Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

V Račiciach štartujú MS v kanoistike

Na archívnom foto slovenský štvorkajak v zložení zľava Tibor Linka, Juraj Tarr, Erik Vlček a Denis Myšák Foto: OTO TASR/DUNA/MTI

V slovenských farbách sa predstavia aj strieborní olympijskí medailisti z OH 2016 v Riu de Janeiro. Na vrchol sezóny pripravovali striedavo v Komárne a v maďarskom Szolnoku.

Račice 23. augusta (TASR) - Štvorkajak v zložení Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka bude najhorúcejším slovenským želiezkom na MS v Račiciach, ktoré sa naplno rozbehnú vo štvrtok. Pred dvomi rokmi v Miláne získala káštvorka na kilometri zlato, v českom stredisku vodných športov bude bojovať o cenná kovy na päťstovke.

Strieborní olympijskí medailisti z OH 2016 v Riu de Janeiro sa na vrchol sezóny pripravovali striedavo v Komárne a v maďarskom Szolnoku. "Boli sme všetci pokope. Dôležité bolo, že nikoho netrápili žiadne zdravotné problémy. Počas uplynulého týždňa sme pracovali hlavne na intenzite, išli sme na maximum. V Szolnoku sme absolvovali aj jednu konfrontáciu s maďarskou posádkou, ktorá dopadla úspešne, mali sme z našej jazdy dobrý pocit. Na každý šampionát cestujeme s medailovými ambíciami a MS v Račiciach nie sú výnimkou. V K4 na 500 m je to vždy nevyspytateľné, bude to veľmi vyrovnané, no ak sa vyvarujeme chýb, máme reálnu šancu na medailu," povedal pre TASR Vlček, ktorý si z júlových ME v bulharskom Plovdive priviezol striebro z 500 m trate a bronz z tisícky.

Desaťnásobný majster sveta sa v Račiciach predstaví aj v K2 na 500 m spoločne s Linkom. "Časovo nám to vychádza, takže si s Tiborom vyskúšame aj debla, na ktorý sa tiež veľmi teším. Je to naša doplnková disciplína, no aj v nej chceme dosiahnuť pekný výsledok a postúpiť do finále. Výhodou je, že všetci štyria kanál v Račiciach dobre poznáme z vrcholných podujatí či kvalifikačných pretekov. Počul som, že organizátori pripravili nejaké novinky, no nič by nás tam nemalo extra prekvapiť."

Na MS bude štartovať 19 Slovákov, okrem členov K4 zasiahnu do bojov Ivana Mládková, Gabriela Ladičová, Lucia Valová, Hana Mikéciová, Miroslav Zaťko, Ľubomír Beňo, Vincent Farkas, Matej Rusnák, Gábor Jakubík, Adam Botek, Peter Gelle, Martin Nemček, Samuel Baláž, Milan Fraňa a Marek Krajčovič. "Tradične najlepšie sa nám ukazuje naša olympijská káštvorka. Chlapci sú na tom dobre, v príprave nenastali žiadne neočakávané udalosti. Verím, že sú dobre pripravení, pretože práve na toto kvarteto a túto disciplínu sa budeme najviac spoliehať," povedal pre stránku canoe.sk športový riaditeľ sekcie hladkých vôd Slovenskej kanoistiky Filip Petrla, ktorý verí, že v nabitej konkurencii sa dokážu presadiť aj ďalšie slovenské lode.

„Veľa očakávame aj od nových posádok, či už v K2 na 500 m od tandemu Vlček, Linka alebo od dvojice Peter Gelle. Adam Bottek na tisícke. Gelle z MS vedel v minulosti priniesť dobré výsledky aj na 500-metrovej trati v singli, necháme sa prekvapiť, ako to bude teraz. Ivana Mládková po dobrých výsledkoch na podujatiach Svetového pohára na 200 m na ME nepotvrdila príliš túto výkonnosť, veríme však, že opäť sa trocha dostala do formy. Budeme sa spoliehať aj na výkon Mateja Rusnáka, ktorý je plný elánu. Začiatok sezóny mu nevyšiel, ale záver bol diametrálne odlišný, keď vyhral kvalifikáciu nad Vincentom Farkasom. Je nabudený, chce ukázať, že na to má."



Slovenská nominácia na MS v rýchlostnej kanoistike v Račiciach (23. - 27. august 2017)

Ivana Mládková K1 200 m a 500 m ženy

Gabriela Ladičová C1 200 m ženy

Lucia Valová, Hana Mikéciová C2 500 m ženy

Miroslav Zaťko K1 200 m muži

Miroslav Zaťko, Ľubomír Beňo K2 200 m muži

Gábor Jakubík K1 1000 m muži

Peter Gelle K1 500 m muži

Peter Gelle, Adam Botek K2 1000 m muži

Martin Nemček, Milan Fraňa, Samuel Baláž, Gábor Jakubík K4 na 1000 m

Erik Vlček, Tibor Linka K2 500 m muži

Marek Krajčovič K1 5000 m muži

Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka K4 500 m

Matej Rusnák C1 500 m a 1000 m muži

Vincent Farkas C1 5000 m muži