gymnasta Daiki Hašimoto obhájil na MS v Antverpách titul vo viacboji jednotlivcov. Vo finále zaznamenal súhrnnú známku 86,132 b. Striebro získal s odstupom 1,134 bodu Ukrajinec Iľja Kovtun, bronz vybojoval Američan Frederick Richard s mankom 1,800.

Hašimoto obsadil v kvalifikácii 3. miesto za dvoma krajanmi a keďže vo finále môžu štartovať iba dvaja gymnasti z jednej krajiny, nemal účasť v bojoch o cenné kovy samozrejmú. Japonskí tréneri však už pred kvalifikáciou avizovali, že keď podobná situácia nastane, dostane Hašimoto možnosť obhajovať prvenstvo. Dvadsaťdvaročný gymnasta ich dôveru nesklamal a získal tretie významné zlato z individuálneho viacboja, keď triumfoval aj na domácej pôde na olympiáde v Tokiu.

Hašimoto ukázal svoju tradične vysokú kvalitu na hrazde, získal na nej známku 14,500. Najvyššie hodnotenie zo všetkých získal aj na preskoku - 15,000, na koni a kruhoch predviedol druhý najlepší výkon. Kovtun sa teší zo striebra, hoci tento rok na ME v Antalyii obsadil až 3. miesto. Na MS získal druhú medailu, pred dvoma rokmi v Kitakjúšú mu patrila bronzová pozícia vo viacboji jednotlivcov. K cennému kovu ho vyšvihlo najmä kvalitné vystúpenie na bradlách (15,166) a na koni (14,300). Pre 19-ročného Richarda je bronz vôbec prvým pódiovým umiestnením na vrcholnom podujatí. Zažiaril hlavne v prostných, keď získal najvyššiu známku 14,633.

MS v športovej gymnastike v Antverpách - viacboj jednotlivcov:

finále:

1. Daiki Hašimoto (Jap.) 86,132 b
2. Iľja Kovtun (Ukr.) 84,998
3. Frederick Richard (USA) 84,332
4. Kenta Čiba (Jap.) 83,464
5. Milad Karimi (Kaz.) 82,931
6. Yumin Abbadini (Tal.) 82,832