Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Kapitán zlatých nohejbalistov: Myslel som, že medailové žatvy pominuli

V nohejbale sa Slovákom darilo aj v minulosti. Na archívnej snímke radosť slovenských reprezentantov zľava Jána Brutovského, Martina Peruna a Patrika Peruna Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Dve medaily slovenského tímu sú o to cennejšie, že sa v Česku stretla naozaj svetová konkurencia, ktorú okrem Čechov, Rumunov či Švajčiarov reprezentovali aj hráči Južnej Kórey.

Košice 22. novembra (TASR) - Nohejbalisti Slovenska cestovali na majstrovstvá sveta do Brna bez prehnaných ambícií. Po odchode zlatej generácie na čele s bratmi Perunovcami patrili do druhého sledu favoritov turnaja. Napriek tomu však dokázali domácim Čechom "vypáliť rybník" v kategórii dvojíc a veľa nechýbalo, aby sa tak stalo aj v trojiciach. Nečudo, že slovenská výprava sa z dejiska MS vrátila v dobrej nálade, ktorú zvýrazňovali dva cenné kovy.

Slováci boli v nedávnej minulosti absolútnou svetovou veľmocou, ktorej sa pred štyrmi rokmi podaril aj mimoriadne cenný zlatý hetrik, keď na MS v Česku triumfovali v kategórii jednotlivcov, dvojíc i trojíc. Na vlaňajších ME v Humennom už bola medailová zbierka Slovenska skromnejšia a obsahovala "iba" dve strieborné medaily. Nasledovníci Patrika a Martina Perunovcov či Mariána Žigalu zatiaľ nedosahujú úroveň svojich predchodcov a pomyselnou svetovou jednotkou sú Česi. Tí na ME v Humennom v dvojiciach i trojiciach zdolali Slovákov vo finálových súbojoch.

Pred domácim šampionátom v Brne hovorili o zlatom hetriku. Ten im však prekazili práve Slováci. "Prvé prekvapenie bolo už v singloch. Tam sa očakávalo víťazstvo Rumuna Bobisa, ale domáci Ondřej Vít prekvapil a zvíťazil. To pre nás nebolo dobré, pretože Čechov to nabudilo a už sa hotovali na tri zlaté medaily. Dvojice v podaní Brutovského, Stupáka a Kilika však boli z našej strany úžasné. Česi mali v druhom sete finálového zápasu mečbal, ale chlapci to odvrátili a získali celý zápas," uviedol prezident Slovenskej nohejbalovej asociácie Gabriel Viňanský.

Na svetovom šampionáte napokon štartovalo 19 reprezentácií, keďže dve krajiny mali problémy s vízami. Dve medaily slovenského tímu sú o to cennejšie, že sa v Česku stretla naozaj svetová konkurencia, ktorú okrem Čechov, Rumunov či Švajčiarov reprezentovali aj hráči Južnej Kórey. Tí svojím akrobatickým štýlom bavili divákov a stali sa miláčikmi publika. "Vzrastom neboli vysokí, ale mali taký výskok, že lopty kopali vari z dvoch metrov. Do takej výšky mnohí ani nohu nedajú," poznamenal slovenský reprezentant Ján Brutovský. Spoločne s osvedčeným reprezentačným kolegom Ladislavom Stupákom a Jánom Kilíkom sa Brutovský postaral o zlatú medailu v dvojiciach. Pritom finále proti Čechom mal výborne rozohraný domáci tím, ktorý vyhral prvý set a v druhom mal mečbal. "Bol to veľmi hektický zápas. Už po prvých troch loptách som ledva dýchal, v hale bol ťažký vzduch. Zápas mal od začiatku ohromné tempo. Rýchlo sme prehrávali a po tom, čo sme prvý set stratili výsledkom 7:11, som si uvedomil moju pozíciu kapitána. Aj pod hrozbou inkasovania karty som kúskoval hru, zdržoval to a naťahoval, ako sa dalo. Cieľom bolo dostať nás do pohody, do tempa. Už v závere prvého setu sme sa ako-tak chytali a v druhom to už bolo dobré. Laco Stupák pomohol odvrátiť český mečbal a išlo sa do tretieho setu. V ňom sme už od stavu 8:6 vedeli, že je to dobré. Potom prišli nejaké chyby, domáci vyrovnali na 10:10, ale ako rybári hovoria - trochu povolíš a potom silno zatiahneš. Tak sme to spravili aj my," poznamenal s úsmevom Brutovský.



