Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Jarolím skončil pri reprezentácii ČR: Zaslúžil by som si popravu

Karel Jarolím, archívna snímka. Foto: TASR Pavel Neubauer

Najväčším favoritom na uvoľnenú pozíciu kouča českého národného tímu je údajne Jaroslav Šilhavý.

Praha 11. septembra (TASR) - Karel Jarolím už nie je tréner českej futbalovej reprezentácie. Futbalová asociácia ČR (FAČR) to oficiálne potvrdila v utorok predpoludním. Jarolím skončil po pondelňajšej zahanbujúcej prehre 1:5 v prípravnom dueli v Rusku.

Spolu s júnovým debaklom 0:4 proti Austrálii to bola najvyššia prehra v histórii českej reprezentácie. Čechom nevyšiel ani vstup do novovzniknutej Ligy národov UEFA, kde sú v skupine súperom Slovenska. V prvom dueli prehrali minulý týždeň doma s Ukrajinou 1:2. Česi sa v LN predstavia na Slovensku 13. októbra.

"Situácia je už naozaj neudržateľná a musela sa okamžite riešiť. Som rád, že sme sa s Karlom Jarolímom konštruktívne dohodli, nie je na čo čakať, tím potrebuje nový impulz," vyhlásil predseda FAČR Martin Malík.

Podľa portálu idnes.cz Jarolíma odvolali z funkcie de facto už počas cesty domov z Rostova, respektíve sa s vedením asociácie dohodol na ukončení svojho pôsobenia priamo na palube charterového letu. "Je mi hrozne, asi by som si zaslúžil verejnú popravu, pretože za všetko môžem ja. Asi mužstvo bude potrebovať nejaký impulz," uviedol Jarolím bezprostredne po dueli s Ruskom.

Jarolím trénoval reprezentáciu od augusta 2016, skončil s bilanciou desiatich výhier, štyroch remíz a ôsmich prehier. "Som vďačný za šancu viesť národný tím. Odohrali sme zápasy, ktoré zniesli prísnejšie meradlo, v dlhodobejšom horizonte sme však predovšetkým výsledkové očakávania nenaplnili," uviedol Jarolím v oficiálnom vyhlásení. Spolu s ním skončili vo funkciách aj jeho asistenti Miroslav Koubek a Boris Kočí.

Česko v jeho samostatnej histórii od roku 1993 viedlo desať trénerov, najúspešnejší boli Dušan Uhrin, Karel Brückner a Michal Bílek, ktorí s tímom postúpili na záverečnom turnaji ME zo skupiny.

Najväčším favoritom na uvoľnenú pozíciu kouča českého národného tímu je údajne Jaroslav Šilhavý, ďalšími možnosťami Vítězslav Lavička a Karel Krejčí.