Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

VIDEO: Kanada porazila Tím Európy a získala Svetový pohár

Kanadský kapitán Sidney Crosby (87) a jeho spoluhráči pózujú s trofejou po víťazstve nad Tímom Európy vo Svetovom pohári v ľadovom hokeji. Toronto, 29. septembra 2016. Foto: TASR/AP

Chárov gól v prvej tretine ani Halákov najlepší výkon Tímu Európy nestačili. Kľúčová bola tretia tretina, keď Kanada najskôr vyrovnala a napokon v poslednej minúte zápasu strelila víťazný gól na 2:1.

Toronto 30. septembra (TASR) - Hokejisti domácej Kanady sa stali víťazmi Svetového pohára 2016. V druhom súboji o titul v noci na piatok SELČ otočili skóre až v samom závere, vyhrali v Toronte nad Tímom Európa 2:1 a vo finálovej sérii triumfovali 2:0.



Výber "starého kontinentu" nadviazal na sympatický výkon z prvého finále (Kanaďania vyhrali 3:1), hral discplinovane, dokázal otupiť útočné ostrie favorita a v ofenzíve predviedol viacero nápaditých akcií. V prvej tretine sa ujal vedenia zásluhou gólu slovenského obrancu Zdena Cháru po prihrávke krajana Andreja Sekeru a tento stav vydržal až do samého záveru. V ňom domáci vygradovali svoj nápor, v 58. minúte vyrovnal v presilovke Patrice Bergeron a 44 sekúnd pred koncom rozhodol v oslabení Brad Marchand. Európskemu tímu nestačil ani excelentný výkon slovenského brankára Jaroslava Haláka.

Slovenský brankár Tímu Európa Jaroslav Haláj zachraňuje vo finálovom zápase SP puk vypálený od Sidneyho Crosbyho, 30. septembra 2016.
Foto: TASR/AP


Kanaďania vyhrali všetkých šesť zápasov na turnaji, keď na vyrovnaného súpera narazili až vo finále. Obhájili tak titul spred 12 rokov, v histórii Kanadských a Svetových pohárov získali už šiestu trofej. Podčiarkli tak svoju súčasnú dominanciu na medzinárodnej scéne, keď predtým ovládli aj olympijské turnaje vo Vancouveri 2010 a Soči 2015 a získali i zlato na MS 2015 a 2016.

Svetový pohár 2016 - druhý finálový zápas:



Tím Európa - Kanada 1:2 (1:0, 0:0, 0:2)

Góly: 7. CHÁRA (SEKERA, Nielsen) - 58. Bergeron (Burns, Crosby), 60. Marchand (Toews, Pietrangelo). Strely na bránku: 33:34. Rozhodcovia: O'Rourke, O'Halloran - Amell, Murray (všetci Kan.), vylúčení: 5:2 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:1, 19.080 divákov.

Konečný stav série: 0:2



ZOSTAVY

Tím Európa: HALÁK - Josi, Seidenberg, SEKERA, CHÁRA, Streit, Ehrhoff - HOSSA, Kopitar, TATAR - Zuccarello, Nielsen, Rieder - Hansen, Bellemare, Vanek - Niederreiter, Draisaitl, Bödker

Kanada: Price - Weber, Vlasic, Doughty, Bouwmeester, Burns, Pietrangelo - Bergeron, Crosby, Marchand - Stamkos, Getzlaf, Tavares - Perry, Toews, Couture - Duchene, O'Reilly, Thornton


Druhé finále sa začalo opäť v úžasnom tempe, oproti prvému duelu však hrali tímy vzadu opatrnejšie, najmä obrancovia európskeho tímu si dávali pozor, aby nespravili zbytočné hrúbky. Výber "starého kontinentu" bol v úvode aktívnejší, po piatich minútach viedol na strely 5:1, keď favoritovi toho veľa nedovolil. Halák si pripísal prvý zákrok až na začiatku 6. minúty, následne musel po ľahkovážnom striedaní spoluhráčov skrotiť tečovanú delovku Webera. Európania hýrili pohybom a v 7. min. sa dočkali úvodného zásahu.

