Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Kanoisti idú do novej sezóny s nižšími dotáciami, vrcholom sezóny MS

Na snímke vpravo prezident Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky (SZRK) Robert Petriska, vľavo športový riaditeľ SZRK Filip Petrla počas tlačovej konferencie pred novou sezónou Foto: TASR/Pavel Neubauer

Prvou medzinárodnou konfrontáciou bude pre slovenských vodákov úvodné kolo SP v Miláne.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Slovenský zväz rýchlostnej kanoistiky dostal od štátu o desať percent nižšie dotácie ako vlani, napriek tomu vyšle svojich športovcov na všetky významné medzinárodné podujatia. Vrcholom sezóny budú MS v Moskve, najvýznamnejším domácim podujatím ME v kanoistickom maratóne v Piešťanoch.

Počas veľkonočných sviatkov reprezentanti absolvovali prvé kvalifikačné preteky v českých Račiciach. "Ukázalo sa, že máme silný základ v kajaku mužov, kde je prebytok kvalitných reprezentantov. Nie je jednoduché dostať ich do posádok. Horšie je to v kanoe mužov a v kajaku žien, kde ledva vieme obsadiť singlové disciplíny, u dievčat vďaka Martine Kohlovej a Ivane Kmeťovej vieme obsadiť aj debla," povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii športový riaditeľ SZRK Filip Petrla.

Prvou medzinárodnou konfrontáciou bude pre slovenských vodákov úvodné kolo SP v Miláne (4.-6. mája). "Pri nominácii do Milána sme zohľadňovali výsledky z roku 2013 a do dejiska MS 2015 tak pôjdu top reprezentanti. Na jazere Idroscalo sa predstavia oba slovenské štvorkajaky - mladá káštvorka v zložení Marek Krajčovič, Matej Michálek, Gábor Jakubík, Viktor Demin a olympijská posádka v zostave Peter Gelle, Martin Jankovec, Erik Vlček, Juraj Tarr. Uvidíme, ktorá loď sa nám vyprofiluje. V 2. kole SP v Račiciach budú štartovať iba mladíci, keďže Gelle s Jankovcom majú špeciálny model prípravy. V 3. kole SP v Szegede chceme dať šancu mladým pretekárom na čele s kajakárom Denisom Myšákom, ktorý sa na kvalifikačných pretekoch ukázal vo výbornom svetle. Tento rok je medziobdobím medzi dvomi olympiádami. Chceme čo najviac využiť potenciál športovcov, aby našli pre nich ideálnu disciplínu." dodal Petrla.



Slovensko v tomto roku okrem tradičnej Piešťanskej regaty usporiada aj ME v maratóne a stretnutie olympijských nádejí. "Bude to pre nás organizačne náročný rok. Usporiadateľom ME v maratóne sme sa stali na poslednú chvíľu, už teraz máme prihlásených okolo 300 športovcov z vyše 20 krajín. Diváci sa môžu tešiť na prenášky, ktoré budú pred tribúnami v priestoroch štartu a cieľa. Pred siedmimi rokmi sme úspešne zorganizovali ME v maratóne v Trenčíne a verím, že t zvládneme aj tentokrát, je to pre nás veľká výzva," povedal manažér SZRK Boris Bergendi.



návrh nominácie na 1. kolo SP v Miláne (2.-4. mája)

1000 m

K1: Petr Gelle
C1: Matej Rusnák, Rastislav Kohút
K4: Marek Krajčovič, Matej Michálek, Gábor Jakubík, Viktor Demin
Peter Gelle, Martin Jankovec, Erik Vlček, Juraj Tarr

500 m:

K1 muži: Martin Jankovec
C1 Matej Rusnák, Rastislav Kohút
K2 ženy: Martina Kohlová, Ivana Kmeťová
K2: Erik Vlček, Juraj Tarr

200 m:

K1 muži: Miroslav Zaťko, Ľubomír Beňo
C1: Ľubomír Hagara
K1 ženy: Martina Kohlová, Ivana Kmeťová
K2: Miroslav Zaťko, Ľubomír Beňo

5000 m:

K1: Peter Gelle
C1: Matej Rusnák