Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Jurčo si chce na MS zlepšiť náladu,je pripravený na výraznejšiu rolu

Slovenský útočník Tomáš Jurčo Foto: TASR/Michal Svítok

Útočník Detroitu Tomáš Jurčo po prvom tréningu priznal, že by rád čím skôr zabudol na rozpačitú sezónu v zámorí.

Bratislava 29. apríla (TASR) - V piatok sa do prípravy slovenskej hokejovej reprezentácie zapojila posledná posila z NHL. Útočník Detroitu Tomáš Jurčo po prvom tréningu priznal, že by rád čím skôr zabudol na rozpačitú sezónu v zámorí a herne pookrial v národnom tíme na MS v Rusku, kde by mal mať oproti klubu lepšiu pozíciu.

Jurčo v závere ročníka často vysedával na tribúne, tréner Red Wings Jeff Blashill ho nenasadil ani do jedného zápasu v play off, kde Detroit vypadol v 1. kole. "Týždeň som nebol na ľade, takže to bolo trochu ťažké," povedal 23-ročný krídelník po piatkovom dopoludňajšom tréningu. "Cítim sa však dobre a teším sa na sobotňajší prípravný zápas s Dánskom. Z prvého vzájomného duelu v Skalici som videl iba prvú tretinu, potom ma 'zlomilo' a zaspal som," doplnil Jurčo, ktorý po štvrtkovom prílete na Slovensko ešte bojuje s časovým posunom. V reprezentačnej šatni sa po dlhšom čase stretol s viacerými známymi tvárami. "Je tu niekoľko chlapcov z Košíc, určite sa ešte porozprávame o všetkých zážitkoch zo sezóny. Adam Jánošík a Martin Marinčin takisto ako ja hrali v Košiciach, odmalička sme spolu hrali v reprezentácii, na nich sa teším najviac."

Na snímke slovenský útočník Tomáš Jurčo
Foto: TASR/Michal Svítok
Reprezentačný tréner Zdeno Cíger v čase, keď sa mu rysovala ešte silná ekipa z NHL, silno zvažoval, či Jurča vzhľadom na jeho herný výpadok vôbec do tímu povolá. Po sérii ospravedlniek od zámorských hviezd sa rozhodol po mladom útočníkovi siahnuť a dokonca naznačil, že mu plánuje zveriť významnejšiu úlohu. "Do Bratislavy som prišiel z Košíc iba 45 minút pred tréningom, takže zatiaľ sme nemali čas to s trénerom prebrať. Ešte sa o tom porozprávame. Dúfam, že si na šampionáte zlepším náladu po klubovej sezóne. Teším sa, máme v mužstve skvelých chlapcov a ak vytvoríme dobrú partiu, tak sa dostaví aj dobrý výsledok," verí Jurčo, ktorý v 44 dueloch základnej časti NHL nazbieral šesť bodov za štyri góly a dve asistencie. Z troch jeho profiligových sezón bola tá uplynulá produkciou najchudobnejšia. "Nikto mi nevysvetlil prečo nehrám, ani po sezóne na záverečnom mítingu mi to generálny manažér neprezradil. Skrátka sa tak tréner rozhodol. V marci som nenastúpil takmer ani na zápas, bolo to skoro na nervy. Uvidíme, čo sa bude diať v Detroite v lete..."

Jurčo sa už predstavil v najcennejšom drese na ZOH 2014 v Soči i vlaňajších MS v Ostrave. Vekom teraz úplne zapadne do mladého tímu, ktorý vsádza na jeho strelecké schopnosti, v minulosti preukázané v juniorskej reprezentácii či nižších zámorských súťažiach. Jurčo je pripravený prevziať aj úlohu lídra. "Jasné, počítam s tým, aj sa na to teším. Vnímam aj túto rolu. Ak mám povedať pravdu, pozvánka od trénera Cígera ma neprekvapila, dúfal som a čakal som, že ju dostanem. Trochu ma akurát mrzia tie reakcie okolo toho. Budem sa snažiť to nechať za sebou a sústrediť sa na svoje výkony," povedal Jurčo. Ten bude jediným zástupcom z Detroitu v slovenskom drese, jeho spoluhráčovi Tomášovi Tatarovi neumožnilo reprezentovať zranené rameno. "Samozrejme, tešil som sa, že príde aj Tomáš. Žiaľ, keď ho kluboví lekári nepustia, nič s tým nemôže urobiť. Hral som s ním tri roky, bolo by určite lepšie, keby tu bol s nami. Počul som, že má spolukomentovať na šampionáte, to si asi pozriem záznamy zápasov...," pousmial sa.

Tomáš Jurčo strieľa švihom na bránku San Jose.
Foto: NHL/AP