Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

M. KELEMEN: Plachetnica je životný štýl, páči sa mi bojovať s vetrom

Na snímke posádka Jacht klubu Trim Zvolen Richard Malovaný (vpravo), Michal Kelemen (vľavo) a Ana Kelemen (v strede) v plachetnici Micro Jumper 550 počas tréningu na Vodnom diele Žilina 4. augusta 2015. Posádka sa pripravuje na Majstrovstvá sveta v triede Micro 550 vo francúzskom Breste na konci augusta. Foto: TASR/Erika Ďurčová

V boji medzi svetovou konkurenciu sa budú Žilinčania spoliehať aj na kapitánovu manželku Anu, ktorá pochádza z chorvátskeho Šibeniku.

Žilina 4. augusta (TASR) – Plavba na plachetnici nie je len šport, je to životný štýl. Páči sa mi, že môžem bojovať s vetrom a hrať sa s ním, tvrdí kapitán trojčlennej žilinskej posádky kajutovej plachetnice Michal Kelemen. Na Vodnom diele (VD) Žilina sa v týchto dňoch pripravuje s manželkou Anou a kamarátom Richardom Malovaným na majstrovstvá sveta vo francúzskom Breste, na ktorých budú v konkurencii siedmich desiatok lodí jedinou slovenskou loďou.

"Posádku som si poskladal z ľudí, s ktorými sa mi dobre pracuje. Trénovali sme skoro rok a minulý týždeň sme boli na majstrovstvách Slovenska na Orave, čo bola taká naša premiéra. Skončili sme na treťom mieste v našej kategórii. No a ideme na to. Na prvé miesto určite nemáme, ideme prvýkrát. Ale zabojujeme, urobíme, čo sa dá," zhodnotil prípravu na majstrovstvá sveta Kelemen, ktorý sa venuje jachtingu vyše 10 rokov, robí inštruktora jachtingu a organizuje regaty - preteky plachetníc na mori.

Na snímke posádka Jacht klubu Trim Zvolen Richard Malovaný (vľavo), Michal Kelemen (vpravo) v plachetnici Micro Jumper 550 počas tréningu na Vodnom diele Žilina 4. augusta 2015. Posádka sa pripravuje na Majstrovstvá sveta v triede Micro 550 vo francúzskom Breste na konci augusta.
Foto: TASR/Erika Ďurčová

Trojčlenný tím je podľa neho zohraný a pred odchodom do Francúzska dolaďuje posledné veci. "Dnes sme čistili loď zospodu, aby bola dokonale hladká a mala čo najmenší odpor. Preteky vo Francúzsku budú v zálive na okraji Atlantiku. Bude tam väčší vietor. A čo bude ťažšie pre nás, ktorí nie sme z danej lokality, že tam budú prílivy a odlivy zhruba päť metrov. Čiže, okrem toho, že budeme bojovať s vetrom, budeme bojovať aj s prúdmi vody, čo tu nie je," povedal kapitán trojčlennej posádky.

S kajutovou plachetnicou dlhou 5,5 metra bude v lodnej triede Micro 550 súťažiť aj s Richardom Malovaným, ktorý sa okrem kajutového venuje aj námornému jachtingu. "S jachtingom som začal v podstate rekreačne, potom sme sa zoznámili s Michalom Kelemenom a začali sme sa tomu venovať vážnejšie aj ako športu. Poskladali sme náš nový tím, už sme absolvovali spolu nejaké preteky. Ale dúfame, že najväčšie skúsenosti naberieme práve teraz na majstrovstvá sveta v Breste," podotkol Malovaný.



V boji medzi svetovou konkurenciu sa budú Žilinčania spoliehať aj na kapitánovu manželku Anu, ktorá pochádza z chorvátskeho Šibeniku. "Potrebujeme byť zohraný tím a vedieť v správnej chvíli reagovať. Nemáme presné úlohy, je to o dohode. Reagujeme podľa toho, aký je vietor, či slabý alebo silný. A podľa toho, ako kapitán kričí. Čím viac kričí, tým sme lepší. Musí tam byť niekto, kto nás koordinuje. Lebo on vidí veľa vecí, ktoré my nevidíme," dodala Ana Kelemen.