Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

VIDEO: Kerberová víťazkou ženskej dvojhry, zdolala S. Williamsovú

Na snímke vpravo nemecká tenistka Angelique Kerberová prijíma gratuláciu po víťazstve nad Američankou Serenou Williamsovou (vľavo) vo finále ženskej dvojhry grandslamového turnaja Australian Open v Melbourne 30. januára 2015. Foto: TASR/AP

Serena Williamsová mohla v prípade zisku 22. titulu z podujatí veľkej štvorky vyrovnať zápis Grafovej, vo vypredanej aréne Roda Lavera sa však musela skloniť pred umením Kerberovej.

Melbourne 30. januára (TASR) - Nemecká tenistka Angelique Kerberová sa stala prekvapujúcou víťazkou ženskej dvojhry na Australian Open v Melbourne. Vo finále si po výbornom výkone ako nasadená sedmička poradila s najvyššie nasadenou obhajkyňou titulu Američankou Serenou Williamsovou 6:4, 3:6, 6:4 a získala prvý grandslamový titul v kariére. Kerberová je po legendárnej Steffi Grafovej druhou nemeckou grandslamovou šampiónkou v Open ére.

Serena Williamsová mohla v prípade zisku 22. titulu z podujatí veľkej štvorky vyrovnať zápis Grafovej, vo vypredanej aréne Roda Lavera sa však musela skloniť pred umením Kerberovej, ktorá odohrala životný zápas. Vďaka zisku cennej trofeje sa vo svetovom rebríčku WTA vyšvihne na druhé miesto, čo bude jej nové kariérne maximum. Z Melbourne Parku si odnáša prémiu 3,4 milióna austrálskych dolárov a 2000 bodov do rebríčka. Nemka je piatou hráčkou v histórii, ktorá vyhrala grandslamový turnaj po tom, ako v 1. kole čelila mečbalu.



Kerberová začala proti Williamsovej nebojácne, hneď v prvom geme prelomila podanie Američanky a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 2:0. Američanka síce v ďalších minútach vyrovnala na 3:3, no v siedmom geme opäť stratila servis a Kerberová pretavila výhodu brejku v zisk prvého setu. Nemka sa prezentovala tradične skvelou defenzívou, nerobila takmer žiadne nevynútené chyby. Williamsová sa snažila za každú cenu zakončiť výmeny víťaznými údermi, no priveľa kazila.

V druhom dejstve Američanka zlepšila úspešnosť prvého podania i hru na sieti, vo štvrtom geme aj vďaka dvom dvojchybám Kerberovej prelomila súperkino podanie a vynútila si tretí set. Na začiatku rozhodujúceho dejstva sa Nemka po sérii víťazných úderov ujala vedenia 2:0. Američanka síce bleskovo vyrovnala na 2:2, no Kerberová následne získala tri gemy v rade a hneď vo svojom prvom grandslamovom finále sa tešila zo zisku titulu. Za stavu 5:4 premenila "Angie" pri podaní súperky hneď prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu z mladšou zo sestier Williamsových na 2:5.



Kerberová v úvode svojho prejavu zložila svojej finálovej súperke kompliment. "Serena je inšpiráciou pre mnoho mladých tenistiek. Je neuveriteľná nielen ako hráčka, ale aj po ľudskej stránke, jednoducho žijúca legenda. Stále nemôžem uveriť tomu, že som získala prvý grandslamový titul. V prvom kole proti Japonke Doiovej som musela odvracať mečbal a už som bola jednou nohou v lietadle. Teraz tu stojím s cennou trofejou. Dostala som druhú šancu a naplno som ju využila. Splnil sa mi veľký sen hrať vo finále proti svetovej jednotke, bol to pre mňa obrovský zážitok. Celý život som tvrdo pracovala a teraz som grandslamová šampiónka, to je bláznivé. Ďakujem mojej rodine, trénerovi i celému tímu za pomoc a podporu. Niekedy to so mnou nemáte ľahké, no som rada, že stojíte pri mne. V Melbourne som prežila najkrajšie dva týždne v kariére pred najlepšími fanúšikmi na svete. Už sa teším na budúcoročný Australian Open," povedala nemecká ľaváčka.

Serena Williamsová prijala prehru s úsmevom na tvári. "Bol to skvelý zápas a diváci si dnes naozaj prišli na svoje. Veľká gratulácia pre Angie. Som šťastná, že si získala prvý grandslamový titul, zaslúžila si si ho. Ja som si tento turnaj náramne užila. Až do finálového duelu som nestratila ani set, no dnes bola súperka jednoducho lepšia."

Ženy - dvojhra - finále:

Angelique Kerberová (7-Nem.) - Serena Williamsová (1-USA) 6:4, 3:6, 6:4


Ohlasy na víťazstvo Angelique Kerberovej na Australian Open:

Michael Stich (bývalý tenista a víťaz Wimbledonu): "Skvelý výkon v šialenom zápase. Trochu mi to pripomínalo seba a moje prvé grandslamové víťazstvo."

Christian Schwarzer (bývalý nemecký hádzanársky reprezentant a majster sveta): "Gratulujem. Si úžasná. Najlepší tenisový zápas po dlhej dobe."

Bastian Schweinsteiger (nemecký futbalový reprezentant a majster sveta): "Gratulujem k historickému víťazstvu."

Lukas Podolski (nemecký futbalový reprezentant a majster sveta): "Veľká gratulácia. Veľké víťazstvo vo veľkom zápase."

Maria Höflová-Rieschová (olympijská víťazka v zjazdovom lyžovaní): "Blahoželám k prvému grandslamovému titulu."

Felix Loch (olympijský víťaz v sánkovaní): "Angelique si úžasná. Celá nemecká športová verejnosť je na teba hrdá."

Kim Clijstersová (Belgicko, bývalá svetová tenisová jednotka): "To bol zápas! Veľký súboj a emócie dvoch žien. Gratulujem Angelique."