Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Kanaďania sa po dráme prebojovali cez Švajčiarsko do semifinále MS

Na snímke vpravo brankár Leonardo Genoni (Švajčiarsko), vľavo Sam Reinhart (Kanada) v zápase štvrťfinále Kanada – Švajčiarsko na 83. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Košiciach 23. mája 2019. Foto: TASR/František Iván

Kanaďania prehrávali v zápase 0:1 aj 1:2, pri hre bez brankára však dokázali vyrovnať, keď strela Damona Seversona prešla za bránkovú čiaru 0,4 sekundy pred koncom riadneho hracieho času.

Košice 23. mája (TASR) - Hokejisti Kanady postúpili do štvrťfinále MS. Vo štvrťfinálovom zápase zdolali Švajčiarsko 3:2 po predĺžení a medzi najlepšou štvorkou šampionátu sa predstavia piatykrát za sebou.

Kanaďania prehrávali v zápase 0:1 aj 1:2, pri hre bez brankára však dokázali vyrovnať, keď strela Damona Seversona prešla za bránkovú čiaru 0,4 sekundy pred koncom riadneho hracieho času. V predĺžení rozhodol o kanadskom víťazstve Mark Stone.

Štvrťfinále (Košice):


Kanada - Švajčiarsko 3:2 pp (0:1, 1:1, 1:0 - 1:0)
Góly:
26. Stone (Fabbro, Dubois), 60. Severson (Stone), 66. Stone (Dubois, Theodore) - 19. Andrighetto (Diaz, Fiala), 40. Hischier (Martschini, Niederreiter). Rozhodovali: Rantala (Fín.), Fraňo – Lhotský (obaja ČR), Sormunen (Fín.), vylúčení: 3:1 na 2 min., presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, 6157 divákov.

Kanada: Murray - Severson, Nurse, Stecher, Chabot, Fabbro, Theodore, Myers - Stone, Dubois, Marchessault - Reinhart, Couturier, Cirelli - Jost, Turris, McCann - Joseph, Strome, Henrique

Švajčiarsko: Genoni - Josi, Diaz, Genazzi, Loeffel, Frick, Fora - Niederreiter, Hischier, Fiala - Hofmann, Haas, Andrighetto - Scherwey, Kurashev, Martschini - Moser, Bertschy, Ambühl


Už v 49. sekunde bol v akcii videorozhodca, ktorý švajčiarsku akciu po strele Niederreitera neposúdil ako gólovú, keďže puk zostal pred bránkovou čiarou. V 4. minúte Kanaďania roztočili kolotoč, švajčiarsky brankár Genoni sa však stihol presunúť proti strele Fabbra. Kanaďania síce boli v prvej tretine strelecky aktívnejší, ale na vylúčenie McCanna doplatili presilovkovým gólom Andrighetta.

Aj druhá tretina priniesla rýchly hokej, najmä však obojstranne pozornú defenzívu. V 22. minúte zachránila švajčiarskeho brankára Genoniho horná žŕdka po strele Marchessaulta. "Javorové listy" sa predsa dočkali vyrovnania. V 26. min rozohrali rýchlu akciu po zisku puku v útočnom pásme a strelu Fabbra ideálne tečoval Stone - 1:1. Švajčiarom mohol vrátiť náskok Bertschy, v úniku dvoch na jedného však neprekonal Murrayho. Aj v závere druhej tretiny gólovo udreli Švajčiari, keď im v presilovke vrátil vedenie Hischier.

Kanaďania sa v tretej časti vrhli do útoku, hralo sa najmä v obrannej tretine Švajčiarov. Tí však dôslednou defenzívou vytláčali súperových hráčov z výhodných pozícií a prekážkou pre Kanaďanov bol aj brankár Genoni. Zámorský tím skúsil v závere hru bez brankára, v ktorej vystupňoval tlak. Vytúženého vyrovnania sa dočkal 0,4 sekundy pred koncom riadneho hracieho času, keď za Genoniho chrbát prekĺzla strela Seversona.

V predĺžení napokon rozhodol o kanadskom víťazstve Stone.

Hlasy po zápase:

Mark Stone, útočník Kanady: "Myslím si, že pri hre 5 na 5 sme boli lepší tím a preto sme si zaslúžili vyhrať. Na takomto turnaji sú mimoriadne dôležité presilovky, v nich sme dnes dostali dva góly. Pred gólom na 2:2 som sledoval čas a predpokladal som, že sme to ešte stihli. V predĺžení sme si hru držali pod kontrolou."

Jonathan Marchessault, útočník Kanady: "Bol to bláznivý zápas. Za náš výkon sme si zaslúžili vyhrať. Po takomto víťazstve vzrastie naša sila."

Nino Niederreiter, útočník Švajčiarska: "Bolo ťažké hrať predĺženie po takom góle na 2:2. Kanaďania mali potom lepší pohyb, my sme museli hľadať iné spôsoby ako ich zdolať. Dnes sme hrali obetavo, zblokovali sme im veľa striel, ale nestačilo to."