Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Šport

Tatar vyrovnal a Jurčo poslal Grand Rapids do finále AHL

Tomáš Tatar Foto: Mark Newman

V ňom Griffins narazia na šampióna Východnej konferencie Syracuse Crunch, v drese ktorého hrá ďalší Slovák Richard Pánik.

Grand Rapids 6. júna (TASR) - Slovenský hokejista Tomáš Jurčo bol hrdinom rozhodujúceho siedmeho zápasu finále Západnej konferencie American Hockey League (AHL) medzi Grand Rapids Griffins a Oklahoma City Barons (5:4). Dvadsaťročný útočník strelil v 54. minúte za stavu 4:4 víťazný gól domácich, ktorým rozhodol o postupe svojho tímu do finále play off druhej najvyššej americkej hokejovej súťaže. V ňom Griffins narazia na šampióna Východnej konferencie Syracuse Crunch.

Jurčo skóroval po parádnom sóle, keď zachytil puk vo vlastnom obrannom pásme, prekorčuľoval celé klzisko a strelou švihom prekonal súperovho brankára. "Videl som, že obrancovia nemajú potrebnú rýchlosť, tak som sa pokúsil prekorčuľovať pomedzi nich. Naznačil som prihrávku na spoluhráča, prenikol na stred a vystrelil do priestoru popod vyrážačku. Bol som šťastný, že to tam padlo," tešil sa talentovaný krídelník, ktorého citoval portál mlive.com

Za svoj kúsok dostal v šatni od spoluhráča Tristona Granta do tváre uterák natretý holiacou penou. "Chutila príšerne. No stálo to za to," usmieval sa košický odchovanec. "Bol to zrejme najdôležitejší gól v mojej doterajšej kariére. Strelil som už pár významných v bojoch o Memorial Cup, no tento je cennejší. Ako hovorí Tomáš Tatar, toto je už chlapská liga a nie detský hokej," dodal pre hollandsentinel.com Jurčo, ktorý zažíva úspešný premiérový ročník v AHL po troch sezónach v kanadskej juniorskej súťaži QMJHL.



V stretnutí sa strelecky presadil aj Jurčov krajan a spoluhráč Tomáš Tatar, ktorý v 16. minúte vyrovnal na 2:2. Jedenástym gólom v play off vyrovnal klubový rekord Kevina Millera z roku 2000. V dueli sa predstavil i obranca Oklahomy Martin Marinčin, do štatistík sa zapísal jednou strelou. Griffins postúpili do finále o Calderov pohár prvýkrát vo svojej histórii.

Tomáš Jurčo
Foto: Mark Newman
Už teraz je isté, že trofej s určitosťou získa minimálne jeden slovenský hokejista. Vo finále totiž nastúpia traja hráči spod Tatier, v drese Crunch by sa mal po menšom zranení objaviť krídelník Richard Pánik. Séria štartuje v noci na nedeľu na ľade Syracuse.