Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Jusková prvou Slovenkou, ktorá preplávala Lamanšský prieliv

Ilustračná snímka Foto: TASR/Tomáš Doboš

Na regulárnosť plavby 43-ročnej Košičanky dohliadala Channel swimming association, ktorá na oficiálnej stránke potvrdila platnosť výkonu.

Calais 17. augusta (TASR) - Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková sa stala prvou Slovenkou, ktorá zdolala Lamanšský prieliv spájajúci Francúzsko s Anglickom. Vzdialenosť dlhú 36 kilometrov zvládla za 11 hodín a 16 minút. Informáciu poniesla stránka kosicednes.sk.

Na regulárnosť plavby 43-ročnej Košičanky dohliadala Channel swimming association, ktorá na oficiálnej stránke potvrdila platnosť výkonu. Jusková mala v pláne zdolať rušnú dopravnú cestu za 15 hodín, napokon to zvládla výrazne skôr.

Členom posádky sprievodnej lode bol okrem trénera Vladimíra Mravca aj Zoltán Makai. Práve on je prvý Slovák v ére samostatnosti, ktorý v roku 2002 preplával Lamanšský prieliv (11:22 hod.). Úplne prvým Slovákom, ktorý zdolal obľúbený cieľ diaľkových plavcov, bol v roku 1974 Ján Novák (13:27 hod.). Mužský rekord v rýchlosti preplávania Lamanšského prielivu drží Austrálčan Trent Grimsey (2012, 6:55 hod.), spomedzi žien patrí prvenstvo Češke Yvette Hlaváčovej (2006, 7:25).