Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Šport

Kanoista Hagara získal miestenku, vyhral finále C1 na 200 metrov

Finálovú jazdu poznačili dva uliate štarty, no Hagaru to nevyviedlo z miery, od úvodných metrov sa usadil a čele a vedúcu priečku si udržal až do cieľa.

Poznaň 17. mája (TASR) - Slovenský reprezentant v rýchlostnej kanoistike Ľubomír Hagara získal miestenku na OH 2012 v Londýne, keď na dodatkovej európskej kvalifikácii v Poznani suverénne triumfoval v C1 na 200 m.

Finálovú jazdu poznačili dva uliate štarty, no Hagaru to nevyviedlo z miery, od úvodných metrov sa usadil a čele a vedúcu priečku si udržal až do cieľa. Do Londýna postúpil aj druhý Ír Andrziej Jezierski. Simona Šamková skončila vo finále K1 na 200 m na ôsmom mieste.

Na olympijskom kanáli v Etone sa tak predstavia štyri slovenské lode. Na vlaňajších MS v Szegede vybojovali Slováci sedem olympijských miesteniek - Erik Vlček s Petrom Gellem v K2 na 1000 m, Ivana Kmeťová s Martinou Kohlovou v K2 na 500 m a štvorkajak v zložení Richard Riszdorfer, Michal Riszdorfer, Vlček, Juraj Tarr na kilometri. Hagara po zisku olympijskej miestenky žiaril spokojnosťou.

"Teší ma, že pri premiére dvojstovky na olympiáde budem pri tom. Krátke trate mi sedia oveľa viac ako dlhšie, čo sa potvrdilo aj v Poznani. Bol som v pohode a veril som si, víťazstvo v rozjazde mi dodalo veľa sebavedomia. Vo finále som výborne odštartoval a po úvodných sto metroch som vedel, že Londýn mi už neunikne," povedal pre TASR Hagara, ktorý pred vrcholom sezóny absolvuje už iba ME v Záhrebe.

Radosť z výkonu Hagaru mal aj generálny sekretár Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky Boris Bergendi. "Je skvelé, že v Londýne budeme mať o jednu loď viac ako pred štyrmi rokmi v Pekingu. Ľubo Hagara podal vo finále šprintu perfektný výkon, nenechal sa rozhádzať dvomi pokazenými štartami a vo vypätej situácii preukázal pevné nervy. Dokázal sa najlepšie vyrovnať s náročnými podmienkami, obrovskými vlnami a silným vetrom. Trafil štart a vyhral suverénne. U Simony Šamkovej bolo úspechom už to, že postúpila do finále."