Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Šport

Kandidátmi na Zlatú loptu sú Messi, Ronaldo a Iniesta

Lionel Messi Foto: TASR/AP

Na Cenu Puskása pre najkrajší gól kandiduje aj Slovák Miroslav Stoch spolu s Brazílčanom Neymarom a Radamelom Falcaom z Kolumbie.

Sao Paulo 29. novembra (TASR) - Víťaz ankety Zlatá lopta pre najlepšieho futbalistu roka 2012 vzíde z trojice Lionel Messi, Cristiano Ronaldo a Andres Iniesta. Informovala o tom agentúra dpa.

Meno víťaza bude známe 7. januára 2013 počas slávnostného galavečera Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) v Zürichu. Argentínsky útočník Messi získal prestížne ocenenie trikrát, Ronaldo triumfoval v roku 2008. Iniestu v auguste vyhlásili za Európskeho futbalistu roka za sezónu 2011/2012.

Brazílsky futbalista RONALDO (celým menom Ronaldo Luis Nazário de Lima), držiteľ Zlatej lopty aj Zlatej kopačky. Svoju kariéru oficiálne ukončil v roku 2011.
Foto: TASR/AP
Trio futbalistov pôsobiacich v španielskej Primera División vzišlo z pôvodnej 23 člennej nominácie.

Hlasy do prestížnej ankety posielajú reprezentační tréneri a kapitáni členských krajín FIFA, ako aj vybraní zástupcovia médií.

Pre trojnásobného víťaza ankety Ronalda z Brazílie je favoritom číslo jeden Argentínčan. "Z tohto tria sú Messi a Cristiano Ronaldo o kúsok pred Iniestom a Messi o kúsok pred Cristianom Ronaldom. Aj Iniesta je však samozrejme skvelý hráč," povedal Ronaldo.

Andres Iniesta
Foto: TASR/AP
FIFA tiež zverejnila mená finalistov v ďalších kategóriách. Najlepšou futbalistkou sveta bude jedna z tria Marta z Brazílie, resp. Alex Morganová a Abby Wambachová z USA. Marta je päťnásobná víťazka tejto ankety.

Najlepším trénerom mužského tímu sa stane reprezentačný kouč Španielska Vicente Del Bosque, bývalý lodivod FC Barcelona Pep Guardiola alebo portugalský kouč Realu Madrid Jose Mourinho. Kandidátmi na najlepšieho trénera žien sú Francúz Bruno Bini, Japonec Norio Sasaki a Švédka Pia Sundhageová.

V päťčlennom finálovom zozname na najlepšieho brankára sveta sa ocitli napríklad aj Petr Čech z Chelsea Londýn či Joe Hart z Manchestru City. Na Cenu Puskása pre najkrajší gól kandiduje aj Slovák Miroslav Stoch spolu s Brazílčanom Neymarom a Radamelom Falcaom z Kolumbie.

FIFA tiež zverejnila mená pätnástich útočníkov pre svetovú jedenátsku roka (FIFA FIFpro World XI), sú nimi Sergio Agüero, Mario Balotelli, Karim Benzema, Edinso Cavani, Didier Drogba, Samuel Eto'o, Radamel Falcao, Mario Gomez, Zlatan Ibrahimovič, Messi, Neymar, Robin van Persie, Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney a Luis Suarez.