Po pravom krídle sa vrútil do útočného pásma Nielsen, prihral na stred Sekerovi, ten namiesto očakávanej strely ešte podržal puk a vyzval Cháru, ktorý z ľavého kruhu zamieril presne do vzdialenejšieho rohu na Priceovu vyrážačku - 1:0. Následne pohrozila aj Kopitarova formácia a Price zlikvidoval dva pokusy Hossu. Kanaďania sa nevedeli dostať do súvislého tlaku, hrozili zväčša strelami z diaľky, ktoré sa snažili pred Halákom tečovať. V 11. min. si Crosby vypýtal faul a domáci si prvýkrát zahrali presilovku, no bol to súper, kto mohol skórovať.

Zdeno Chára (33) z Tímu Európy oslavuje svoj gól proti Kanade so spoluhráčmi Andrejom Sekerom (2) a Fransom Nielsenom (51) počas prvej tretiny finálového zápasu SP proti Kanade. Toronto, 29. septembra 2016.
Foto: TASR/AP


Najprv Riedera vychytal v nájazde Price a následne unikol Hossa s Hansenom, slovenského krídelníka v brejku fauloval Burns, rozhodcovia však nenariadili trestné strieľanie, ale iba dve minúty za hákovanie pre kanadského beka. Aj v hre 4 na 4 bol výber Európy živší. Kanaďania sa herne hľadali, na vyšší stupeň prehodili až v ďalšej presilovke, no súperovi obrancovia hrali v oslabení obetavo a Halák musel riešiť iba pokus Thorntona.

Druhú tretinu odštartovalo prísne vylúčenie Hossu, Kanaďania pri početnej výhode roztočili v útočnom pásme kolotoč prihrávok a Halák mal dvakrát šťastie. Najprv keď ho Crosbyho strela zasiahla do masky a potom Tavares trafil žŕdku v momente, keď pred ním zívala prázdna bránka. Potom však prebral opraty zápasu opäť výber "starého kontinentu".

Kanadská brankár Carey Price chytá strelu Mikkela Boedkera (89) počas druhej série finálového zápasu Svetového pohára v Toronte 29. septembra 2016.
Foto: TASR/AP


V 24. min. sa drzo natlačil pred Pricea agilný Bödker a bekhendovým blafákom minul ľavú žŕdku. Kanaďania zaskočení vývojom iba sledovali, ako ich brankár s námahou vyrazil Ehrhoffovu jedovku a po výbornej práci Tatara prefrčala delovka Kopitara tesne vedľa hornej žŕdky. Kanaďania sa snažili dostať k svojej typickej hre s viacnásobnými výmenami puku v útočnom pásme, no súperovi hráči ich umne vytláčali do rohov a nepúšťali do väčších šancí. Naopak, sami vyčkávali na možné brejky a prečíslenia, ako ukázali v 33. min, keď v situácii 2 na 1 Vanek hľadal Hansena, ten ale osamotený ťažkú prihrávku nespracoval.



Pred Priceom nepochodil ani Rakúšan Vanek po pase Kopitara. Pokračoval hokej v obrovskom nasadení, sľubné možnosti na vyrovnanie mali na domácej strane Doughty, Perry a Crosby, ale Halák opäť odolal. Menšia šarvátka sa strhla pred kanadskou bránkou, keď Hossa natlačený Pietrangelom vrazil do Pricea a strhol mu masku, rozhodcovia ale nevylučovali.

Hráči z kolísky hokeja zvýšili v treťom dejstve svoje úsilie a blízko k vyrovnaniu bol Tavares, z dorážky však trafil stále bezchybného Haláka. "Európania" sa s pribúdajúcim časom čoraz viac spoliehali na brejky, výraznejšie dokázala súperovej obrane "podkúriť" len Kopitarova formácia so skvelým Hossom, v 45. min. mohol zvýšiť náskok Tatar, ale Price jeho pokus zneškodnil. Vzápätí tutovku zahodil Nielsen, ktorého vysunul Rieder.

VIDEO: Víťazný gól Kanaďana Brada Marchanda na 2:1 proti Tímu Európa


Kanaďania chvíľami zatlačili súpera, no nevedeli si vytvoriť súvislý nápor, ktorým by donútili protivníka k chybám. Halák exceloval aj pri strelách Tavaresa, Pietrangela či dorážke Toewsa. V ďalších minútach pokračovalo márne kanadské dobýjanie európskej bránky, Halák podržal svoj tím aj pri nebezpečnej strele Crosbyho. Domáci v závere vygradovali svoj tlak, Halák vytiahol ďalší neskutočný zákrok na kanadského kapitána, Perry v šanci mieril nepresne. Tri minúty pred koncom putoval na trestnú Kopitar a domáci už ďalšiu presilovku využili, keď Burnsovu delovku tečoval vo vzduchu Bergeron - 1:1.

