Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

JAROSLAV OBŠUT: S hokejom ešte nekončím, stále mám jeden veľký sen

Slovenský hokejista Jaroslav Obšut v štúdiu TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Hokejistu Jaroslava Obšuta v zámorí rešpektovali, v ruskej KHL patril k najlepším. S viacnásobným slovenským reprezentantom sme sa pred pár dňami v štúdiu TABLET.TV obzreli za jeho bohatou kariérou.

Bratislava 16. septembra (Teraz.sk) – Slovenský obranca Jaroslav Obšut patrí medzi najsvetlejšie zjavy slovenského hokeja za uplynulé dvadsaťročie. Viacnásobný reprezentant SR so skúsenosťami z NHL, švédskej Eliteserien či ruskej KHL sa na sklonku kariéry rozhodol pomôcť HC Bratislava v jeho nováčikovskej sezóne v druhej najvyššej súťaži pod Tatrami. Čo ho k tomu viedlo, ako si spomína na viacerých hviezdnych spoluhráčov zo zámoria, ale napríklad i to, aký je jeho názor na nového reprezentačného kormidelníka Craiga Ramsayho, nám nekompromisný zadák pred pár dňami prezradil v televíznom štúdiu TABLET.TV.

Jaroslav Obšut oslávil v marci tohto roku 41. narodeniny, a tak nečudo, že sa v uplynulých rokoch neraz pohrával s myšlienkou zavesiť korčule definitívne na klinec. Prečo tak do dnešného dňa neurobil a práve naopak, v priebehu leta sa rozhodol prijať ponuku HC Bratislava, vysvetlil nasledovne: „S niektorými ľuďmi z prostredia klubu som bol v kontakte už asi dva roky, v priebehu ktorých som sa v Bratislave udomácnil, slovo dalo slovo a hoci som mal aj iné ponuky, napríklad z Bieloruska, dali sme sa s bratislavským tímom napokon dokopy. Ďalším dôvodom, prečo som sa rozhodol v kariére pokračovať, je, že mám sen odohrať v seniorskom hokeji tisíc súťažných zápasov a keďže do tejto méty mi ich do štvrtku chýbalo už iba 35, mohol by som ju dosiahnuť už počas aktuálnej sezóny. Ak zdravíčko vydrží, verím, že sa mi to aj podarí,“ ozrejmil na úvod Jaro Obšut.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S JAROSLAVOM OBŠUTOM:



Kariéra prešovského rodáka je veľmi bohatá. Mimoriadne úspešné obdobie zažil v ruskej KHL, päť sezón strávil vo švédskej Luley, no počas niekoľkoročného pôsobenia v zámorí okúsil v siedmich dueloch na vlastnej koži aj atmosféru najkvalitnejšej hokejovej ligy na svete – NHL. „V St. Louis som mal okolo seba krajanov Paľa Demitru, Miša Handzuša, Ľuba Bartečka, Laca Nagya i Peťa Smreka, ale mojimi spoluhráčmi boli aj také veľké mená ako Keith Tkachuk, Chris Pronger či Scott Young. Nemôže však zabudnúť ani na obrancu Al MacInnisa, ktorý bol mojim veľkým vzorom. Čiže na toto obdobie mám len tie najkrajšie spomienky a byť medzi týmito chlapcami bol pre mňa ozajstný zážitok,“ vrátil sa myšlienkami niekoľko rokov dozadu slovenský hokejista.

Neskôr v Colorade bol jeho spoluhráčom aj hviezdny Joe Sakic, ktorý svojho času patril vôbec k najlepším hokejistom na svete. Nesprával sa voči ostatným spoluhráčom povýšenecky? „Všade, kde som hrával, sa zväčša niekto taký našiel, ale ja som mal počas kariéry to šťastie, že sa ku mne správali hviezdy normálne. Som totiž typ človeka i hokejistu, ktorý sa snaží byť skromný, veľa som toho nehovoril, a práve to si tie veľké mená na druhých vážia,“ zamyslel sa Obšut, ktorého dodnes mrzí, že v NHL sa mu nepodarilo získať ani jeden kanadský bod. „Do každej sezóny som vstupoval s cieľom streliť desať gólov a pridať k nim dvadsať asistencií, takže jasné, mrzí ma, že som v NHL nejaký ten bodík nezískal. Ako sa však hovorí, všetko zlé je na niečo dobré, podarilo sa mi nabrať skúsenosti z najkvalitnejšej hokejovej ligy na svete, takže s odstupom času to beriem už normálne.“

Gagarinov pohár mal na dosah


Zo zámoria si to Jaro zamieril na päť rokov do Švédska, po ktorom nasledovali angažmány v ruskej KHL, kde sa razom stal jedným z najlepších obrancov súťaže a v sezóne 2010/11 mal dokonca na dosah Gagarinov pohár. Jeho Atlant Mytišči však vo finálovej sérii napokon prehral s Ufou 1:4 na zápasy. „Čo sa týka môjho pôsobenia v Európe, dá sa povedať, že tieto finálové súboje boli pre mňa vrcholom. Na jednej strane sme síce prehrali, ale opäť som bol bohatší o nezaplatiteľné skúsenosti, takže aj to bol pre mňa obrovský zážitok,“ pokračoval Obšut, ktorý v KHL obliekal aj dresy Spartaka Moskva, bieloruského Dinama Minsk, kde dokonca zastával funkciu kapitána, a ukrajinského Donbassu Doneck.



Výraznú stopu zanechal Jaroslav Obšut aj v slovenskej reprezentácii. V jej drese odohral celkovo 37 zápasov, pričom absolvoval ZOH 2002 v Salt Lake City, o dva roky neskôr Svetový pohár a taktiež bol súčasťou národného tímu na svetových šampionátoch v roku 2005 v Rakúsku i v roku 2009 vo Švajčiarsku. „Som vďačný za to, že som mohol reprezentovať a na každé jedno podujatie veľmi rád spomínam. Vždy sme totiž s chalanmi vytvorili vynikajúcu partiu, okrem driny na ľade sme zažili aj kopec zábavy, takže aj na národný tím mám krásne spomienky,“ prezradil Jaroslav Obšut a jedným dychom ponúkol svoj názor na nového reprezentačného kormidelníka SR Craiga Rasmayho. „Ťažko povedať, aký môže mať tento krok efekt na slovenský hokej, môže to byť dobré, ale aj nemusí. Čas všetko ukáže,“ dodal na záver.