Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

VALENTÍKOVÁ túži po repete: Aj v Bratislave chcem byť majsterkou sveta

Slovenská karatistka Martina Valentíková v TABLET.TV. Foto: Teraz.sk

Hoci karatistka Martina Valentíková už má na svojom konte titul svetovej šampiónky, na júnových majstrovstvách sveta v Bratislave si to chce zopakovať. Viac prezradila v štúdiu TABLET.TV.

Bratislava 6. apríla (Teraz.sk) – Slovenská karatistka Martina Valentíková má za sebou viacero pozoruhodných úspechov, medzi ktorými sa vynímajú tituly majsterky sveta i Európy. Sympatická slovenská reprezentantka však nezaspala na vavrínoch, práve naopak, pracuje na sebe ešte tvrdšie ako kedykoľvek predtým. Blíži sa totiž svetový šampionát, ktorý sa tento rok koná v Bratislave. Viac o jej kariére, karatistických začiatkoch, doterajších úspechoch, ale i plánoch do budúcna sa dozviete v rozhovore, ktorý nám 33-ročná rodáčka z Levíc poskytla pred pár dňami v televíznom štúdiu TABLET.TV.

Valentíková sa karate venuje dlhé roky. Postupom času sa vypracovala na reprezentantku SR a jeden z najsvetlejších zjavov tohto športu pod Tatrami. „S karate som začala ako šesťročná. Priviedol ma k nemu otec. Keďže pred rokmi založil v Leviciach karatistický klub, v podstate odmalička som bola v telocvični a pomerne rýchlo som tento šport začala robiť aj súťažne. A tak tomu je až do dnešného dňa,“ rozhovorila sa Martina Valentíková, ktorá v detstve iné športy ani neskúšala. „Asi som mala na karate aj talent, no musela som sa tvrdo nadrieť, aby som to dotiahla až na súčasnú úroveň.“

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S MARTINOU VALENTÍKOVOU:



Športové karate sa delí na dve disciplíny – kata a kumite. Valentíková sa venuje tej prvej, konkrétne Goju Ryu kata, ktoré patrí k štyrom najrozšírenejším smerom karate na svete. Ide o formu tieňového boja s fiktívnymi protivníkmi. Víťazom sa stáva pretekár, ktorý v bodovaní od rozhodcov obstojí najlepšie. „Čo sa týka bodovania, je to podobné ako napríklad v krasokorčuľovaní. V akcii je päť rozhodcov, pričom najvyššia a najnižšia známka sa kvôli objektívnosti škrtá. A či som niekedy cítila v tomto smere krivdu? Párkrát sa to stalo, no v konečnom dôsledku som usúdila, že päť rozhodcov je dosť na to, aby bolo ich hodnotenie objektívne. Na druhej strane nepopieram, že keď som bola mladšia, tak som si niekedy po bodovaní, ktoré sa mi zdalo nespravodlivé, aj poplakala,“ pokračovala s úsmevom.

Odovzdáva skúsenosti mladšej generácii


Sympatická športovkyňa, ktorá už nejaký ten piatok pracuje v policajnom zbore SR, má na svojom konte viacero pozoruhodných úspechov. „Niekoľkokrát som sa stala majsterkou SR, v mojej zbierke nechýbajú rôzne trofeje zo slovenských pohárov či z medzinárodných súťaží v Rumunsku, Taliansku, Anglicku, Chorvátsku, Slovinsku, Srbsku, na Malte alebo naposledy na Ukrajine. Samozrejme, nad všetkými sa vyníma triumf na európskom šampionáte v roku 2018 a najmä titul majsterky sveta, ktorý som získala rok predtým. Tento rok v júni sa svetový šampionát uskutoční v Bratislave a podľa informácii, ktoré mám, by mali na ňom štartovať pretekári z 80 krajín. Čaká ma teda silná konkurencia, no mojim snom je získať zlato aj pred domácim publikom. Čo bude potom, sa uvidí, no ešte jeden-dva roky by som to chcela súťažne potiahnuť,“ načrtla svoj najbližší plán Martina Valentíková.



Dlhoročná slovenská reprezentantka už dlhší čas odovzdáva svoje skúsenosti mladšej generácii. „Trénovaniu sa venujem už zhruba desať rokov. S bratom máme v Leviciach klub, v ktorom trénujeme kata aj kumite. V mojom prípade ide len o kata, pričom som vychovala majsterky sveta i Európy v kategórii od pätnásť do sedemnásť rokov,“ prezradila slovenská karatistka, ktorá sa nedávno stala aj trénerkou v bratislavskom Karate klube Willo. „Pred mesiacom ma do hlavného mesta zlákala v prvom rade pracovná ponuka. Taktiež tu žije môj priateľ. To boli dva hlavné dôvody, pre ktoré som sa rozhodla zakotviť v Bratislave. Následne ma oslovil šéf spomínaného klubu s ponukou trénovať jeho mladé nádeje. Slovo dalo slovo, a tak sme si tľapli na spoluprácu,“ uzavrela Martina Valentíková.