Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Tréner Slovana Říha verí, že brankár Brust sa z minulej sezóny poučí

Na snímke uprostred tréner Miroš Říha. Foto: TASR/Pavel Neubauer

"Belasí" majú za sebou piaty rok v nadnárodnej súťaži, počas ktorých do nadstavby postúpili dvakrát.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Maximálne sústredenie na štart nového ročníka KHL by mohol priniesť hokejistom Slovana Bratislava úspech v podobe postupu do play off. "Belasí" majú za sebou piaty rok v nadnárodnej súťaži, počas ktorých do nadstavby postúpili dvakrát. V rozhovore pre klubový web tréner Slovana Miloš Říha tiež uviedol, že dôležité bude poskladať nový tím čo najskôr.

"V nadchádzajúcom ročníku sa musíme čo najviac sústrediť na štart súťaže, pretože ako sme sa sami presvedčili, naháňať body v závere tak kvalitnej ligy, akou je KHL, je nesmierne ťažké. Naše kroky smerujú k tomu, aby sme pre Slovan šiestu sezónu v KHL odštartovali dôležitými bodovými zápismi už v jej úvode. Takisto sa spolu so športovým manažmentom budeme snažiť poskladať tím čo najskôr, aby sa mohol spoločne pripravovať od samého začiatku a vyhli sme sa tak výraznejším zásahom do mužstva," povedal český kouč pre www.hcslovan.sk.

Káder Slovana staval aj na hráčoch zo zámoria, podľa Říhu sa osvedčili. "Myslím si, že hokejisti z Kanady a USA sa nám v tíme osvedčili. Patrili k lídrom mužstva, čo sa týka bodov i herne. Boli ťahúňmi defenzívy i ofenzívy, v rozhodujúcich fázach zápasov sme sa na nich vedeli spoľahnúť. Verím, že sa s niektorými z nich dohodneme na pokračovaní v Slovane. Chceli by sme, aby tvorili jednu z prvých dvoch formácií. Výčitku môžem mať jedine ku gólmanom, od ktorých sme v kľúčových zápasoch očakávali lepšie výkony. Barry Brust má platnú zmluvu, patrí k miláčikom bratislavských tribún. Žiaľ, v zložitých situáciách, kedy sme od neho chceli väčšiu podporu, nás dostatočne nepodržal. Verím však, že aj táto sezóna bola pre neho ponaučením a podobných excesov sa vyvaruje. K Barrymu hľadáme vhodného adepta. Momentálne je to všetko vo fáze riešenia. Ideálne by bolo, aby sa ním stal slovenský brankár. Tretím by mal byť ako po minulé roky talentovaný mladík."

Päťdesiatosemročný kormidelník Slovana by chcel mať v tíme aj väčšiu skupinu slovenských hráčov. "Chceme mať v tíme väčšiu skupinu Slovákov, o ktorých sa budeme vedieť oprieť a stanú sa dôležitými hráčmi Slovana v novom ročníku KHL. Verím, že niektorí z nich ukážu svoje kvality a vypýtajú si miesto v elitných formáciách. Šancu dostanú aj mladší chlapci. Z nich by sme radi zapracovali do mužstva tak ako vlani konkurencieschopných hokejistov, použiteľných pre reglementom určené ročníkové limity. V novej sezóne sa to bude týkať ročníkov narodenia 1998 a 1999."

Slovan začne prípravu podľa pravidiel súťaže 3. júla. "Niektoré dátumy počas letných mesiacov sú už dohodnuté. Trénovať chceme od prvého povoleného termínu na základe športového reglementu KHL, malo by ísť o 3. júl. V tréningoch príde oproti posledným dvom rokom k určitým zmenám. Mali by sme trénovať menej, no o to intenzívnejšie a efektívnejšie. Začiatok by mal patriť tréningom na suchu, v druhom týždni by sme pridali ľad a v nasledujúcom cykle by sme na domácom štadióne radi zohrali úvodný prípravný duel. Čaká nás tiež augustový turnaj v Nemecku, kde budú štartovať aj ďalšie dva tímy KHL Dinamo Riga a Viťaz Podoľsk. Proti ruskému súperovi by sme sa mohli predstaviť aj v pre nás známom Maribore. Následne sú rozpracované zhruba štyri zápasy, dva doma a dva vonku. Celkom by sme do ostrého začiatku základnej časti KHL chceli odohrať 9-10 prípravných zápasov," dodal.