Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Kariéru Petra Sagana mapuje výstava v obchodnom centre v Žiline

Peter Sagan, archívne foto Foto: TASR/AP

Prostredníctvom bannerov dozviete o Petrovej 'tour' od narodenia až po triumf na majstrovstvách sveta a nechýbajú v nej ani fotografie z jeho súkromného archívu.

Žilina 16. marca (TASR) - Prilbu z Tour de France či model bicykla Specialized Venge, na ktorom vybojoval žilinský cyklista Peter Sagan titul svetového šampióna, môžu do 24. marca obdivovať návštevníci na výstave v jednom zo žilinských obchodných centier.

Podľa spoluorganizátora výstavy Róberta Kaššu je expozícia rozdelená do troch častí. "V prvej sa prostredníctvom bannerov dozviete o Petrovej 'tour' od narodenia až po triumf na majstrovstvách sveta a nechýbajú v nej ani fotografie z jeho súkromného archívu. V druhej sekcii nájdete päť dôležitých dresov z jeho športovej kariéry – mládežnícky dres Cyklistického spolku Žilina, dres juniorského majstra sveta Val di Sole 2008, zelený dres z Tour de France 2012, žltý dres z Tour of Alberta 2013 a biely dres z Tour de France 2015," informoval Kašša.
Slovenský cyklista Peter Sagan v zelenom tričku pre najlepšieho špurtéra pózuje na pódiu na konci záverečnej 21. etapy prestížnych cyklistických pretekov Tour de France na trati zo Sevresu do Paríža, dlhej 109.5 km 26. júla 2015.
Foto: TASR/AP

Centrálna časť výstavy ponúka Saganov "majstrovský" bicykel Specialized Venge a vitríny s rôznymi exponátmi z jeho kariéry. "Fanúšikov Tourminátora určite potešia trofeje, prilba, okuliare a rukavice zo slávnej Tour de France, štartové čísla z Vuelty a Tour de Suiss, rôzne dresy a tímové oblečenie, tretry, čiapky či poháre z mládežníckych podujatí, cyklistické fľaše alebo neprehliadnuteľné ocenenie Zlatý pedál 2013," podotkol Kašša.
Organizačný tím Petra Sagana pripravil stretnutie pod názvom "Vitaj Peťo". Na archívnej snímke majster sveta v cestnej cyklistike Peter Sagan s dresom mesta Žilina na Mariánskom námestí v Žiline.
Foto: TASR/Erika Ďurčová

Návštevníci výstavy môžu zároveň súťažiť o bicykle. "Detské kresby Petra Sagana a 'dospelácke' fotky s jeho figurínou budú postupne zverejnené na sociálnej sieti obchodného centra a fotky s najväčším počtom lajkov určia víťaza. V detskej aj dospeláckej kategórii čaká na výhercu bicykel. Do súťaže sa môžu zapojiť v piatok a v sobotu od 14.00 do 17.00 h," dodal Kašša.