Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

V Jasnej sa dnes jazdil obrovský slalom, Slovenkám sa nedarilo

Na snímke slovenská reprezentantka Petra Vlhová v 1. kole obrovského slalomu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Jasnej v pondelok 7. marca 2016. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Súťaž sa v pondelok nahrádzala z veternej soboty.

Jasná 7. marca (TASR) - Líderka disciplíny Eva-Maria Bremová z Rakúska vyhrala v pondelok obrovský slalom, druhú súťaž historického podujatia Svetového pohára v Jasnej. Slovenkám sa nedarilo, Petra Vlhová ani Barbara Kantorová nepostúpili do 30-ky druhej časti súťaže, ktorá sa v pondelok nahrádzala z veternej soboty.

Bremová jasne viedla po 1. kole a celkovo triumfovala o 27 stotín pred svojou prenasledovateľkou, Nemkou Viktoriou Rebensburgovou, tretia bola Talianka Federica Brignoneová (+0,52 s). Švajčiarka Lara Gutová sa vďaka štvrtému miestu dostala v celkovom hodnotení SP pred zranenú Američanku Lindsey Vonnovú a je už iba krôčik od zisku svojho prvého veľkého glóbusu. Prakticky ho má už istý, ak by sa v nasledujúcich šiestich pretekoch sezóny nevyskytli extrémne výsledkové okolnosti.

Švajčiarka Lara Gutová sa vďaka štvrtému miestu dostala v celkovom hodnotení SP pred zranenú Američanku Lindsey Vonnovú a je už iba krôčik od zisku svojho prvého veľkého glóbusu. Prakticky ho má už istý, ak by sa v nasledujúcich šiestich pretekoch sezóny nevyskytli extrémne výsledkové okolnosti.



Bremová v prvom kole mierila iba za svojím druhým víťazstvom sezóny, počas ktorej v technicky najnáročnejšej alpskej disciplíne panuje veľká vyrovnanosť. Sedem pretekov malo päť víťaziek a celkovo sa na pódiách objavilo deväť pretekárok, ktoré vytvorili bodový zhluk. Pred Jasnou vyčnievali iba Bremová a Nemka Viktoria Rebensburgová, tá však prvé kolo pod Chopkom pokazila a tak vedúca pretekárka súťaže si za určitých okolností mohla zabezpečiť sezónny malý glóbus v predstihu.

Lenže Nemke sa v druhom kole podarila čistá a dravá jazda, ktorou dokonca atakovala prvé miesto. Bremová išla v druhej časti kopca už s kontrolkou v hlave a podobne aj Gutová. Švajčiarka mal v dynamickom úvode medzičas na celkové víťazstvo, ale v zatvorenej strmine oblúky radšej "podržala", lebo jej základným cieľom bolo dostať sa vo všeobecnej klasifikácii pred Vonnovú.



V Jasnej sa s divákmi veľkej medzinárodnej akcie rozlúčili slovenské lyžiarky. Petra Vlhová s vysokým štartovým číslom 52 dosiahla 39. čas (+4,74 s) a za postupom zaostala 75 stotín. Barbara Kantorová so 61-kou mala 57. čas (+8,56), ale obe zožali ovácie niekokoľkotisícového publika, ktoré aj v menšom počte ako v nedeľu vytvorilo všetkým pretekárkam búrlivú športovú atmosféru.

"Cieľom pre mňa bolo dostať sa do najlepšej tridsiatky. Nevyšlo mi to, pretože vrch som mala strašne pomalý. Mrzí ma, že som nepotešila priaznivcov, ani seba. Celé podujatie v Jasnej dopadlo výborne, najmä fanúšikovia vytvorili skvelú atmosféru a za to im ďakujeme," konštatovala v cieli Vlhová, ktorá od utorka pokračuje na svahoch v Jasnej na majstrovstvách Slovenska.

Kantorovej čas stačil v klasifikácii iba na posledné 57. miesto v poli tých, ktoré došli do cieľa. "Na druhé kolo to nebolo. Trať bola pridlhá, dlhšia ako býva bežne obrovský slalom. Aj rozostavenie brán bolo príliš náročné. Bolo treba od začiatku do konca veľa pracovať. Klobúk dole pred organizátormi, všetko tu v Jasnej bolo na výbornú," chválila podujatie Kantorová. Tá bude tentoraz na nasledujúcom republikovom šampionáte v Jasnej chýbať: "Prednosť dostala škola. Začala som študovať na univerzite a je toho priveľa. Budem to musieť v budúcnosti trochu ináč usporiadať, lebo je to akoby mal človek dve práce na plný úväzok. To nejde a odzrkadlilo sa to aj na mojich výsledkoch v lyžovaní."

Takto prebiehalo prvé kolo

Líderka disciplíny Eva-Maria Bremová z Rakúska dosiahla najlepší čas v 1. kole obrovského slalomu, druhej súťaže historického podujatia Svetového pohára v Jasnej. Slovenkám sa nedarilo, Petra Vlhová ani Barbara Kantorová nepostúpili do 30-ky druhej časti súťaže, ktorá sa v pondelok nahrádzala z veternej soboty.



