Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Keňanka Kosgeiová prekonala svetový rekord v maratóne

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Na druhom mieste skončila Etiópčanka Ababel Yeshanehová (2:20:51 h) a tretia bola jej krajanka Gelete Burkaová (2:20:55 h).

Chicago 13. októbra (TASR) - Keňanka Brigid Kosgeiová vytvorila v nedeľu nový svetový rekord v maratóne žien. Podarilo sa jej to na Chicagskom maratóne, ktorý vyhrala časom 2:14:04 h. Šestnásť rokov staré maximum Britky Pauly Radcliffovej (2:15:25 h) prekonala o minútu a 21 sekúnd.

Dvadsaťpäťročná Kosgeiová ohlasovala útok na rekord už pred začiatkom pretekov. V síce chladnom, ale slnečnom počasí mala našliapnuté na historické maximum už po ôsmich kilometroch časom 25:10 min. Rýchlo sa oddelila od ostatných žien a bežala sama s dvomi mužskými "vodičmi". Tempo si aj napriek slabšej druhej časti udržala a Radcliffeovú prekonala o 81 sekúnd. V Chicagu triumfovala aj vlani.

"Som šťastná a cítim sa dobre. Bežala som tu aj vlani, takže som vedela, že je to dobrá trať. Síce trošku fúkalo, ale bolo to v poriadku. Ľudia povzbudzovali počas celej trate, čo mi dodalo energiu," povedala Kosgeiová.

Svetový rekord pokorila deň po tom, čo sa jej krajan Eliud Kipchoge stal prvým človekom v histórii, ktorý dokázal zabehnúť maratón v čase pod dve hodiny. V sobotu dosiahol na špeciálne pripravenej trati vo Viedni čas 1:59:40,2 h.

Na druhom mieste skončila Etiópčanka Ababel Yeshanehová (2:20:51 h) a tretia bola jej krajanka Gelete Burkaová (2:20:55 h).

Medzi mužmi triumfoval Keňan Lawrence Cherono časom 2:05:45 h, druhý bol Etiópčan Dejene Debela (2:05:46 h) a tretí jeho krajan Asefa Mengstu (2:05:48). Informovala agentúra AP.