Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Šport

Slovenskí kajakári miestenku na OH nevybojovali, Beňuš nejde do finále

Michal Martikán (vľavo), Alexander Slafkovský (uprostred) a Matej Beňuš Foto: TASR/Jozef Ďurník

Kamil Kaniščák vynechal 15. bránku, Ján Šajbidor zasa ťukol osudovú 19-tu, no čakalo sa hlavne na hlavných konkurentov a na to, ako si poradí s jazdou Martin Halčin.

Augsburg 12. mája (TASR) - Na ME slalomárov na divokej vode sa v nemeckom Augsburgu bojovalo v sobotňajšom popoludní o medaily, no už v semifinále sa udiali pre niektoré slovenské lode podstatné udalosti. V singloch Matej Beňuš nepostúpil do finále, Michal Martikán naopak, a tak vedie v internom nominačnom súboji o olympijskú účasť 1:0.

V semifinále kajakárov s 30 štartujúcimi sa rozhodovalo aj o tom, či si Slovensko vyjazdí v dodatkovej kvalifikácii miestenku na OH. Prioritný cieľ sa postupne vzďaľoval, Kamil Kaniščák vynechal 15. bránku, Ján Šajbidor zasa ťukol osudovú 19-tu, no čakalo sa hlavne na hlavných konkurentov a na to, ako si poradí s jazdou Martin Halčin, ktorý v kvalifikácii pôsobil zo slovenskej trojice najistejšie.

Konkurencia nespala, na dve miestenky bolo dosť kandidátov a keď sa čoskoro Rus Ejgel (100,49) a Ír Heurteau (102,20), neskôr jeho krajan s výborným výkonom Rheinish (98,38) a Chorvát Mulič (100,42) zaradili pred Šajbidora (102,27) a Kaniščáka (149,16), záchranný pás mohol hodiť jedine Halčin. Už na 2. bránke si zapísal dotyk, na šiestej najskôr 50 trestných sekúnd, ktoré zmenili rozhodcovia len na dotyk a dvojsekundovú penalizáciu, no napriek tomu výsledným časom 105,19 výrazne zaostal.

Slovenská výprava podala ešte protest na päťdesiatku Kamila Kaniščáka, ktorý v prípade uznania mohol Chorváta Muliča preskočiť a všetko zvrátiť, no súťažná jury ho zamietla. Prvýkrát od samostatného vystúpenia na OH v Atlante'96 sa tak stalo, že Slováci nebudú mať v kategórii kajakárov na OH zastúpenie. Výpravu mrzel neúspech o to viac, že ak by sa Kaniščák päťdesiatky vyvaroval, alebo Šajbidor by si dal väčší pozor na 19. bránke, na ktorej sa často menila voda, z olympijskej miestenky ba sa radovalo Slovensko a nie Írsko a Chorvátsko.

Semifinále kajakárov najrýchlejšie zvládol Nemec Hannes Aigner (93,99), 21. skončil Ján Šajbidor so stratou 8,28, 26. Martin Halčin (+11,20) a 28. Kamil Kaniščák (+149,16). Olympijskú miestenku pre Írov vybojoval na 12. mieste Eoin Rheinish (98,38) a pre Chorvátsko 17. Dinko Mulič (100,42).

Na to, aby mal singlista Michal Martikán londýnsku istotu, musí nazbierať dve víťazstvá v troch vypísaných pretekoch. Prvé vzájomné proti Beňušovi už v Augsburgu dosiahol a nasledovať budú ďalšie pokusy, v pretekoch Svetového pohára v britskom Cardiff Bay a vo francúzskom Pau.

Matej Beňuš so 16. miestom do desaťčlenného finále nepostúpil, no ďalší dvaja slovenskí singlisti zabrali naplno. Alexander Slafkovský a Michal Martikán zajazdili semifinále čisto, čo bol medzi 21 bránkami prvý predpoklad na postup. Zreteľne sa tento fakt prejavil u Beňuša, nazbieral dve trestné sekundy na 19. bránke a na trati citeľne stratil aj na ďalších bránkach.

