Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Počasie Jasnej nepraje. Šéfka pretekov so slzami: Dnes sa ísť nedalo

Na snímke silný nárazový vietor na štarte obrovského slalomu v Jasnej (do 30m/s) v sobotu 5. marca 2016. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Silný vietor v sobotu zrušil obrovský slalom Svetového pohára lyžiarok.

Jasná 5. marca (TASR) - Počasie Jasnej nepraje. Silný vietor v sobotu zrušil obrovský slalom Svetového pohára lyžiarok a riaditeľka pretekov Jana Palovičová po dňoch driny musela so slzami v očiach konštatovať: "Keď to nejde, tak to nejde".



"Bolo to ťažké rozhodovanie. Ale naozaj sa dnes ísť nedalo, ani pri najlepšej vôli. Musím uznať, že z hľadiska bezpečnosti to nešlo," vysvetlila verdikt slovenská zástupkyňa v štvorčlennej jury. Jej šéfom je bývalý skvelý zjazdár Nór Atle Skaardal, ďalšími členmi Švajčiar Thomas Gurzeler a Rakúšan Markus Mayr.

Palovičová netajila smútok. "Je iné, keď robíte 'sveťák' každý rok a počasie vám ho zruší, ako takto, keď je tu elita po dlhých rokoch. Ale ja už sa teším na nedeľu, verím, že sa slalom určite pôjde."

Na snímke silný nárazový vietor na štarte obrovského slalomu v Jasnej (do 30m/s) v sobotu 5. marca 2016.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Ešte v sobotu čakalo Palovičovú kvantum práce. "O zrušení sa rozhodlo, je to tak a nič na tom nezmeníme. Teraz ideme pripravovať priestor štartu na nedeľňajší slalom a ak ten zajtra v pokoji odjazdíme, tak obrovský slalom sa pôjde v náhradnom termíne v pondelok," vysvetlila Palovičová.

Slalom, na ktorý sa slovenskí fanúšikovia tešili najviac, nebýva na vrtochy počasia až tak háklivý ako iné alpské disciplíny. "Zatiaľ ho pripravujeme podľa plánu, takže ani štart neposúvame dole. Ale aj keby sa išlo z rezervného nižšieho štartu, predpísaná dĺžka je vždy dodržaná a aj v takom prípade by to bol dosť dlhý slalom. Predpoveď počasia na nedeľu počíta naďalej s vetrom, ale už by nemal byť v takých nárazoch," dodala Palovičová.

Podnikateľ s počasím rešpektoval tancujúce bránky

Keď bránky na zjazdárskych svahoch príliš tancujú, zvyčajne sa preteky nedajú uskutočniť. To je parafrázovane azda najvýstižnejšia téza šéfa organizačného výboru k zrušenému a na pondelok preloženému obrovskému slalomu v Jasnej.

Bohuš Hlavatý využil na odľahčeniu zosmutnenej atmosféry "ľudovú nôtu" a svoju definíciu veternej prekážky rozmenil na drobné: "Nejde ani tak o rýchlosť vetra, ale o to, čo robia brány. Nebezpečné je, že bránky sa skláňajú vo vetre. Tie tyče môže ísť proti pretekárke, alebo do boku a navyše by to teda nebolo spravodlivé, lebo by nemala každá rovnaké podmienky."

Podľa neho by so slalomom nemal byť problém a sobotňajšie počasie by asi nedeľňajšie plány nezahatalo. V hre bolo aj tu zníženie štartového bodu, takže už do oblasti, kde toľko nefúka: "Navyše tam nie sú ani bránky s vlajkami."

Hlavatý zdôraznil, že o variante presunu obrovského slalomu na pondelok boli vedúci tímov prozreteľne informovaní už v piatok večer na mítingu. Pre organizátorov to znamená aj zmeny smerom k medzinárodným majstrovstvám SR, ktoré sa mali ísť v točivých disciplínach v utorok a v stredu: "V hre je posun o jeden deň. My podnikáme s počasím. A keď podnikáte s počasím na horách, musíte mať aj rešpekt a nepodliehať osudu. Príroda je silnejšia, môžete spraviť veľa opatrení na to, aby ste vplyv minimalizovali, ale úplne vylúčiť sa to nedá. Samozrejme, že to človeka zamrzí, najmä v takomto prípade, keď na tom dlho pracovalo množstvo ľudí. Ale treba dúfať, že zajtra i pozajtra to bude dobré."