Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

KHL: V sobotu štartuje finále, Petrohrad vyzve Magnitogorsk

Gagarinov pohár Foto: TASR/Pavel Neubauer

Víťaznú trofej si odnesú hráči Metallurgu Magnitogorsk, alebo SKA Petrohrad. Metallurg obhajuje titul z vlaňajšej sezóny a v prípade úspechu by si do vitríny vystavil už tretí pohár.

Bratislava 7. apríla (TASR) – Finálová séria Kontinentálnej hokejovej ligy 2016/17, ktorá odštartuje v sobotu 8. apríla, určí v poradí deviateho držiteľa Gagarinovho pohára. Víťaznú trofej si odnesú hráči Metallurgu Magnitogorsk, alebo SKA Petrohrad. Metallurg obhajuje titul z vlaňajšej sezóny a v prípade úspechu by si do vitríny vystavil už tretí pohár.

Svoj prvý titul získala "Magnitka" v sezóne 2013/14. O rok na to sa prvýkrát podarilo triumfovať práve Petrohradu, pre ktorý je to zatiaľ jediný majstrovský triumf. Domácu výhodu úvodných duelov i prípadného rozhodujúceho siedmeho má Magnitogorsk, pretože v konferenčnom poradí po základnej časti skončil vyššie ako jeho súper, hoci celkovo získal o trinásť bodov menej.

Sila oboch mužstiev je v ofenzíve, vo finále uvidia diváci množstvo ruských i zahraničných superhviezd. Magnitogorsk ťahá už niekoľko sezón Sergej Mozjakin, ktorý v prvej sezóne vzniku KHL v roku 2009 po prvý raz vyhral produktivitu celej súťaže. Rovnaký kúsok sa mu podaril aj o rok neskôr, v týchto časoch obliekal dres Atlantu Mytišči. Ďalšie výsostné postavenie v tabuľke najlepšie bodujúcich hráčov ligy potvrdil v sezónach 2012/13, 2013/14, 2015/16 a aj v tej aktuálnej. Celkovo teda vyhral kanadské bodovanie šesťkrát, jeho hegemóniu narušil iba Alexander Radulov, ktorý ovládol produktivitu vo zvyšných troch sezónach. Druhým najproduktívnejším hráčom nedávno skončenej základnej časti bol so 78 bodmi Iľja Kovalčuk z Petrohradu.

Mozjakin vytvoril v aktuálnej sezóne niekoľko rekordov. Tridsaťpäťročný pravý krídelník sa stal prvým Rusom, ktorý na klubovej úrovni v rodnej krajine nazbieral 1000 bodov. Magickú hranicu dosiahol v treťom zápase prvého kola play off na ľade Kchun-lunu, keď poslal svoj tím do vedenia 2:1. Okrem toho získal aj dve asistencie a stal sa v tomto ukazovateli historickým lídrom KHL. Celkovo ich má do dnešného dňa na konte 395. Dlhodobú časť sezóny 2016/17 ukončil so ziskom 85 bodov v 60 zápasoch (48+37), čo je rovnako rekordný zápis. Superhviezda "Magnitky" prepisovala históriu aj v presilovkových góloch (22), bodoch v početnej výhode (43), či góloch v druhej tretine (19). V počte presných zásahov v tretej tretine vyrovnal maximum Marcela Hossu zo sezóny 2009/2010. Okrem toho má na svojom konte aj mnoho ďalších menej významných rekordov. "Má skvelý čuch na góly a neuveriteľný talent. Je veľmi inteligentný a ak hrá Magnitogorsk presilovku, nespúšťal by som z neho oči," povedal o Mozjakinovi Mike Keenan, ktorý v roku 2014 priviedol Magnitogorsk k prvému poháru. V Mytišči mohol v sezóne 2009/10 obdivovať jeho umenie aj slovenský brankár Ján Lašák, ktorý vtedy na adresu svojho spoluhráča povedal: "Mozjakin je hráč, ktorý mi dá z desiatich nájazdov desať gólov."