V semifinálovom poradí bol najlepší Slovinec Benjamin Savšek, druhý Slafkovský na neho 'nabral' 0,06 sekundy a štvrtý Michal Martikán 1,15 sekundy. Na nepostupové 16. miesto sa zaradil Matej Beňuš so stratou 6,81 s.

Vo finále v C1 slovenské lode bez medaily

O prvé medaily bojovali na ME v slalome na divokej vode v nemeckom Augsburgu singlistky. Vo finále zvíťazila domáca Nemka Louenová, slovenská singlistka Katarína Macová po vynechanej bránke obsadila až 6. miesto (+50,90). Medailovo nezabralo Slovensko taktiež v mužskom singli. Za zlatým Nemcom Siderisom Tasiadisom zaostal na 4. mieste Alexander Slafkovský o 1,93 s a ôsmy Michal Martikán o 3,11 s.

Podľa časov zo semifinále sa predpokladalo, že zlato bude patriť tomu singlistovi, kto stlačí čas medzi 21 bránkami pod 100 sekúnd. Podarilo sa to len jednému, Nemcovi Siderisovi Tasiadisovi po bravúrnej jazde s 98,80 s. Nestačil na neho dvojnásobný olympijský víťaz Francúz Tony Estanguet, či tretí Slovinec Benjamin Savšek, v semifinále najistejší. Oba slovenské single tentoraz za medailou zaostali, na 4. mieste chýbalo Alexandrovi Slafkovskému na bronz 0,18 sekundy, na zlato 1,93 s. Michal Martikán osmičku finalistov s čistými jazdami uzatváral s najpomalšou jazdou, pre neho však bola priorita už v semifinále, keď zdolal v internom súboji o účasť na OH v prvom z troch pokusov Mateja Beňuša.

Michal Martikán bol na medzičase bol od Estangueta pomalší o 1,73 s, v cieli tento rozdiel ešte prehĺbil. Alexander Slafkovský strácal na Francúza najskôr 0,41 sekundy, Savšek 0,48 s, v druhej polovici trate však Slovinec podstatne zrýchlil a pripravil 'Sašu' o bronz.

V osmičke finalistiek v ženskom singli nečakane chýbala v daždivom počasí obhajkyňa titulu Francúzka Loirová, ktorá po vynechanej bránke stroskotala v semifinále. To ešte Katarína Macová, pred dvoma rokmi premiérovo zlatá na ME v Čunove v tejto kategórii, nevedela, že rovnakú smolu podstúpi aj ona. Na šiestej bránke inkasovala taktiež päťdesiatku a pripravila sa tak o medailu. Inak pôsobila v augsburskom umelom koryte 'Eiskanal' isto a nebyť vynechanej bránky, mohla bezpečne skončiť minimálne na striebornom stupni. Zhodou okolností rovnakú šiestu bránku, ktorá nasledovala po skoku do prudkého prúdu, vynechala aj najväčšia favoritka Češka Hošková.

Tak ako v singloch Tasiadis, rovnako aj v kráľovskej disicplíne kajakárov 'vytrel zrak' všetkým finalistom obhajca titulu Talian Daniele Molmenti. Jeho čas 93,20 sa výrazne oddelil od konkurencie a už sa len čakalo, či Nemec Aigner zopakuje, alebo vylepší svoju bravúru zo semifinále, ktorou by mohol Taliana ešte ohroziť. Od bránky k bránke však na seba nabaľoval desatiny a medzičas so stratou vyše sekundy (+1,05) už napovedal, že Molmentiho neohrozí.

Finálové výsledky
C1 ženy: 1. Mira Louenová (Nem.) 125,53 (4), 2. Mallory Franklinová (V. Brit.) 130,29 (0), 3. Michaela Grimmová (Nem.) 144,09 (10), ...6. Katarína Macová (SR) 176,43 (50)
C1 muži: 1. Sideris Tasiadis (Nem.) 98,80 (0), 2. Tony Estanguet (Fr.) 100,10 (0), 3. Benjamin Savšek (Slovin.) 100,55 (0), 4. Alexander Slafkovský 100,73 (0), ...8. Michal Martikán (obaja SR) 101,91 (0)
K1 muži: Daniele Molmenti (Tal.) 93,20 (0), Paul Böckelmann 95,05 (0), 3. Hannes Aigner (obaja Nem.) 96,37 (0)