Kanadské "javorové listy" na čele s Sidneym Crosbym sa tešia z víťazstva nad Tímom Európa. Vo finálovej sérii napokon triumfovali 2:0. Toronto, 29. septembra 2016.
Foto: TASR/AP


Gól uznali arbitri až po porade s videorozhodcom, domáci útočník trafil letiaci puk pod úrovňou hornej žŕdky. V samom závere mal európsky výber šancu rozhodnúť duel vo svoj prospech, keď fauloval Doughty. V početnej výhode Josi delovkou rozozvučal žŕdku Priceovej bránky a vzápätí Price čaroval pri šanciach Kopitara a Hossu. Platilo okrídlené "nedáš, dostaneš". V oslabení vymanévroval s pukom Toews, prenechal ho Marchandovi, ktorý 44 sekúnd pred treťou sirénou namieril presne k pravej žŕdke a rozhodol. Európanom už nepomohla k vyrovnaniu ani záverečná power play.

Crosby sa stal najužitočnejším a najproduktívnejším hráčom turnaja, Marchand je top strelec



Kapitán hokejistov Kanady Sidney Crosby sa stal najužitočnejším hráčom Svetového pohára 2016 v Toronte. Okrem titulu MVP ovládol aj produktivitu turnaja, keď v šiestich zápasoch nazbieral desať bodov za tri góly a sedem asistencií.

Najužitočnejší a najproduktívnejší hráč turnaja Sidney Crosby radostne drží nad hlavou trofej. Kanada vo finálovom zápase vo Svetovom pohári v ľadovom hokeji porazila Tím Európy 2:1. Toronto, 29. septembra 2016.
Foto: TASR/AP


Crosby bol hlavným motorom domáceho tímu, už v príprave našiel v prvom útoku chémiu s Bostončanmi Patriceom Bergeronom a Bradom Marchandom a ich spolupráca kulminovala aj na samotnom turnaji a výrazne sa podpísala pod kanadský titul. Preukázalo sa to aj v bodovaní, v ktorom bol Marchand druhý s ôsmimi bodmi (5+3) a Bergeron tretí (4+3). Najlepším strelcom SP sa stal Marchand s piatimi gólmi.

Produktivita SP:
1. Sidney Crosby 10 bodov (3 góly + 7 asistencií),
2. Brad Marchand 8 (5+3),
3. Patrice Bergeron 7 (4+3),
4. Jonathan Toews 5 (3+2),
5. Matt Duchene (všetci Kan.), Nicklas Bäckström (Švéd.) a Jonathan Gaudreau (S. Amerika) zhodne 4 (2+2), ..., 15. Tomáš TATAR (Európa) 3 (3+0)

Najlepší strelci:
1. Marchand 5 gólov,
2. Bergeron 4,
3. Crosby, Toews a TATAR po 3 góly


Hlasy po zápase:


Matt Duchene, útočník Kanady: "Bolo to dramatické vyvrcholenie turnaja. Európsky tím hral úžasne, odviedol výbornú prácu a dokázal, že si finále zaslúžil. Je to pre nás skvelý začiatok sezóny. Pre toto sme sem prišli, je to fantastický pocit. Teraz sa začnú oslavy. Po triumfe na zimnej olympiáde v Soči je to môj druhý najväčší úspech v kariére."

Brad Marchand, autor víťazného gólu Kanady: "Je to neuveriteľná pocta, trumfovali sme na najvrcholnejšom hokejovom podujatí na svete."

Sidney Crosby, MVP turnaja: "Je bláznivé, ako sa to v závere všetko rozuzlilo. Keď v záverečných minútach za vyrovnaného stavu inkasujete dvojminútový trest, snažíte sa to väčšinou iba ubrániť a doviesť zápas do predĺženia. Je to niečo výnimočné vyhrať 16 zápasov v rade."

Ralph Krueger, tréner Tímu Európa: "Je veľmi bolestivé, ako sa veci v závere vyvinuli. No treba si otvoriť oči, aby sme videli celý obraz o našej hre a celú našu parádnu jazdu. Bolo veľkolepé, ako sme si tu počínali. Obrátili sme naruby všetky papierové predpoklady a postarali sme sa o pekelné finále, ktoré nikto neočakával."

