Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Kajakárka I. MLÁDKOVÁ: Ešte nekončím a aj olympiáda v Tokiu je reálna

Reprezentantka SR v rýchlostnej kanoistike Ivana Mládková v štúdiu TABLET.TV. Foto: Teraz.sk

Ivana Mládková má za sebou úspešnú sezónu. Na MS si vybojovala umiestnenie v oktete najlepších, a tak nám v štúdiu TABLET.TV prezradila aj to, aký to bude mať dopad na jej ďalšiu kariéru.

Bratislava 14. októbra (Teraz.sk) – Najlepšia slovenská kajakárka súčasnosti Ivana Mládková, známejšia pod dievčenským menom Kmeťová, má za sebou mimoriadne vydarenú sezónu. Počas nej absolvovala dve vrcholné podujatia – majstrovstvá Európy i majstrovstvá sveta, pričom na svetovom šampionáte zaznamenala výsledky, ktoré ju motivovali do ďalšej práce. A nielen to. Aké závažné rozhodnutie prehodnotila dlhoročná reprezentantka SR v rýchlostnej kanoistike po skvelých vystúpeniach na MS v českých Račiciach, nám prezradila pred pár dňami v televíznom štúdiu TABLET.TV.

Sympatickej rodáčke z Bojníc síce nevyšli úplne podľa predstáv júlové majstrovstvá Európy, kde absolvovala 200-metrovú trať, no na augustovom svetovom šampionáte pre zmenu prekonala svoje ambície v pretekoch na 200 i 500 metrov, čím prekvapila aj samu seba. „Mojim cieľom bolo prebojovať sa do A-finále, teda medzi osem najlepších lodí, aspoň v jednej disciplíne. Napokon sa mi to podarilo v oboch, s čím som bola veľmi spokojná. Mojou výhodou bolo dozaista aj to, že sa podujatie konalo v českých Račiciach, keďže toto prostredie veľmi dobre poznám už od dorasteneckých čias,“ rozhovorila sa Ivana Mládková.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S IVANOU MLÁDKOVOU:



Mládková tvorila dlhé roky neodmysliteľnú kajakársku dvojičku s Martinou Kohlovou, s ktorou svojho času naháňali súperkám doslova strach. Svedčia o tom viaceré medaily z vrcholných podujatí, medzi ktorými sa vynímajú najmä zlato z európskeho šampionátu v Miláne 2008, či striebro z majstrovstiev sveta v roku 2007 v Duisburgu. K rozdeleniu tradičného dua došlo zhruba pred dvomi rokmi, a tak nás zaujímalo, čo bolo za tým? „Je pravda, že sme spolu jazdili dlhé roky, vždy bolo všetko fajn, mali sme dobré výsledky, no prišlo obdobie, kedy sme už začali viac-menej stagnovať, a tak sme sa rozhodli pre takúto zmenu. Možno sme ju mali zrealizovať už skôr a neskôr sa k sebe opäť vrátiť. Ja osobne si myslím, že obom nám to výkonnostne prospelo a možno si každá z nás začala kanoistiku ešte viac užívať,“ zamyslela sa Mládková, ktorá s Kohlovou získala tri cenné kovy na MS a šesťkrát stali na stupňoch víťazov na kontinentálnych šampionátoch.

Zaujímavosťou je aj to, že kým Mládková s Kohlovou boli dlhé roky pomaly ako sestry, pred vlaňajšími OH v brazílskom Riu de Janeiro sa z nich stali načas obrovské rivalky. Nečudo, veď v hre bola jediná olympijská miestenka. A tá napokon Ivane ušla pomedzi prsty. „Priznám sa, že ma to dlho trápilo, pretože rok či dva som sa snažila robiť všetko pre to, aby sa mi na olympiádu podarilo kvalifikovať. Mrzelo ma to o to viac, že som nepredviedla to, na čo som reálne mala a ďalšia šanca na nápravu už nebola. Veľkou satisfakciou pre mňa však bolo, že sa mi na vlaňajšom európskom šampionáte v Moskve podarilo získať bronzovú medailu, z čoho som bola sama veľmi príjemne prekvapená. Takže aj napriek neúčasti v Riu som mohla rok 2016 označiť za úspešný,“ pokračovala slovenská kajakárka.

Manžel je jej bútľavou vŕbou


Rýchlostná kanoistika sa účastníčke OH 2008 v Pekingu i OH 2012 v Londýne stala „osudnou“ aj na inom poli ako športovom. Takto pred rokom sa totiž vydala za bývalého českého kajakára Jiřího Mládka. „Za ten rok sa u nás nič nezmenilo, všetko je tak, ako má byť, skôr by som povedala, že môj život sa skvalitnil. Manžel je mojou najväčšou oporou, bútľavou vŕbou a vďaka tomu, že sa kanoistike rozumie a chápe všetko okolo nej, dokážeme spolu prebrať úplne všetko,“ prezradila Mládková.



Kým Kohlová sa pred pár týždňami stala mamou a od pretekania si logicky dala pauzu, Ivana Mládková je síce vydatá a nad materstvom taktiež ešte donedávna intenzívne premýšľala, no po spomínaných MS svoje rozhodnutie prehodnotila. „Áno, je to pravda a aj v tomto zohral významnú rolu názor mojho manžela. On sám mi totiž povedal, že by bola škoda, keby som teraz v kariére nepokračovala, že neskôr by som si to mohla vyčítať a ja som mu dala za pravdu. Nechcem tým povedať, že keď som teraz skončila siedma a ôsma na svete, tak o rok to bude lepšie, no urobíme všetko pre to, aby som moje tohtoročné výsledky ešte zlepšila. Ak sa mi to nepodarí, poviem si, že už som asi dosiahla strop a nemám sa kam ďalej posunúť,“ zamyslela sa Ivana Mládková, ktorá nevylúčila ani účasť na najbližších olympijských hrách v Tokiu 2020. „Je to reálne, ale nebudem predbiehať...,“ dodala tajomne na záver.