Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Šport

Jirka sa dvoma gólmi pripomenul Calzonovi: Pozvánka je na trénerovi

Erik Jirka, archívna snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Jirka sa presadil proti tímu, ktorý sa ho počas letného prestupového obdobia snažil získať, čo priznal aj tréner "sešívaných" Jindřich Trpišovský.

Praha 6. novembra (TASR) - Slovenský futbalista Erik Jirka v nedeľu dvoma gólmi zariadil ligové víťazstvo Viktorie Plzeň na pôde Slavie Praha (2:1). Dvadsaťšesťročný krídelník v priebehu štvrťhodiny otočil nepriaznivý stav a po stretnutí uviedol, že myslel aj na hetrik. Jirka sa pred novembrovým asociačným reprezentačným termínom pripomenul trénerovi A-tímu Francescovi Calzonovi, ktorý ho počas uplynulých troch zrazov nenominoval.

Jirka sa presadil proti tímu, ktorý sa ho počas letného prestupového obdobia snažil získať, čo priznal aj tréner "sešívaných" Jindřich Trpišovský. Slavia viedla od 13. minúty zásluhou Micka van Burena. Prvý gólový záblesk Jirku prišiel v 64. minúte, keď si nabehol za obranu na peknú prihrávku Sampsona Dweha a špičkou kopačky poslal loptu popri padajúcom brankárovi Alešovi Mandousovi. Slovenský reprezentant využil svoju rýchlosť aj v 79. minúte a po ďalšom dobre načasovanom nábehu poslal Plzeň do vedenia. "Miestami som potom mal myšlienky aj na hetrik, ale najdôležitejšie je víťazstvo. Je jedno, kto dá góly," uviedol bývalý hráč trnavského Spartaka pre český portál idnes.cz.

"Pripravovali sme sa na neho, tušili sme, že bude hrať. Ukázal, prečo sme sa o neho zaujímali a v niektorých veciach je to fakt výborný hráč. Vedeli sme, že jeho nábehy za obranu sú jeho silnou stránkou, žiaľ, neustrážili sme ho. Rád by som však ocenil aj prihrávky, ktoré od spoluhráčov dostal," povedal Trpišovský.

Plzeň dokázala zdolať Slaviu na jej trávniku po deviatich rokoch. Jirka v rozhovore pochválil svoj tím a poznamenal, že duel sa intenzitou vyrovnal súbojom z európskych klubových súťaží. "Pre celú ´Viktorku´ to bol veľmi vydarený večer. Dlho sme tu nevyhrali, o to viac nás víťazstvo teší. Predviedli sme veľmi dobrý výkon. Tempo bolo rovnaké ako v európskych pohároch, keďže Slavia má veľkú kvalitu. Museli sme sa veľmi obetovať v súbojoch a bol to jeden z najnáročnejších zápasov, aké som tu zažil."

Jirka figuroval v nominácii reprezentačného kouča Francesca Calzonu naposledy v marcovom asociačnom termíne kvalifikácie ME, no proti Luxembursku (0:0) ani Bosne a Hercegovine (2:0) do hry nezasiahol. Pred novembrovým záverečným dvojzápasom kvalifikačného cyklu proti Islandu a Bosne a Hercegovine tak opäť "zaklopal" na dvere národného tímu. "Žiadny hráč nikdy neodmietne pozvánku, to je najviac, čo môžete dosiahnuť. Či sa tam dostanem, to je na trénerovi," dodal krídelník, ktorý má na konte deväť štartov v najcennejšom drese, v nich strelil dva góly.