Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Jozef Sabovčík má 60 rokov. Vzorom bol vždy Nepela, hovorí

Na archívnej snímke legendárny dvojnásobný majster Európy Jozef Sabovčík. Foto: TASR - Michal Svítok

Okrem vzácneho olympijského bronzu má Sabovčík na svojom konte nemenej významné dva tituly európskeho majstra (1985, 1986) a v roku 1983 na majstrovstvách Európy (ME) získal striebro.

Bratislava/Salt Lake City 3. decembra (TASR) - Je jedným z najúspešnejších slovenských krasokorčuliarov a vo svete je známy aj ako Jumping Joe. Ako prvý na svete skočil na medzinárodnej súťaži štvoritý skok.

Jozef Sabovčík, ktorý získal na zimných olympijských hrách (ZOH) v Sarajeve v roku 1984 bronzovú medailu, oslávi v pondelok 4. decembra 60 rokov. "Najviac si vážim olympijskej medaily, ale na druhej strane obhájenie titulu majstra Európy je pre mňa v podstate skoro na rovnakom mieste. Samozrejme, čo sa týka kariéry, to že som získal olympijskú medailu sa nedá porovnať s majstrom Európy, pretože olympijská medaila predsa len v celom svete znamená oveľa viacej. Aj kvôli tomu sa mi kariéra predĺžila až cez 50-tku," vyznal sa pre TASR jubilant Sabovčik.

Ako zdôraznil, pre neho bol vždy vzorom legendárny Ondrej Nepela. "Nie každý má možnosť vyrastať na ľade s olympijským víťazom. Strašne mi to pomohlo v mojej kariére hlavne v tom, ako on pristupoval k tréningu. Ďalšími mojimi idolmi boli hlavne Robin Cousins, ktorý bol tiež olympijským víťazom v 80. roku. Zhodou okolností sa stal majstrom Európy na tom istom zimnom štadióne, kde ja som vyhral svoje prvé majstrovstvá Európy. Takže to bolo také symbolické," spomínal ďalej Sabovčík.

Okrem vzácneho olympijského bronzu má Sabovčík na svojom konte nemenej významné dva tituly európskeho majstra (1985, 1986) a v roku 1983 na majstrovstvách Európy (ME) získal striebro. Jeho bohatú aktívnu kariéru zdobí aj šesť titulov majstra Československa. Ziskom bronzového olympijského kovu sa zaradil za legendy slovenského krasokorčuľovania Nepelu, zlatého zo ZOH v Sappore (1972) a Karola Divína, strieborného zo ZOH v Squaw Valley (1960).

Do histórie svetového krasokorčuľovania sa zapísal štvoritým skokom - odpichnutým rittbergerom, ktorý sa mu podarilo skočiť 31. januára 1986 v Kodani ako prvému na svete. Toto prvenstvo sa na základe vyjadrení niektorých rozhodcov, ktorí tvrdili, že sa Sabovčík pri skoku dotkol zeme, pripisuje často aj Kanaďanovi Kurtovi Browningovi.

Sabovčík sa narodil 4. decembra 1963 v Bratislave. S krasokorčuľovaním začal ako šesťročný vďaka babke, ktorá ho k tomuto náročnému športu priviedla. Absolvent bratislavského Gymnázia Ladislava Novomeského krasokorčuliarsky rástol pod rukami trénerských legiend Hildy Múdrej, Ľudmily Lojkovičovej a Agnesy Búřilovej. "Musím aj spomenúť moju trénerku na ľade pani Anderlovú, ktorá sa ma ujala hneď na začiatku. Na suchu to bol zase Ladislav Zacharides a hlavne doktor Jozef Mračna, ktorý sa mi staral o koleno," vysvetlil jubilant.

Talent a veľký skokový potenciál sa mu podarilo pretaviť aj do šiestich (1980, 1981, 1982, 1983, 1984, 1986) titulov majstra Československa. V roku 1985 vyhral tiež prestížne zámorské podujatia Americkú a Kanadskú korčuľu.

