Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Šport

Kapitán Kiss bol nadšený skalpom Francúzov a udržaním šance

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Zverenci trénera Galáda si víťazstvom 2:1 zachovali šancu na postup do baráže z druhého miesta skupiny, keď francúzskemu výberu strelili prvé dva góly.

Senec 8. septembra (TASR) - Disciplína a koncentrovanosť od prvej do poslednej minúty. Taký bol podľa slov kapitána slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov Filipa Kissa recept na zdolanie vysokého favorita z Francúzska v piatkovom zápase 9. skupiny kvalifikácie ME 2013.

Zverenci trénera Ivana Galáda si víťazstvom 2:1 zachovali šancu na postup do baráže z druhého miesta skupiny, keď francúzskemu výberu pripravili nielen prvú bodovú stratu v kvalifikácii, ale strelili mu tiež vôbec prvé dva góly. Zápas sa pritom pre domáci tým nevyvíjal vôbec priaznivo, keď už v 4. minúte poslal Francúzov do vedenia Raphael Varane. Do polčasu však stihol vyrovnať Adam Žilák a striedajúci Filip Oršula v druhom dejstve strhol víťazstvo na stranu Slovenska.

"Receptom bola disciplína a koncentrovanosť od prvej do poslednej minúty. Vedeli sme, že to bude fyzicky nesmierne náročný duel. Plánom bolo neinkasovať prvý gól, ten sme napokon dostali hneď na začiatku, ale klobúk dole pred celým tímom, že sme duel s jedným z najlepších tímov v kategórii do 21 rokov dokázali zvrátiť," uviedol Kiss po zápase.

Práve po faule na hráča waleského Cardiff City sa v 75. minúte porúčal z ihriska Francis Coquelin, ktorému hlavný rozhodca Steven McLean po chvíľke váhania ukázal červenú kartu. Francúzi si aj v oslabení vytvorili veľký tlak a vyrovnanie mali na dosah, čo podľa Kissa svedčí o ich veľkej kvalite.

"Ukázali, že futbal hrať skutočne vedia a možno práve to, že ich bolo o jedného menej, ich ešte viac vyhecovalo. Boli favoriti a tak sa dalo čakať, že si vytvoria tlak. Je však pravda, že my sme v týchto fázach hry mohli viac podržať loptu," priznal a na margo faulu poznamenal: "Ťažko sa mi to posudzuje, lebo som bol priamo v tom súboji. V každom prípade, súperov hráč šiel do toho s vystretou nohou a to vo veľkom futbale znamená červenú kartu. Rozhodca to posúdil takto, bol to dobrý arbiter, zrejme mal pravdu. Samotný faul ma bolel, ale po víťazstve prejde bolesť oveľa rýchlejšie."

Zdanlivo stratená kvalifikácia nabrala prekvapujúcim víťazstvom opäť reálne kontúry. Predpokladom zisku miestenky do baráže z druhého miesta je víťazstvo v dueli s Kazachstanom, ktorý je na programe v pondelok opäť na ihrisku NTC v Senci. Ani prípadný triumf v poslednom stretnutí však Slovákom negarantuje postup. "Pri pohľade na tabuľky ostatných skupín máme stále šancu a je super, že sme v hre o postup do posledného zápasu. V predošlej kvalifikácii sme posledný krok nezvládli, teraz sme v podobnej situácii a ja dúfam, že to napravíme," dodal 21-ročný stredopoliar.