Zdeno Chára, obranca Tímu Európa: "Je to tvrdá prehra, pretože sme ich dokázali naháňať a tlačili sme ich celý zápas až na okraj. Bol to veľmi vyrovnaný zápas."

Miroslav Šatan, generálny manažér Tímu Európa: "Myslím si, že Jaro Halák sa zlepšuje s vekom. Na tomto turnaji hral najlepšie, ako som kedy videl. Je jednoznačne jeden zo základných kameňov nášho úspechu."

Anže Kopitar, kapitán a útočník Tímu Európa: "Užili sme si veľa zábavy. Zišli sme sa tu špeciálna skupina hráčov a som si istý, že ostaneme v kontakte ešte veľmi, veľmi dlho."

(zdroj: TV Dajto)


Ohlasy zahraničných médií na víťazstvo Kanady:


hokej.cz: "Svetový pohár ostáva doma! Kanada rozhodla v neskutočnom závere. To bol boj! Ešte lepšiu partiu, ako na prvý pokus, zohral Tím Európy s Kanadou. V druhom finále dlho viedol po góle Zdena Cháru, nervózneho favorita držal v úzkych a siahal po vyrovnaní série. Lenže nakoniec bolo všetko inak."

idens.cz: "Svetový pohár patrí Kanade! Dramatické finále rozhodol v oslabení Marchand. Malo ísť o jasnú záležitosť. Namiesto toho boli diváci v Air Canada Centre svedkami nádhernej bitky, v ktorej hokejisti Európy dlho viedli. Obrat prišiel až v strhujúcom finiši tretej tretiny."

nhl.com: "Bolo to oveľa ťažšie, ako si mnohí predstavovali, no tím Kanady je nakoniec šampión Svetového pohára 2016. Brad Marchand rozhodol gólom v oslabení 44 sekúnd pred koncom."

tsn.ca: "Kanada sa zobudila neskoro, no nakoniec získala Svetový pohár. Marchand skóroval v oslabení a Kanada zdolala veľmi ťažkého súpera - Tím Európa."

espn.com: "Bolo to oveľa dramatickejšie, ako by chceli domáci fanúšikovia, no obdivuhodná kanadská séria dominancie v medzinárodnom hokeji trvá aj ďalej. 'Javorové listy' vyhrali aj 16. zápas v rade v konkurencii najlepších z najlepších."

Göteborgs-Posten: "Pred turnajom im dávali najmenšie šance, no po ňom zistili, že sa mýlili. Tím Európy skončil hneď za víťaznou Kanadou, pričom o všetko prišiel až v záverečných minútach."


Prehľad víťazov a výsledkov finálových zápasov Kanadského a Svetového pohára v hokeji:


Kanadský pohár 1976 - víťaz: Kanada
Finále: Kanada - ČSSR 6:0 a 5:4 po predĺžení

Kanadský pohár 1981 - víťaz: ZSSR
Finále: ZSSR - Kanada 8:1

Kanadský pohár 1984 - víťaz: Kanada
Finále: Kanada - Švédsko 5:2, 6:5

Kanadský pohár 1987 - víťaz: Kanada
Finále: Kanada - ZSSR 5:6 po predĺžení, 6:5 po predĺžení, 6:5

Kanadský pohár 1991 - víťaz: Kanada
Finále: Kanada - USA 4:1 a 4:2

Svetový pohár 1996 - víťaz: USA
Finále: USA - Kanada 3:4 po predĺžení, 5:2 a 5:2

Svetový pohár 2004 - víťaz: Kanada
Finále: Kanada - Fínsko 3:2

Svetový pohár 2016 - víťaz: Kanada
Finále: Kanada - Tím Európa 3:1, 2:1

Prehľad najužitočnejších hráčov Svetového pohára/Kanadského pohára:


2016 (SP) – Sidney Crosby, Kanada
2004 (SP) – Vincent Lecavalier, Kanada
1996 (SP) – Mike Richter, USA
1991 (KP) – Wayne Gretzky, Kanada
1987 (KP) – Wayne Gretzky, Kanada
1984 (KP) – John Tonelli, Kanada
1981 (KP) – Vladislav Tretiak, ZSSR
1976 (KP) – Bobby Orr, Kanada