Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Stredisko Jasná hostí preteky Slovenského pohára v slopestyle

Na ilustračnej snímke slovenská reprezentantka v akrobatickom lyžovaní Zuzana Stromková. Foto: TASR/AP

Freeskiing alebo freestylové lyžovanie je pomerne nová lyžiarska disciplína, ktorá na Slovensku spadá pod Úsek akrobatického lyžovania Slovenskej lyžiarskej asociácie.

Jasná 22. januára (TASR) - Pod Chopkom sa v piatok (23.1.) stretnú fanúšikovia akrobatického lyžovania. Lokalita Otupné v lyžiarskom stredisku v Jasnej hostí preteky prvého kola Slovenského pohára v disciplíne slopestyle. Predstaví sa aj minuloročná víťazka pretekov Natália Šlepecká a aktuálny majster Slovenska Richard Jurečka.

"Na preteky sa veľmi teším. Minulý rok na Majstrovstvách SR som v Jasnej zažila skvelú atmosféru, verím, že ma opäť podporí rodina a priatelia a preteky budú super. Pre mňa je najväčším očakávaním vynovený snowpark, kde môžem popri práci trénovať," povedala Šlepecká, ktorú po Slovenskom pohári čaká Český pohár v Deštnom, Big Air v Kremnici, Svetový pohár v Pyongyangu v Južnej Kórei a zúčastním sa aj Európskeho pohára v talianskom Seiser Alm. Účasť prisľúbili aj športovci z Poľska Szczepan Karpiel a Zuza Witych.

Forma pretekov open dovoľuje zúčastniť sa Slovenského pohára v disciplíne slopestyle každému, kto má záujem, a to v kategóriách muži, ženy a junior/ka. "Trať pozostáva z niekoľkých prekážok a takisto zo skokov, kde budú môcť jazdci predviesť to najlepšie, čo vedia. Pri hodnotení nejde o čas, ale prihliada sa najmä na náročnosť trikov, štýl jazdy, rôznorodosť prevedenia, dopad a celkovú jazdu," doplnila Petra Jurečková, zodpovedná za PR projekty. Všetci zúčastnení bojujú podľa nej celkovo o 1700 eur od Slovenskej lyžiarskej asociácie a sponzorov.

Freeskiing alebo freestylové lyžovanie, či newschool lyžovanie je pomerne nová lyžiarska disciplína, ktorá na Slovensku spadá pod Úsek akrobatického lyžovania Slovenskej lyžiarskej asociácie. Delí sa na kategórie slopestyle, freeride, big-air a u-rampa. Reprezentačný tím má momentálne 6 športovcov, z toho dve ženy. Kategória slopestyle bola zaradená na Zimné olympijské hry v Sochi, kde mala naša krajina v roku 2014 aj zastúpenie Zuzanu Stromkovú a vyššie spomínanú Natáliu Šlepeckú.