Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Šport

Karloveské rameno vychovalo už viacero šampiónov

Na snímke sprietočnené Karloveské rameno na Dunaji v Bratislave v piatok 3. júna 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

Jeho špecifikom je najmä to, že je plne prietočné.

Bratislava 10. júna (TABLET.TV) - Karloveské rameno je jedným z mnohých Dunajských ramien. Vďaka prúdeniu a dynamike vody sa tu vyformovali unikátne brehy s lužnými lesmi.

Síce dnes ťažko určíme presný dátum, kedy vodáci túto čarovnú zátoku objavili, ale isté je, že na jej brehoch stoja dve lodenice, ktoré patria medzi jedny z najstarších v Bratislave. Dnes sú už obe zapísané v zozname ako Národná kultúrna pamiatka.

V zátoke má dlhú tradíciu vodná kanoistika, slalom i zjazd a dokonca rafting. Hlavnou liahňou vodáckej špičky je VK Tatran a ŠKP Bratislava. Celkovo tu však pôsobí až desať vodáckych klubov. V zátoke majú svoje zázemie aj vysokoškolské lodenice. Pôvodná lodenica prešla generálnou opravou kvôli mohutným dunajským záplavám v roku 2013.

Tieto lodenice, nachádzajúce sa v celkom nenápadnej zátoke vychovali množstvo špičkových športovcov svetovej úrovne. Ján Matocha, Ladislav Čepčiansky, Ľubo a Juraj Kadnárovci, bratia Hochschornerovci, či Škantárovci. Lodenica však slúži i širokej základni rekreačných vodákov.

Pozítívnym impulzom pre vodácky šport je výstavba budúceho vodáckeho areálu Zemník v Rusovciach, ktorý má naďalej podporovať výchovu vrcholových športovcov.


terazmedia