Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Šport

Kläbo získal štvrté zlato na ZOH, vyhral šprint voľnou technikou

Johannes Hösflot Kläbo z Nórska oslavuje zisk zlatej medaily v šprinte na zimných olympijských hrách v utorok 8. februára 2022 v čínskom Zhangjiakou. Foto: TASR/AP

Alexander Boľšunov vo farbách ROC sa rozhodol v šprinte neštartovať.

Čang-ťia-kchou 8. februára (TASR) - Nórsky bežec na lyžiach Johannes Hösflot Kläbo získal zlatú medailu v utorkovom šprinte voľnou technikou na ZOH 2022 v Pekingu. Vo finále triumfoval časom 2:58,06 min pred Talianom Federicom Pellegrinom (+0,26 s) a Alexandrom Terenťjevom (+1,31 s) štartujúcim pod hlavičkou Ruského olympijského výboru.

Kläbo, suverénny líder celkovej klasifikácie Svetového pohára, rozšíril svoju medailovú zbierku zo ZOH, na konte má už štyri kovy najcennejšieho lesku. Pred štyrmi rokmi v Pjongčangu triumfoval v šprinte klasickou technikou, v tímovom šprinte a štafete na 4x10 km.

Z kvalifikácie v rezorte Čang-ťia-kchou postúpil s prehľadom tretím najrýchlejším časom, vo vyraďovačke vyhral štvrťfinálový beh. V semifinále tiež nemal problémy s postupom, hoci ho v tesnom finiši o šesť stotín sekundy predstihol Pellegrino. Vo finále však Kläbo od štartu potvrdzoval úlohu topfavorita. Nasadil rýchle tempo a nedovolil talianskemu súperovi, aby ho ohrozil. Kläbo vybojoval pre svoju krajinu druhú zlatú olympijskú medailu na prebiehajúcich hrách, prvú získala Therese Johaugová v skiatlone.

Alexander Boľšunov vo farbách ROC sa rozhodol v šprinte neštartovať. Víťaz nedeľného skiatlonu dôvod neuviedol, ako však informovala agentúra TASS, nie sú za tým zdravotné problémy. Víťaz kvalifikácie Francúz Lucas Chanavat sa do finále nedostal, vypadol v nabitom prvom semifinálovom behu a napokon obsadil 9. priečku. Slovensko v mužskom šprinte nemalo zastúpenie.

ZOH 2022 - Beh na lyžiach:



muži - šprint voľnou technikou (1,5 km): 1. Johannes Hösflot Kläbo (Nór.) 2:58,06 min, 2. Federico Pellegrino (Tal.) +0,26 s, 3. Alexander Terenťjev (ROC) +1,31, 4. Joni Mäki (Fín.) +2,12, 5. Arťom Maľcev (ROC) +3,59, 6. Oskar Svensson (Švéd.) +6,17, 7. Richard Jouve (Fr.), 8. Sergej Usťugov (ROC), 9. Lucas Chanavat (Fr.), 10. Haavard Solaas Taugboel (Nór.)