Na snímke rakúska reprezentantka Eva-Maria Bremová v 1. kole obrovského slalomu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Jasnej v pondelok 7. marca 2016.
Foto: TASR - Pavel Neubauer
Bremová si vytvorila značný, až 74-sekundový náskok na Švajčiarku Laru Gutovú a vyše sekundový na Talianku Federicu Brignoneovú (+1,11 s). Mierila iba za svojím druhým víťazstvo sezóny, počas ktorej v technicky najnáročnejšej alpskej disciplíne panuje veľká vyrovnanosť. Sedem pretekov malo päť víťaziek a celkovo sa na pódiách objavilo deväť pretekárok, ktoré vytvorili bodový zhluk. Pred Jasnou vyčnievali iba Bremová a Nemka Viktoria Rebensburgová, tá však prvé kolo pod Chopkom pokazila a tak vedúca pretekárka súťaže si za určitých okolností mohla zabezpečiť sezónny malý glóbus v predstihu finále 20. marca v St. Moritzi.

Na snímke slovenskí fanúšikovia v 1. kole obrovského slalomu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Jasnej v pondelok 7. marca 2016.
Foto: TASR - Branislav Račko


Na snímke slovenská reprezentantka Petra Vlhová po 1. kole obrovského slalomu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Jasnej v pondelok 7. marca 2016.
Foto: TASR - Branislav Račko
V Jasnej sa s divákmi veľkej medzinárodnej akcie rozlúčili slovenské lyžiarky. Petra Vlhová s vysokým štartovým číslom 52 dosiahla 39. čas (+4,74 s) a za postupom zaostala 75 stotín. Barbara Kantorová so 61-kou mala 57. čas (+8,56), ale obe zožali ovácie niekokoľkotisícového publika, ktoré aj v menšom počte ako v nedeľu vytvorilo všetkým pretekárkam búrlivú športovú atmosféru. "Cieľom pre mňa bolo dostať sa do najlepšej tridsiatky. Nevyšlo mi to, pretože vrch som mala strašne pomalý. Mrzí ma, že som nepotešila priaznivcov, ani seba. Celé podujatie v Jasnej dopadlo výborne, najmä fanúšikovia vytvorili skvelú atmosféru a za to im ďakujeme," konštatovala v cieli Vlhová, ktorá od utorka pokračuje na svahov v Jasnej na majstrovstvách Slovenska.

Kantorovej čas stačil v klasifikácii iba na posledné 57. miesto v poli tých, ktoré došli do cieľa.

Na snímke slovenská reprezentantka Barbara Kantorová v 1. kole obrovského slalomu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Jasnej v pondelok 7. marca 2016.
Foto: TASR - Pavel Neubauer
"Na druhé kolo to nebolo. Trať bola pridlhá, dlhšia ako býva bežne obrovský slalom. Aj rozostavenie brán bolo príliš náročné. Bolo treba od začiatku do konca veľa pracovať. Klobúk dole pred organizátormi, všetko tu v Jasnej bolo na výbornú," chválila podujatie Kantorová. Tá bude tentoraz na nasledujúcom republikovom šampionáte v Jasnej chýbať: "Prednosť dostala škola. Začala som študovať na univerzite a je toho priveľa. Budem to musieť v budúcnosti trochu ináč usporiadať, lebo je to akoby mal človek dve práce na plný úväzok. To nejde a odzrkadlilo sa to aj na mojich výsledkoch v lyžovaní."

Výsledky obrovského slalomu v Jasnej:
1. Eva-Maria Bremová (Rak.) 2:30,60 min.
2. Viktoria Rebensburgová (Nem.) +0,27
3. Federica Brignoneová (Tal.) +0,52
4. Lara Gutová (Švaj.) +0,79
5. Marta Bassinová (Tal.) +1,29
6. Marie-Michele Gagnonová (Kan.) +1,32
7. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +1,41
8. Stephanie Brunnerová (Rak.) +1,45
9. Irene Curtoniová (Tal.) +1,51
10. Frida Hansdotterová (Švéd.) +1,52
...
Petra VLHOVÁ a Barbara KANTOROVÁ (obe SR) nepostúpili do 2. kola

Celkové poradie SP (po 34 zo 40 súťaží):
1. Gutová 1257 b.
2. Lindsey Vonnová (USA) 1235
3. Rebensburgová 994
4. Hansdotterová 833
5. Tina Weiratherová (Licht.) 810
6. Brignoneová 695
...
13. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ (SR) 546
22. VLHOVÁ 407

poradie v obrovskom slalome (8 z 9):
1. Bremová 542
2. Rebensburgová 490
3. Gutová 412
4. Brignoneová 385
5. Weiratherová 301
6. Nina Loesethová (Nór.) 268
...
40. VLHOVÁ 18.