Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

LIGA MAJSTROV: Barcelona dostala výprask od Juventusu.Aká bude odveta?

Hráč Juventusu Mario Mandžukič (vľavo) a hráč Barcelony Lionel Messi (vpravo) v súboji o loptu v prvom zápase štvrťfinále Ligy majstrov FC Juventus Turín - FC Barcelona v Turíne 11. apríla 2017. Foto: TASR/AP

Futbalisti Juventusu Turín od začiatku potvrdili predzápasové slová, že chcú súperovi odplatiť prehru z berlínskeho finále z roku 2015. Zápas napokon dopadol 3:0 pre Juventus.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Futbalisti Juventusu Turín zvíťazili v utorňajšom domácom prvom zápase štvrťfinále Ligy majstrov 2016/2017 nad FC Barcelona 3:0 a utvorili si výbornú pozíciu pred odvetou. Tá sa odohrá v stredu 19. apríla v Barcelone.

"Stará dáma" zároveň natiahla sériu bez prehry na Juventus Stadium v európskych klubových súťažiach už na 22 zápasov. Druhý utorňajší duel Borussia Dortmund - AS Monaco presunuli na stredu. Dôvodom boli výbuchy troch náloží neďaleko autobusu hostiteľského tímu krátko pred výkopom.



Futbalisti Juventusu Turín od začiatku potvrdili predzápasové slová, že chcú súperovi odplatiť prehru z berlínskeho finále z roku 2015. Tréner Allegri už mal k dispozícii chorvátskeho útočníka Maria Mandžukiča, ktorý sa zotavil zo zranenia kolena. Katalánci nastúpili bez suspendovaného stredopoliara Sergia Busquetsa.



Juventus sa do súpera zahryzol a prvú veľkú šancu si vypracoval už v 3. minúte. Pjanič zakrútil priamy kop do vápna a Higuain mal gól na hlave, no loptu poslal presne do stredu bránky, kde bol pripravený Ter Stegen. "Stará dáma" aj ďalej hrozila. Tlak sa jej vyplatil už v 7. minúte. Cuadrado prihral v šestnástke Dybalovi, ktorý sa na malom priestore dokázal otočiť a zakrútenou strelou obhodil brankára hostí - 1:0. Po inkasovanom góle sa začali tlačiť dopredu aj hostia. Predvádzali kombinačnú hru s veľkým množstvo prihrávok, no ďaleko od Buffonovej bránky. Prvá veľká šanca prišla až v 21. minúte, keď ukázal svoje majstrovstvo Messi. Argentínsky "kúzelník" poslal pas pomedzi šiestich hráčov súpera, v šestnástke našiel Iniestu, no jeho pokus zmaril výborným zákrokom Buffon. Už o minútu neskôr prišiel rýchly prechod do útoku domácich. Mandžukič prihral na hranicu pokutového územia, kam si zbehol Dybala a zakrútenou strelou k bližšej žrdi druhýkrát rozvlnil sieť - 2:0. V 29. minúte skončila lopta aj v bránke domácich, ale už predtým zaznel hvizd rozhodcu, ktorý odpískal ofsajd. V ďalších minútach tempo upadlo, Juventus pozorne bránil a "Barca" sa nevedela dostať do šancí. V závere polčasu opäť pritlačili Turínčania, Pjanič ani Higuain však tretí gól nepridali.



Druhý polčas odštartovala možnosť Messiho, ktorý však mieril vedľa Buffonovej bránky. V 54. minúte sa dostal do ďalšej šance Higuain a Ter Stegen s námahou vyrazil jeho pokus na rohový kop. Ten poslal Pjanič k vzdialenejšej žrdi, kde vyhral Chiellini osobný súboj a hlavičkou zvýšil už na 3:0 pre domáci tím. Barcelona síce držala loptu na svojich kopačkách, ale veľmi ťažko sa dostávala cez obranné rady domácich. Prvú veľkú príležitosť v druhom dejstve si Katalánci vypracovali až v 67. minúte, keď Messi poslal do šestnástky prihrávku Suarezovi, ale jeho pokus k pravej žrdi vytlačil na roh Buffon. Po ňom reklamovali hostia ruku Chielliniho, no rozhodca nezapískal. V ďalších minútach sa domáci sústredili najmä na bránenie. Barcelona ich bránku okupovala neúspešne, chýbal jej moment prekvapenia a presná finálna prihrávka. Strely z diaľky končili mimo troch žrdí. Messi sa nepresadil ani v závere, keď poslal priamy kop do múru.