Okrem neho sa tréner Iľja Vorobjov bude spoliehať na Čecha Jana Kovářa, aktuálneho lídra štatistík v play off, Denisa Zaripova, či obrancu Chrisa Leeho. Aj kormidelník Petrohradu Olegs Znaroks však má vo svojom mužstve niekoľko jagavých hviezd, schopných rozhodovať zápasy. Najmä na mená ako Iľja Kovalčuk, Vadim Šipačov, Jevgenij Dadonov, či Nikita Gusev si musí dať obrana dvojnásobného víťaza KHL poriadny pozor. Veľkým tromfom vo finále mal byť aj Pavel Dacjuk, ten sa však v treťom semifinálovom zápase proti Dinamu Moskva zranil, keď inkasoval tvrdý hit. Momentálne je po operácii a okrem absencie vo finále KHL je pravdepodobné, že nestihne ani májový svetový šampionát v Kolíne a Paríži. Okrem Dacjuka je na listine zranených aj Vjačeslav Vojnov, s 37 bodmi najproduktívnejší obranca tímu v základnej časti. Zostava Magnitogorska je v súčasnosti kompletná.

Veľké opory majú oba tímy aj v bránke. Vasilij Košečkin z Magnitogorska má na svojom konte v aktuálnom play off 11 víťazstiev s priemerom zákrokov 94,4%. Jeho protivník Mikko Koskinen si pripísal 9 víťazstiev a môže sa pochváliť priemerom 93,7% zákrokov.

Vo vyraďovačke sa obom finalistom darilo takmer rovnako. Metallurg si poradil v prvom kole S Kchun-lunom 4:1, Astanu vyradil po hladkom priebehu 4:0 a rovnako 4:0 na zápasy zvíťazil aj s AK Bars Kazaň. SKA si v prvom kole poradil v najkratšom možnom čase s Podolskom, sériu s Dynamom Moskva vyhralo 4:1 a hladko 4:0 prešla v semifinále aj cez Lokomotiv Jaroslavľ. "Viem, že to hovorí každý, ale naozaj chceme tento rok vyhrať. Máme skvelý tím a hráčov, ktorí sú kedykoľvek schopní rozhodnúť zápas. Musíme byť pripravení najmä mentálne, ale nálada v kabíne je vynikajúca. Musíme sa pripraviť na veci, ktoré bežne nie sme zvyknutí robiť," povedal pre web khl.ru Patrik Hersley, obranca Petrohradu, ktorý prišiel do mužstva na konci prestupového obdobia z Jaroslavľu.

Magnitogorsk sa môže stať tretím tímom, ktorý obháji Gagarinov pohár po Kazani (2009, 2010) a Diname Moskva (2012, 2013). "Veríme jeden druhému a to nám dáva veľkú šancu na úspech. Máme skúsené mužstvo, mnohým sa darilo v bodovaní, ale vieme, že víťazstvo tímu je cennejšie," povedal pre khl.ru obranca Chris Lee. Jeho spoluhráč Viktor Antipin sa pre oficiálnu stránku klubu z Magnitogorska vyjadril stručne, ale jasne: "Pripravujeme sa v normálnom režime. Chceme zdolať každého, kto stojí proti nám. Sezóna sa ešte neskončil a my sme pripravení."

Počas základnej časti si cestu na štadióny našlo 5,328 milióna divákov, čo znamená priemernú návštevnosť na jeden duel 6124 priaznivcov. Diváci, ktorí išli na zápasy Petrohradu tento počet vysoko prekračujú, počas sezóny ich bolo v priemere 11.375. Magnitogorsk do tejto štatistiky prispel číslom 7051, pričom kapacita Metallurg arény je 7.700 miest, takže sa očakáva, že na finále bude naplnená. Ľadový dvorec v Petrohrade s kapacitou 12.300 divákov bude rovnako praskať vo švíkoch.



Program finále (začiatky zápasov sú uvedené podľa SELČ)

1. zápas, sobota 8. apríla - Metallurg Magnitogorsk - SKA Petrohrad o 14.00

2. zápas, pondelok 10. apríla - Metallurg Magnitogorsk - SKA Petrohrad o 16.00

3. zápas, streda 12. apríla - SKA Petrohrad - Metallurg Magnitogorsk o 18.30

4. zápas, piatok 14. apríla - SKA Petrohrad - Metallurg Magnitogorsk o 18.30

5. zápas, nedeľa 16. apríla - Metallurg Magnitogorsk - SKA Petrohrad o 14.00

6. zápas, utorok 18. apríla - SKA Petrohrad - Metallurg Magnitogorsk o 18.30

7. zápas, štvrtok 20. apríla - Metallurg Magnitogorsk - SKA Petrohrad o 16.00