Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Kladivár Libor Charfreitag ukončil pozoruhodnú kariéru

Slovenský kladivár Libor Charfreitag. Foto: TASR / Lukáš Grinaj

Medzi najväčšími úspechmi Libora Charfreitaga svieti okrem zlata na ME v Barcelone'2010 aj bronz na MS'07 v Osake a víťazstvo na Kontinentálnom pohári v Splite'2010.

Trnava 2. septembra (TASR) - Kladivár Libor Charfreitag vo veku 39 rokov ukončil svoju pozoruhodnú kariéru. V snahe pokračovať ho zabrzdili zdravotné problémy, s ktorými zápasil šesť rokov. Posledné preteky si odhádzal 29. augusta, len 14 dní pred 40. narodeninami, na 4. kole atletickej ligy v Trnave, kde skončil výkonom 61,82 druhý. V trnavskej Slávii začínal, napokon aj ukončil kariéru a bol jej verný na klubovej úrovni celý čas.

Medzi najväčšími úspechmi Libora Charfreitaga svieti okrem zlata na ME v Barcelone'2010 aj bronz na MS'07 v Osake a víťazstvo na Kontinentálnom pohári v Splite'2010. Trojnásobný účastník OH s dvoma finálovými umiesteniami (6. v Aténach'04 a 8. v Pekingu'08) a s osobným rekordom 81,81 sa pripravoval najmä pod vedením svojho otca a v Dallase, kde od roku 1997 študoval na univerzite Southern Methodist, pod dohľadom Dave Wollmana.

Slovenská atletika sa odchodom Libora Charfreitaga výrazne ochudobní. Prezident SAZ Peter Korčok len dúfa, že sa Libor nevytratí. "Najviac by som si želal, aby pôsobil ako tréner a odovzdával svoje skúsenosti ďalším. Na Slovensku má kladivo veľkú tradíciu a trénuje tu dosť dobrých začínajúcich kladivárov. Libor si z trénerského chlebíka aj niečo skúsil, keď sa vlani na olympiáde v Riu osvedčila jeho sparringpartnerská spolupráca a konzultácie s Marcelom Lomnickým."

Oficiálne sa podľa slov Petra Korčoka rozlúčili atletickí funkcionári s Liborom Charfreitagom na 4. kole Atletickej ligy v Trnave. "Popri tom sme aj dodatočne zablahoželali jeho otcovi Liborovi k sedemdesiatinám. Celá rodina Charfeitagovcov žije športom a Libora neustále podporovala. Najviac si u neho cením profesionálny prístup, cieľavedomosť, húževnatosť, obetavosť, všetko nesmierne cenné vlastnosti. Osobne som ho zažil v reprezentácii, keď som aktívne ešte ako chodec pretekal. Libor športu veľa obetoval, neváhal ani vtedy, keď v mene svojho kladiva odišiel študovať a hľadal aj lepšie tréningové podmienky v Dallase. Rozhodol sa správne, na Slovensku nie vždy dokážeme vytvoriť optimálne podmienky a Liborovi to veľmi pomohlo. Jeho cesta za vzdelaním, úspechom by mohla poslúžiť ako príklad aj pre ďalších našich atlétov."