Druhý duel medzi domácou Borussiou Dortmund a AS Monaco presunuli na stredu 12. apríla o 18.45 h. Krátko pred pôvodne plánovaným utorňajším výkopom (20.45) vybuchli v nemeckom meste neďaleko autobusu hostiteľského tímu tri nálože. O pol deviatej večer sa kompetentní rozhodli zápas odložiť. Nemecká polícia vyšetruje okolnosti, ktoré viedli k explóziám. Výbuchy mali poškodiť tímový autobus na dvoch miestach. Vozidlo smerovalo z hotela na štadión, na palube boli hráči i realizačný tím. Tí zamierili do svojich domovov. Dortmundský klub potvrdil na svojom oficiálnom twitteri, že osoba, ktorá utrpela zranenie, je Marc Bartra. Stopéra domácich previezli do nemocnice. "Celé mužstvo je, pochopiteľne, v šoku. Takisto tréner Thomas Tuchel, jedna z explózií bola na jeho strane. Treba sa vynasnažiť nejakým spôsobom to prekonať, v stredu musíme nastúpiť, ale nebude to jednoduché. Takéto obrázky nedostane z hlavy. Snáď dokážeme v stredu súperiť," povedal výkonný riaditeľ klubu Hans-Joachim Watzke.

prvý zápas štvrťfinále LM 2016/2017:



Juventus Turín - FC Barcelona 3:0 (2:0)

Góly: 7. a 22. Dybala, 55. Chiellini, ŽK: Alves, Mandžukič, Khedira, Lemina - Suarez, Iniesta, Umtiti, rozhodoval: Marciniak (Poľ.)

zostavy a striedania:

Juventus: Buffon - Alves, Bonucci, Chiellini, Alex Sandro - Pjanič (89. Barzagli), Khedira - Cuadrado (73. Lemina), Dybala (81. Rincon), Mandžukič - Higuain

Barcelona: ter Stegen - Roberto, Pique, Umtiti, Mathieu (46. Gomes) - Rakitič, Mascherano, Iniesta - Messi, Suarez, Neymar


Allegri po výhre: V odvete musíme streliť gól


"Naši hráči i fanúšikovia si zaslúžili takýto úžasný večer. Odohrali sme fantastický zápas, v obrane i v útoku. Urobili sme však iba prvý krok. V Barcelone to bude úplne iný duel. Musíme sa usilovať čo najskôr streliť gól. Dobre vieme, ako dopadol Paríž St. Germain, ktorý doma vyhral 4:0 a v Barcelone inkasoval poltucet. Nechcem hovoriť, akú máme percentuálnu šancu na postup. Či som po svojom nástupe do funkcie sníval, že Juventus bude raz schopný podávať takéto výkony? Nie som žiadny rojko, som pragmatický človek. V Turíne sa vytvorilo nové mužstvo, hráči sa museli najskôr spoznať a zvyknúť si na seba. Z roka na rok napredujeme, čo je zásluha všetkých, ktorí pracujú v klube. Odvádzajú skvelú robotu," uviedol Allegri pre taliansky denník Gazzetta dello Sport.

Hrdinom večera sa stal Paulo Dybala, ktorý v prvom polčase dvakrát prekonal Marca-Andreho ter Stegena. Mladý argentínsky útočník sa postupne stáva miláčikom tribún, turínski tifosi v ňom vidia druhého Lionela Messiho. Proti Barcelone opäť potvrdil, že má nos na góly a výborný výber miesta. "Odmalička som sníval, že si raz zahrám proti Leovi. Teraz sa mi to splnilo, bol to obrovský zážitok," povedal Dybala, o ktorého sa zaujímajú Barcelona i Real Madrid. "V Juventuse som šťastný a všetko smeruje k podpisu novej zmluvy," dodal 23-ročný Argentínčan. Výkon Dybalu vyzdvihol aj brankár Gianluigi Buffon, dlhoročný kapitán "bielo-čiernych". "Paulo urobil v uplynulých dvoch rokoch obrovský progres. Patrí medzi päť najlepších útočníkov na svete, možno by som ho zaradil aj do prvej trojky," uviedol Buffon, ktorý sa v druhom polčase vyznamenal pri šanci Luisa Suareza: "Brankár je na ihrisku na to, aby zabraňoval gólom. Výsledok 3:0 nie je dielo náhody. Ukázali sme, že s Juventusom treba počítať. V porovnaní zo zápasom v Berlíne sme hrali s oveľa väčším sebavedomím a lepšie sme využívali krídelné priestory."

Barcelonské vystúpenie v prvom polčase v mnohom pripomínalo bezkrvný výkon z úvodného osemfinálového duelu v parížskom Parku princov. Katalánci sa dopúšťali chýb v rozohrávke i pri bránení, v útoku hrali stereotypne a chýbal im moment prekvapenia. "Prvú štytridsaťpäťminútovku nemôžem dostať z hlavy. Mal som pocit, akoby to bol tretí parížsky polčas. Takto sa v Lige majstrov nehrá, kopili sme chyby a dovolili sme domácim dostať sa na koňa. V odvete nás opäť čaká mimoriadne náročná úloha. Streliť minimálne tri góly Juventusu, ktorý disponuje veľmi dobre organizovanou obranou, bude veľmi ťažké," priznal tréner Barcelony Luis Enrique.

Kritikou do vlastných radov nešetril ani Andres Iniesta, ktorý mohol vyrovnať na 1:1, po prihrávke Messiho za obranu súpera však stroskotal na Buffonovi. O minútu nato Dybala strelou k bližšej žrdi zvýšil na 2:0. "Liga majstrov je nemilosrdná, za chyby draho zaplatíte. V prvom polčase nás Juventus vytrestal, pri premieňaní šancí bol mimoriadne efektívny. V druhom dejstve to bol z našej strany diametrálne odlišný výkon. Zaslúžili sme si streliť gól, no nedokázali sme nájsť recept na výbornú defenzívu Juventusu," zdôraznil španielsky reprezentačný stredopoliar.