Finále trojíc malo opačný priebeh. Slováci začali lepšie, prvý set vyhrali 12:10, no ďalšie dva vyzneli pre Čechov. Tí využili aj zranenie Ladislava Stupáka, ktorý odstúpil počas zápasu a napokon pridali druhé zlato. "Počas zápasu som vnímal zmrazené úsmevy českých hráčov. Napokon to však pre nich dobre dopadlo. Myslím si, že keby Laco Stupák riadne hral, tak by to také ľahké nemali," poznamenal tréner SR Marián Mihok, ktorý po ME v Humennom nahradil na tejto pozícii Mariána Žigalu. Premiéra nového kormidelníka dopadla úspešne, keďže so zlatou medailou sa príliš nepočítalo. "Slovensko nemá veľa nohejbalistov, navyše ísť do českého "kotla" nebolo jednoduché. Aj preto si myslím, že strieborná, ale hlavne zlatá medaila je fantastický úspech," poznamenal Mihok.

Slovenských reprezentantov, na čele s kapitánom Brutovským, hreje úspech z Brna o to viac, že na najcennejší kov nedosiahli na vlaňajších ME. "Po tom, čo nastali hráčske i trénerské zmeny v reprezentácii, som už ani veľmi nedúfal, že ešte niečo veľké vyhráme. Vlani nám ME nevyšli a tento rok som preto veľmi prekvapený, že sme vyhrali. Mimoriadne ma však teší, že sme podali naozaj dobrý výkon," poznamenal Brutovský.

Prezident Medzinárodnej nohejbalovej únie (UNIF) Kamil Kleník považoval ME v Humennom za výborne zvládnutý šampionát, ale Česi pripravili ešte zaujímavejšie podujatie. Priame prenosy vysielala televízia a brnenská hala Vodova praskala vo švíkoch. "Viem, že organizátori hľadali väčšiu halu, pretože s kapacitou nad 1500 divákov nie je ani v Česku veľa hál, samozrejme, okrem hokejových. Podarilo sa im nájsť trojtisícovú v Brne, ktorú naplnili. Osobne som presvedčený, že by dokázali zaplniť ešte väčšiu," uviedol pre TASR Ján Brutovský.



Výsledky vyraďovacej časti MS:

Jednotlivci:

Semifinále:


Švajčiarsko - Česká Republika 0:2 (5:11, 14:15)

Rumunsko - Južná Kórea 2:0 (11:9, 13:11)

o 3. miesto:

Švajčiarsko - Južná Kórea 2:0 (11:7, 11:3)

Finále:

Česká Republika - Rumunsko 2:0 (11:8, 11:8)



Dvojice:

Semifinále:


SLOVENSKO - Rumunsko 2:1 (11:7, 11:13, 11:5)

Česká Republika - Švajčiarsko 2:0 (11:3, 11:4)

o 3. miesto:

Rumunsko - Švajčiarsko 0:2 (10:12, 9:11)

Finále:

SLOVENSKO - Česká Republika 2:1 (7:11, 12:10, 13:11)



Trojice:

Semifinále:


SLOVENSKO - Maďarsko 2:0 (11:1, 11:4)

Česká Republika - Francúzsko 2:0 (11:2, 11:4)

o 3. miesto:

Maďarsko - Francúzsko 0:2 (8:11, 8:11)

Finále:

SLOVENSKO - Česká Republika 1:2 (12:10, 7:11, 4:11)