Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

E. Kanter nevycestuje na zápas do Londýna, bojí sa atentátu

Hráč NY Knicks Enes Kanter (vľavo). Foto: TASR/AP

Kanter patrí k najhlasnejším kritikom Erdoganovej vlády.

New York 5. januára (TASR) - Basketbalisti New Yorku Knicks sa v zápase NBA v Londýne predstavia bez tureckej hviezdy Enesa Kantera. Známy kritik prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zostane v New Yorku, pretože sa bojí o život. Knicks neskôr dodali, že problémom boli aj víza.

"Zostanem doma kvôli tomu bláznovi, tureckému prezidentovi. Je smutné, že jeden pomätený diktátor ovplyvňuje moju kariéru. Chcel by som pomôcť tímu, ale nemôžem. Erdogan má v Anglicku veľa agentov a mohlo by sa stať, že ma zavraždia. To by nebolo pekné," povedal Kanter po piatkovom zápase s Los Angeles Lakers.

Kanter patrí k najhlasnejším kritikom Erdoganovej vlády. Britské periodikum The Independent pripomenulo, že Kanter nazval Erdogana "Hitlerom tohto storočia". Jeho administratíva mu pred dvoma rokmi zrušila pas a on uviazol na letisku v Rumunsku. Vo vlasti je naňho vydaný zatykač. Jeho otca, bývalého profesora, obvinili z členstva v teroristickej skupine, po nevydarenom puči v 2016 prišiel o prácu.

"Ľudia sa ma pýtajú, prečo sa ozývam, aj keď škodím vlastnej rodine. Práve preto nemlčím. Erdogan sa zameral na mojich blízkych a priateľov. Chcem, aby o tom svet vedel, inak bude moja krajina potichu trpieť," napísal vlani Kanter v stĺpčeku pre Times.

New York Knicks sa predstavia v anglickej metropole 17. januára proti Washingtonu Wizards.