Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

VIDEO: Slovan zdolal Metallurg a potvrdil tak ôsmu postupovú priečku

Na archívnej snímke zľava strelec Žiga Jeglič, Andrej Šťastný a Rok Tičar. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenský zástupca v KHL v zápase ani raz neprehrával.

Novokuzneck 29. januára (TASR) - Hokejisti Slovana Bratislava uspeli vo svojom prvom dueli na štvorzápasovom tripe v KHL, keď na ľade Metallurgu Novokuzneck v piatok zvíťazili tesne 3:2. Upevnili si tak ôsmu postupovú priečku v tabuľke Západnej konferencie, pred dvojicou Dinamo Minsk - Medveščak Záhreb majú aktuálne osembodový náskok.

Slovenský zástupca v KHL v zápase ani raz neprehrával. V 11. minúte sa ujal vedenia zásluhou presilovkového gólu Andreja Šťastného, domáci vyrovnali v úvode druhej tretiny, keď Barryho Brusta na dvakrát prekonal Robert Kousal. Hosťom v 26. minúte vrátil náskok slovinský legionár Žiga Jeglič, na čo odpovedal Metallurg v závere prostrednej časti gólom Ignata Zemčenka. Víťazný gól Slovana strelil v 58. minúte v ďalšej početnej výhode český obranca Tomáš Kundrátek.



Škvrnou zápasu bolo zranenie zadáka Patrika Luža, ktorého domáci útočník Alexander Komaristij v závere I. tretine zozadu nešetrne narazil na mantinel. Luža si pri náraze udrel hlavu a z ľadu ho museli odniesť na nosidlách. Obrancu Slovana ihneď previezli do nemocnice, kde sa podrobil vyšetreniam. Tie našťastie nepotvrdili podozrenia na zranenia v chrbtovej oblasti, Luža však utrpel zlomeninu ruky.

Zverenci trénera Miloša Říhu sa v rámci aktuálneho výjazdu predstavia najbližšie v nedeľu 31. januára o 12.30 SEČ na ľade Sibiru Novosibirsk, potom nasledujú súboje s Admiralom Vladivostok (2.2.) a Amurom Chabarovsk (4.2.).

KHL - základná časť:
Metallurg Novokuzneck - Slovan Bratislava 2:3 (0:1, 2:1, 0:1)
Góly: 23. Kousal, 40. Zemčenko (Plotnikov, Lebedev) - 11. Šťastný (Tičar, Jeglič), 26. Jeglič, 58. Kundrátek (Kašpar). Rozhodovali: Komarov, Safiullov – Koršak, Černyšev, vylúčení: 4:6 na 2 min., navyše 20. Komaristij (Metallurg) 5 min.+DKZ za narazenie ma mantinel, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, zmeny: od 21. min. Rosandič namiesto Lužu, 3150 divákov.

Zostavy:
Metallurg Novokuzneck: Poďapoľskij – Kuklev, Ljamkin, Manuchov, Fairchild, Nekolenko, Glebov, Ščukin, Kapotov – Lebedev, Zemčenko, Plotnikov – Kaprizov, Poliščuk, Komaristij – Kousal, Romanov, Jerdakov – Mitrjakov, Semjonov, Makarenko
Slovan Bratislava: Brust - Sersen, Kundrátek, Starosta, Švarný, Mihálik, Luža - Kašpar, Viedenský, Nedorost - Jeglič, Tičar, Šťastný - Miklík, Surový, Bartovič - Nagy, Lušňák, Skalický


Slovanisti boli v úvodnej tretine mierne aktívnejší, ich prvú šancu si v 3. min. vypracoval štvrtý útok, ktorý sa dostal do rýchleho protiútoku, ale Nagyovu prihrávku jeho spoluhráči nespracovali. O štyri minúty neskôr ušiel domácej obrane Nedorost, brankár Poďapoľskij vytasil proti jeho strele lapačku. Na druhej strane potvrdzoval dobrú formu Brust, ktorý výborným zákrokom zmaril šancu Glebova a po zaváhaní Skalického aj pokus Makarenka. Skóre otvorili "belasí" v 11. minúte, keď počas presilovky našiel Tičar medzi kruhmi úplne voľného Šťastného a ten prepálil Poďapoľského strelou medzi betóny. Slovanisti mali možnosť početnej výhody aj od 18. min., ale túto príležitosť nevyužili, ba dokonca takmer inkasovali, keď pustili do úniku Kousala, Brust však jeho zakončenie zneškodnil. Divákom v aréne zatrnulo v závere tretiny, keď Komaristij zozadu tvrdo atakoval Lužu, ktorý narazil hlavou do mantinelu. Po škaredom zákroku zostal nehybne ležať na ľade, odkiaľ ho museli odniesť na nosidlách. Na ploche sa vzápätí strhla potýčka, Komaristij putoval za nebezpečný zákrok predčasne pod sprchy.

Rušný hokej pokračoval aj v druhom dejstve. V 22. min. v oslabení 3 na 4 ešte Brust kryl pokus Glebova, ale o minútu neskôr už nestačil na dorážku Kousala - 1:1. Hráči Novokuznecka sa z vyrovnania dlho netešili. V 25. min. Jeglič z uhla trafil presne priestor medzi pravým horným rohom bránky a ramenom Poďapoľského a vrátil hosťom tesný náskok. Potom bol v plnej permanencii Brust, ktorý výborným zákrokom zmaril šancu Romanova. Ďalšie minúty sa niesli v réžii slovanistov, ktorí dokázali zatlačiť súpera v obrannom pásme. V 35. minúte sa pred domácu bránku z ľavej strany natlačil aktívny Jeglič, chcel oklamať brankára, ale Poďapoľskij ponechal betóny na ľade a prekabátiť sa nenechal. Do šatne sa išlo napokon za nerozhodného stavu. Hostia sa zamerali na bránenie Lebedeva, ktorý poslal krížnu prihrávku na osamoteného Zemčenka a ten strelou z prvej prekonal Brusta tri sekundy pred druhou sirénou.

