Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Kandidatúra na ZOH 2022 vyjde Slovensko asi na 481-tisíc eur

Na snímke prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

V rozpočte nie sú kalkulované náklady na marketingové aktivity spojené s kandidatúrou, keďže kandidujúce mesto Krakov marketingovú stratégiu ešte len pripravuje.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Príprava na kandidatúru na Zimné olympijské hry (ZOH) Krakov 2022 so slovenskou spoluúčasťou bude stáť Slovensko do konca júla 2015 asi 481.000 eur. Vyplýva to zo Správy o stave prípravy kandidatúry mesta Krakov na organizovanie Zimných olympijských hier Krakov 2022 za spoluúčasti SR, ktorú na dnešnom rokovaní odobrila vláda.

"Tieto prostriedky nie sú rozpočtované v kapitole ministerstva a ani splnomocnenca vlády SR pre mládež a šport, preto bude potrebné tieto prostriedky schváliť nad rámec plánovaného rozpočtu rezortu školstva na roky 2014 a 2015," píše sa v materiáli.

Suma 310.000 eur zahŕňa personálne a prevádzkové náklady v roku 2014, viac ako 40 percent z celkových nákladov tvoria služby súvisiace s prípravou kandidatúry ako štúdie, expertízy či posudky, vyše 35 percent zas cestovné náklady a náklady spojené s realizáciou pracovných stretnutí. V rozpočte nie sú kalkulované náklady na marketingové aktivity spojené s kandidatúrou, keďže kandidujúce mesto Krakov marketingovú stratégiu ešte len pripravuje.

Podľa Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR, ktoré materiál predložilo, nie je v súvislosti s organizáciou ZOH plánovaná žiadna výstavba náročných športovísk a štadiónov. "Potrebné sú investície do modernizácie a rekonštrukcie existujúcich objektov, resp. do nových objektov nadväzujúcich na existujúce objekty alebo športové areály," uviedol rezort. Kandidatúru ZOH Krakov 2022 za spoluúčasti SR považuje MŠVVŠ za strategický projekt. "Nielen v oblasti spoločnej turistickej prezentácie, ale aj ďalšieho ekonomického rozvoja severných oblastí Slovenskej republiky," dôvodí.

Na augustovom slovensko-poľskom rokovaní prípravného výboru v Demänovskej Doline padla definitívna dohoda, že poľský Krakov podá prihlášku na usporiadanie zimných olympijských hier v roku 2022 s tým, že súťaže v alpských lyžiarskych disciplínach sa uskutočnia v Jasnej. "Dňa 14. novembra ohlási Krakov oficiálnu kandidatúru na organizáciu ZOH v spolupráci s nami. Následne v marci 2014 podá žiadosť doplnenú o všetky nevyhnutné prílohy," uviedol predseda slovenskej časti prípravného výboru Juraj Blanár.

Prvým oficiálnym uchádzačom o ZOH 2022 sa v auguste stala kazašská metropola Almaty. Záujem usporiadať olympiádu okrem Poľska a Slovenska deklarovali aj Ukrajina, Oslo a Mníchov. Podľa MŠVVŠ budú patriť k súperom o kandidatúru aj švédsky Štokholm či rumunský Brašov. O dejisku hier sa rozhodne v roku 2015.



Kažimír: Kandidatúru na usporiadanie ZOH v roku 2022 vnímame realisticky

Na snímke podpredseda vlády SR a minister financií SR Peter Kažimír.
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Kandidatúru mesta Krakov na usporiadanie Zimných olympijských hier (ZOH) v roku 2022 so slovenskou účasťou vníma vláda realisticky. Po dnešnom rokovaní vlády to povedal minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Peniaze by sa pritom mali podľa neho míňať len na to, čo bude Slovensku slúžiť aj po skončení ZOH, a to napríklad cesty, ktoré sú dnes v zlom stave.

"Slovensko má určite šancu, keď sa v správnom čase rozhodne spojiť so správnymi krajinami, v tomto prípade je to Poľsko a mesto Krakov," povedal šéf rezortu financií. Podobný názor má člen prípravného výboru a prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár. Najväčším konkurentom v kandidatúre podľa neho môže byť nemecký Mníchov, keďže je podľa neho komplexne pripravený. Silnými hráčmi by podľa neho mohli byť aj nórske Oslo, či švédsky Štokholm. Prihlášku musí mesto Krakov podať do 14. novembra tohto roka.

Centrom ZOH 2022 v rámci Slovenska by mala byť Demänovská dolina a Liptovský Mikuláš. Slovenská strana má organizovať len zjazdové lyžovanie. Podľa Chmelára sú reakcie miestnych pozitívne. "Uvedomujú si dlhodobý dosah organizácie ZOH, aj keď len malej časti, na oživenie kvality života, ekomnomiky, úrovne regiónu," podčiarkol.