Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Jemeľjanovovi odobrali zlato z ME 2010, Tóth sa posunie o miesto nahor

Matej Tóth Foto: TASR

Zlato by dodatočne malo pripadnúť Talianovi Alexovi Schwazerovi, ktorý ukončil kariéru v roku 2012 pre problémy s dopingom.

Moskva 30. júla (TASR) - Disciplinárna komisia Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) odobrala ruskému chodcovi Stanislavovi Jemeľjanovovi zlatú medailu z pretekov na 20 km na ME 2010. Dôvodom boli nezrovnalosti v jeho biologickom pase.

Rozhodnutie IAAF znamená, že slovenský reprezentant Matej Tóth, ktorý ako člen VŠC Dukla Banská Bystrica skončil v pretekoch na siedmom mieste, by sa mal v tom prípade posunúť vo výsledkovej listine na šiestu priečku. Zlato by dodatočne malo pripadnúť Talianovi Alexovi Schwazerovi, ktorý ukončil kariéru v roku 2012 pre problémy s dopingom.

Biologický pas je jedným z nástrojov Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) v boji proti dopingu v športe. Na rozdiel od klasických testov, ktoré skúmajú okamžité hodnoty nepovolených látok v tele športovca, biologické pasy fungujú na princípe dlhodobého sledovania hodnôť v krvi a moči.