Po zmene strán bola najprv aktivita na hokejkách domácich hráčov, ktorí obliehali Brustovu bránku, ale Bratislavčania ich tlaku odolali. S ďalšími minútami sa aj hostia hrnuli do útoku, v 44. min. preveril pozornosť Poďapoľského z medzikružia mladý obranca Rosandič, ktorý nahradil zraneného Lužu. Hra sa v týchto momentoch rýchlo prelievala z jednej strany klziska na druhú. Domáceho brankára zamestnali Tičar so Šťastným, na opačnom konci mal výbornú šancu Makarenko, ktorý pálil bez prípravy po prihrávke spoza bránky, no Brust jeho pokus zlikvidoval. V 49. min. sa dostali hráči Novokuznecka do rýchleho prejku, Lebedev oklamal Kundrátka, ale puk poslal iba do betónov pozorného Brusta. Následne Zemčenkova prudká strela len tesne minula bránku Slovana. Dobrú šancu si potom vypracovalo slovinské duo, po prihrávke Jegliča pálil z nebezpečnej pozície Tičar, ale jeho pokus Poďapoľskij kryl. Říhovi zverenci sa napokon dočkali vytúženého gólu. V 57. minúte domáci Ljamkin odpálil puk na tribúnu a ponúknutú presilovku hostia využili zásluhou obrancu Kundrátka, ktorému perfektne prihral Kašpar. Tesný náskok už potom slovanisti ubránili.

Miloš Říha, tréner Slovana (zdroj: hcslovan.sk): "Po náročnej ceste sme neboli v takom rozbehu a pohode, ako v posledných zápasoch. Sme veľmi radi, že na začiatku tripu sme dokázali zvíťaziť a zobrať z Novokuznecka všetky tri body. Pre mužstvo je to do ďalších zápasov nesmierne dôležité."

KHL - piatok:
Metallurg Novokuzneck - Slovan Bratislava 2:3 (0:1, 2:1, 0:1)
Góly: 23. Kousal, 40. Zemčenko (Plotnikov, Lebedev) - 11. Šťastný (Tičar, Jeglič), 26. Jeglič, 58. Kundrátek (Kašpar). Rozhodovali: Komarov, Safiullov – Koršak, Černyšev, vylúčení: 4:6 na 2 min., navyše 20. Komaristij (Metallurg) 5 min.+DKZ za narazenie ma mantinel, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, zmeny: od 21. min. Rosandič namiesto Lužu, 3150 divákov.

Amur Chabarovsk - Dinamo Moskva 2:5 (2:1, 0:2, 0:2)
Góly: 14. Aliu, 18. Litovčenko - 9. Višnevskij, 24. Osipov, 33. Galimov, 45. Fiodorov, 50. Gorovikov

Admiral Vladivostok - Viťaz Moskovská oblasť 4:3 pp a sn (0:2, 2:1, 1:0 - 0:0, 1:0)
Góly: 22. Makarov, 27. Blum, 45. Lugin, rozh. nájazd Blum - 3. Nikulin, 6. Vyglazov, 29. Koroľov

Sibir Novosibirsk - Medveščak Záhreb 6:0 (1:0, 3:0, 2:0)
Góly: 4. Šalunov, 22. Ullström, 39. Mišarin, 59. Verešagin, 45. Sannikov, 46. Jakovlev

Salavat Julajev Ufa - Neftechimik Nižnekamsk 1:2 pp (0:1, 1:0, 0:0 - 0:1)
Góly: 29. Majorov - 4. Jakimov, 63. Sexton (tr. strieľanie)

Traktor Čeľabinsk - Metallurg Magnitogorsk 3:4 pp a sn (2:0, 0:1, 1:2 - 0:0, 0:1)
Góly: 11. Šarov, 15. Kručinin, 43. Petrov - 36. Kosov, 42. Kosov, 47. Wolski, rozh. nájazd: Zaripov

Lada Togliatti - Lokomotiv Jaroslavľ 2:4 (0:2, 2:1, 0:1)
Góly: 23. Bočarov, 32. Komarov - 7. Sigarev, 11. Polunin, 29. Kapustin, 54. Romancev

Dinamo Minsk - Spartak Moskva 2:1 pp a sn (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0, 1:0)
Góly: 55. Kaľužnyj, rozh. nájazd: Ellison - 38. Glazačev

SKA Petrohrad - Severstaľ Čerepovec 6:1 (3:1, 2:0, 1:0)
Góly: 9. Šipačov, 15. Moses, 17. Dadonov, 32. Bučnevič, 37. Kovaľčuk, 49. Bučnevič - 8. Nikoncev

AK Bars Kazaň - HK Soči 2:6 (0:2, 1:3, 1:1)
Góly: 27. Abrosimov, 52. Sjögren - 17. Petersson, 20. Krikunov, 34. Petersson, 36. Maxwell, 40. Krikunov, 58. A. Kosticyn

CSKA Moskva - Jokerit Helsinki 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)
Góly: 35. Svetlakov, 43. Telegin - 4. Aaltonen