Športovú, v tom čase amatérsku kariéru Sabovčíka sprevádzali aj mnohé zranenia. V roku 1986 sa podrobil trom náročným operáciám kolena, po ktorých bol donútený ukončiť aktívnu činnosť.

Najprv odišiel do Nemecka, kde trénoval deti. Neskôr zakotvil v Toronte, kde pracoval ako zástupca firmy s hudobninami. Po stretnutí s kanadským krasokorčuliarom Tollerem Cranstonem začal znovu trénovať a ako prvý na svete sa naučil skákať salto dozadu s dopadom na jednu nohu. Už ako kanadský občan a profesionálny krasokorčuliar do roku 2013 vystupoval v mnohých krasokorčuliarskych show či exhibíciách.

Počas otváracieho ceremoniálu ZOH v Salt Lake City v roku 2002 si Sabovčík vyslúžil celosvetovú pozornosť, keď v pohybovej kreácii stvárnil v jednej z hlavných úloh programu oheň. Pôsobil tiež ako atašé slovenskej olympijskej výpravy.

Legenda slovenského krasokorčuľovania žije v súčasnosti v Spojených štátoch amerických práve v meste Salt Lake City. Dvakrát sa oženil, najprv s Tracy Weinmanovou a neskôr s Jennifer Veriliovou. Má dvoch synov Bladea a Jozefa Jadena.

Milovník hudby a maľovania, ktorý na ľade prezentoval imidž rockového rebela s dlhými vlasmi, sa v roku 2011 rozhodol hľadať svojich pokračovateľov aj na Slovensku. V spolupráci s občianskym združením (OZ) Jumping Joe, ktoré nesie názov jeho prezývky, pripravil otvorenie kurzov krasokorčuľovania pre malé deti.

V roku 2012 súťažili desiatky detí z bratislavských základných škôl o Putovný pohár Jozefa Sabovčíka, aj túto akciu zorganizovalo OZ Jumping Joe. Profesionálnu kariéru ukončil v roku 2016 vystúpením v rámci exhibície na ME v Bratislave.

"Momentálne sa stále venujem trénerskej práci. Naďalej spolupracujem s českou krasokorčuliarkou Eliškou Březinovou, ktorá ešte ďalej pokračuje vo svojej kariére. Trénujem však aj iné dievčatá. Vyše roka spolupracujem s Andreou Montesinosovou Cantuovou, ktorá reprezentuje Mexiko. Máme všelijaké medzinárodné dievčatá, aj zo Spojených štátov odtiaľto z Utahu. Napríklad Hannah Herrerová, ktorá skončila šiesta na majstrovstvách USA juniorov , e dnes v tíme USA. Rovnako 15-ročná Ella Kimová je v tíme USA a obe majú veľkú perspektívu," prezradil pre TASR Sabovčík.

Hold kariére Sabovčíka vzdali v novembri 2019 hviezdy svetového krasokorčuľovania na čele s olympijskými víťazmi Alexejom Jagudinom, Adelinou Sotnikovovou, Tatianou Totmianinovou, Maximom Marininom i Romanom Kostomarovom. Na exhibícii Fire on Ice, ktorá sa konala na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave a aj v Ostrave sa Sabovčík, ktorý bol vtedy po operácii nezúčastnil, ale fanúšikom poslal aspoň odkaz prostredníctvom obrazovky.

"Na Fire on Ice som sa pripravoval s číslom, do ktorého by bola zakomponovaná celá moja rodina. Bohužiaľ som musel podstúpiť dve operácie chrbtice. Tá druha bola pre to, že som sa snažil vrátiť na ľad rýchlejšie, než som mal. Veľmi ma mrzí, že som sa nemohol na exhibícii zúčastniť," dodal Sabovčík.