Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Jedenásť Slovákov sa predvedie na svetovej abilympiáde v Bordeaux

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Vo francúzskom Bordeaux sa stretne 700 súťažiacich z celého sveta a zmerajú si sily v 49 disciplínach.

Bratislava 22. marca (TASR) – Na celosvetovú Abilympiádu, prehliadku zručností postihnutých ľudí, dnes do francúzskeho Bordeaux odcestovala osemnásťčlenná slovenská reprezentácia. Deviaty ročník prehliadky sa bude konať od 23. do 27. marca a svoj talent na nej predstaví 700 súťažiacich. Predvedú sa napríklad vo vyšívaní, cukrárstve, maľbe, háčkovaní alebo varení. Pred odletom do Francúzska o tom dnes TASR informoval hovorca abilympiády Martin Buzna.

Tohtoročná abilympiáda sa bude konať pod heslom „Common Skills, Uncommon People“, teda Obyčajné zručnosti, neobyčajní ľudia. Prehliadka sa prostredníctvom rôznych programov snaží ukázať zamestnávateľom a verejnosti vysokú úroveň zručností ľudí s postihnutím. „Cieľom abilympiády je ukázať zdravej populácii, že aj hendikepovaný človek môže byť rovnocenným partnerom pri vykonávaní pracovnej činnosti,“ povedal Buzna.



Vo francúzskom Bordeaux sa stretne 700 súťažiacich z celého sveta a zmerajú si sily v 49 disciplínach. Účastníci zo Slovenska budú súťažiť napríklad v pletení, košikárstve, maľovaní či reportážnej fotografii. „Bola som na abilympiáde v Japonsku a Južnej Kórei. Teraz idem do Francúzska. Moje zážitky sú veľmi pozitívne, vidím, ako sa rôzne zdravotne postihnutí môžu zapájať do veľmi rozmanitých činností,“ povedala trojnásobná reprezentantka Slovenska v maľovaní Helena Mičudová.

Abilympiáda sa na Slovensku koná každý rok, okrem štvrtého roka, v ktorom sa výhercovia pripravujú na celosvetové kolo. Za osem celosvetových podujatí získalo Slovensko 12 medailí. Na poslednej celosvetovej abilympiáde v Južnej Kórei získalo Slovensko bronzovú medailu v pletení.