Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Na mládežníckych majstrovstvách SR v karate upútali viaceré talenty

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenské karate vychádza zo solídnej základne a perspektívy talentovaných detí.

Trnava 5. decembra (TASR) - Aj na mládežníckych majstrovstvách Slovenska v karate sa v Trnave prejavila stúpajúca úroveň tohto olympijského športu. Dokonca do takej miery, že o budúcnosť netreba mať podľa prezidenta SZK Daniela Líšku obavy.

Slovenské karate vychádza zo solídnej základne a perspektívy talentovaných detí. "Mali by čoskoro nadviazať na úspechy seniorských reprezentantov," povedal pre TASR prezident Slovenského zväzu karate Daniel Líška. "Úroveň sa zvyšuje a prejavuje sa aj na vrcholných podujatiach, z ktorých pravidelne nosíme medaily. My máme pomerne veľkú členskú základňu, len v detských súťažiach sa predstavilo viac ako 500 štartujúcich do 11 rokov, v sobotu medzi 12 až 21-ročnými vyše 350. Už stabilne sa v týchto počtoch pohybujeme a po tom, čo schválili náš šport do olympijského programu na Tokio, nastalo oživenie," dodal.

Podľa slov Líšku je štvorročný cyklus prípravy teraz zaujímavejší aj u starších. "Narástli možnosť, ponúka ich aj štát, čo by sa malo prejaviť v podpore a v lepších podmienkach. S talentami sme pracovali predtým na základe koncepcie bez ohľadu na olympiádu, teraz potrebujeme urobiť nadstavbu, využiť zvýšené prostriedky už aj preto, že sme sa v kategorizácii športov posunuli vpred. Plánujeme vytvoriť ucelenú koncepciu na Tokio s konkrétnym projektom a na ňom budeme stavať."

Líšku potešili na šampionáte viacerí. "Do oka mi padli napríklad Adi Gyurik z Rapidu, už medailista z mládežníckych majstrovstiev sveta, vysoký, taký môj typ, alebo Betka Ovečková, ktorá bojovala v máji na seniorských ME v kata o bronz."

Súboje mladých karatistov sledovali aj minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Plavčan a trnavský župan Tibor Mikuš. Turnaj poznačila vysoká účasť. Spomedzi 359 prihlásených v kategórii do 21 rokov zvíťazila Alžbeta Ovečková, ktorá sa v máji umiestnila na piatom mieste už na seniorských majstrovstvách Európy v tureckom Kocaeli. V rovnakej kategórii sa víťazom spomedzi chlapcov stal Daniel Havlíček. V kategórii od 15 do 17 rokov zvíťazili Ema Brázdová a Adi Gyurik. Medzi mladšími kadetmi od 12 do 13 rokov vynikli Jakub Poliak (do 50 kg), Šimon Javorský (do 55 kg) a Malik Bogajev (nad 55 kg).