Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Australian Open: Čang Šuaj sa premiérovo prebojovala do štvrťfinále

Čínska tenistka Šuaj Čang Foto: TASR/AP

Pre dvadsaťsedemročnú hráčku je to vôbec prvá účasť medzi najlepšou singlovou osmičkou na grandslamových turnajoch.

Melbourne 25. januára (TASR) - Nemecká tenistka Angelique Kerberová sa premiérovo prebojovala do štvrťfinále dvojhry na úvodnom grandslamovom turnaji roka Australian Open. V pondelňajšom osemfinálovom zápase zvíťazila v pozícii sedmičky "pavúka" nad krajankou Annikou Beckovou vo dvoch setoch 6:4, 6:0.

"Bol to skutočne náročný zápas, aj keď výsledok tomu veľmi nenapovedá. V 1. kole som bola blízučko od vyradenia, jednou nohou som bola v lietadle späť do Nemecka, takže som nesmierne rada, že som sa dostala do štvrťfinále," uviedla pre akreditované médiá Kerberová, bývalá semifinalistka na US Open a vo Wimbledone.

V ďalšom kole sa stretne s dvojnásobnou víťazkou Australian Open (2012 a 2013) a turnajovou štrnástkou Victoriou Azarenkovou, ktorá si poradila s Češkou Barborou Strýcovou bez väčších problémov 6:2, 6:4. Bieloruská hráčka sa predstaví vo štvrťfinále v Melbourne už po piaty raz. Strýcová na Australian Open vypadla s Azarenkovou tretíkrát v rade.

"Musím uznať, že dnes som na súperku nemala. Azarenková je vo forme, hrala som tu s ňou po tretí raz za sebou a tentoraz na mňa oproti vlaňajšku pôsobila, že je oveľa viac hladná po úspechu. Určite môže patriť k favoritkám na titul," povedala Strýcová.

Johanna Kontová prehrala prvý set s Jekaterinou Makarovovou z Ruska 4:6, no v ďalších dvoch svoju súperku prevýšila 6:4 a 8:6 a stala sa tak prvou britskou hráčkou za posledných vyše 30 rokov, ktorá sa prebojovala do štvrťfinále Australian Open. Naposledy sa to podarilo Jo Durieovej v roku 1983. "Tri hodiny a štyri minúty, a tie štyri minúty sa počítajú!" povedala rodáčka zo Sydney, ktorá získala britské občianstvo v roku 2012. "Teraz idem jesť a spať. Jesť a spať a opakovať," dodala dvadsaťštyriročná tenistka.

Do štvrťfinále Australian Open sa prvýkrát v kariére prebojovala čínska kvalifikantka Čang Šuaj, ktorá si poradila s turnajovou 15-tkou Madison Keysovou z USA v troch setoch 3:6, 6:3 a 6:3. Pre dvadsaťsedemročnú hráčku je to vôbec prvá účasť medzi najlepšou singlovou osmičkou na grandslamových turnajoch. Do tohto roku mala na podujatiach "veľkej štvorky" bilanciu 0:14.

Keysová v prvom sete dominovala, no na začiatku druhého išla na ošetrenie ľavej nohy a v ďalšom priebehu ju trápila bolesť. "Dnes som mala veľké šťastie. Bolo ťažké sústrediť sa, keď som videla, že sa Madison cíti zle. Čudovala som sa, ako mohla pokračovať v hre. Bola som nervózna, keď som myslela na štvrťfinále. Pred týždňom som si myslela, že už dávno pôjdem naspäť do Číny," povedala po zápase Šuaj. Tá je prvou kvalifikantkou v ženskom pavúku na Australian Open od roku 1990, ktorá sa dostala až do štvrťfinále. V ňom sa stretne s Kontovou.


dvojhra - ženy - osemfinále:

Victoria Azarenková (14-Biel.) - Barbora Strýcová (ČR) 6:2, 6:4, Angelique Kerberová (7-Nem.) - Annika Becková (Nem.) 6:4, 6:0, Johanna Kontová (V.Brit.) - Jekaterina Makarovová (21-Rus.) 4:6, 6:4, 8:6, Čang Šuaj (Čína) - Madison Keysová (15-USA) 3:6, 6:3, 6:3